Δηλος Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Δηλος Ιστορια

go ferry destination
Book your ferry journey easy and safely with go-Ferry.com!

Η Δήλος, με έκταση μόλις 6 τ. χλμ, είναι ένα μικρό ηλιόλουστο νησί στην καρδιά του Αιγαίου πελάγους σε απόσταση 6 ν.μ. από το λιμάνι της Μυκόνου, το οποίο ωστόσο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, καθώς σε αυτό, κατά τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Απόλλων, ο θεός του φωτός. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η έως τότε «Άδηλος» Αστερία, όπως ονομαζόταν πριν το νησί, επέπλεε στη θάλασσα. Με τη γέννηση του θεού, η «Άδηλος» έγινε Δήλος, δηλαδή φανερή, και πλημμύρισε φως και άνθη και, κατά τον θρύλο, δέθηκε στον βυθό. Ήταν θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας από το 1000 π.Χ. κι εμπορικό κέντρο από το 478 π.Χ. Σήμερα, το νησί είναι ακατοίκητο και μπορείτε να το επισκεφθείτε με τα καΐκια που κάνουν καθημερινά αυτό το δρομολόγιο από το γειτονικό λιμάνι της Μυκόνου.
Η Δήλος κατοικείται από το 2500 π.Χ. Τους πρώτους κατοίκους, τους Κάρες, διαδέχθηκαν οι Μυκηναίοι και από το 1100 π.Χ. οι Ίωνες. Γύρω στο 700 π.Χ. η Δήλος ήταν ήδη ένα ονομαστό ιερό κέντρο των Ιώνων, όπου έγινε και η μεγάλη σύνοδός τους, με πανελλήνιες εκδηλώσεις. Πολλές ιωνικές πόλεις γέμισαν το νησί αφιερώματα, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σάμος και η Αθήνα.
Οι Πέρσες εισβολείς σεβάστηκαν την ιερότητα του νησιού. Εδώ ιδρύθηκε και η πρώτη Αθηναϊκή Συμμαχία, το 478 π.Χ., που σκοπό είχε την προστασία των ιωνικών πόλεων. Τον 3ο αι. π.Χ., η αθηναϊκή επιρροή εξασθένησε και η Δήλος πέρασε στη σφαίρα επιρροής των Μακεδόνων. Από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ., το ιερό νησί του Απόλλωνα έγινε και σημαντικό εμπορικό κέντρο, με την εγκατάσταση πλούσιων επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Στη ρωμαϊκή εποχή το νησί κηρύχθηκε ελεύθερο λιμάνι και εγκαταστάθηκαν εκεί πλούσιοι Ρωμαίοι έμποροι και πλοιοκτήτες. Στη Δήλο ζουν 20.000 Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι, Σύριοι Φοίνικες και Εβραίοι.
Το 88 π.Χ. το νησί καταστράφηκε από το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη και έχασε οριστικά τον ιερό του χαρακτήρα. Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ο οικισμός του νησιού συρρικνώθηκε και η Δήλος παράκμασε αμετάκλητα. Ό,τι απέμεινε από την παλαιά δόξα λεηλατήθηκε το 727 μ.Χ. από τον εικονομάχο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα τον Ίσαυρο, το 769 μ.Χ. από τους Σλάβους και το 821 μ.Χ. από τους Σαρακηνούς.

2007 GOFERRY © All rights reserved