Ακτοπλοϊκά για Νάξο

Η περίφημη Πορτάρα του αρχαίου Ναού του θεού Απόλλωνα στη Νάξο

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Νάξο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!

Είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τοπίου του βρίσκεται στα πανύψηλα βουνά (το όρος Ζας, 1.004 μ., είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων) και στα μοναδικά ιδιαίτερα ορεινά χωριά. Το νησί εκτείνεται σε μια επιφάνεια 428 τετ. χλμ., η ακτογραμμή του έχει μήκος 148 χλμ. και έχει 18.000 κατοίκους. Κατά τα αρχαία χρόνια, η Νάξος ήταν το νησί όπου λατρευόταν ο Διόνυσος. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησί γνώρισε τη Μινωική Αριάδνη, την οποία είχε εγκαταλείψει εκεί ο Θησέας. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, το νησί έχει εξαιρετική παραγωγή εσπεριδοειδών, φημισμένου κρασιού και καλαίσθητου τυριού.

Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Νάξο;

 • Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Νάξο

Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Νάξο με επιστροφή;

 • Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Νάξο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)

Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;

 • Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Νάξο
 • Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση

Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες

Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Νάξο;

 • Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Νάξο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
 • Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Νάξο
 • Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό

Το νησί της Νάξου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Νάξο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Νάξο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr

Έγκαιρη κράτηση για Νάξο

Η Νάξος συνδέεται με τον Πειραιά, την Αστυπάλαια, την Αμοργό, την Πάρο και τη Σαντορίνη με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Νάξο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Δρομολόγια πλοίων για Νάξο

Δρομολόγια πλοίων για Νάξο

 • Από τις πύλες Ε6, Ε7, Ε9 και Ε10 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια και πλοία για Νάξο.
 • Τα δρομολόγια πλοίων για Νάξο εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
 • Το νησί της Νάξου συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με τη Φολέγανδρο, την Ίο, τη Μήλο και τη Σίφνο.

Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Νάξο.

Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.

Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Νάξο. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!

Πλοίο για Νάξο

Που βρίσκεται η Νάξος

 • Στο σύμπλεγμα νησιών των Κυκλάδων

Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Νάξο;

 • Πειραιά
 • Αμοργό
 • Πάρο
 • Μήλο
 • Σίφνο
 • Αστυπάλαια
 • Σαντορίνη

Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;

 • 5-6 ώρες απο Πειραιά
 • 2 ώρες από Αμοργό
 • 50 λεπτά από Πάρο
 • 3.5 ώρες από Μήλο
 • 3.5 ώρες από Σίφνο
 • 4 ώρες από Αστυπάλαια
 • 1.5-2 ώρες από Σαντορίνη

Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;

Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.

 • Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
 • Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
 • Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
 • Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
 • Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!

Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Νάξο;

 • 45 Ευρώ με συμβατικό πλοίο από Πειραιά

Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Νάξο;

Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Νάξο;

 • Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος

Μετακινήσεις στη Νάξο

Το λιμάνι των πλοίων

 • Το λιμάνι της Νάξου βρίσκεται στη μέση του νησιού και είναι πολύ κοντά στη Χώρα/Κέντρο της πόλης

Δημόσια υπηρεσία λεωφορείων

 • Η Νάξος έχει ένα καλό δίκτυο λεωφορείων που συνδέει τα περισσότερα χωριά με τη Χώρα/Πόλη. Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, κοντά στο κέντρο τουριστικών πληροφοριών και εξυπηρετεί τα χωριά/παραλίες περίπου. κάθε 30 λεπτά!
 • Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από τη Χώρα προς Προκόπιο, Αγία Άννα, Πλάκα, Χάλκη (Χάλκη), Φιλώτι, Απείρανθο και Απολλωνία και υπάρχουν επίσης δρομολόγια λεωφορείων για Κεραμωτή, Κορωνόα, Μέλανες, Μικρή Βίγλα, Μουτσούνα, Πυργάκι και Σαγκρί.

Λεωφορείο Νάξου

Ταξί

 • Υπάρχουν πολλά ταξί στη Νάξο και μια υπηρεσία ραδιοταξί είναι επίσης διαθέσιμη καλώντας τον αριθμό. +30 2285022444. Η κύρια πιάτσα των ταξί βρίσκεται στην Παραλία, τον κεντρικό παραλιακό δρόμο κοντά στο λιμάνι και οι οδηγοί ταξί χρεώνουν σταθερή χρέωση για όλες τις κύριες στάσεις, όπως το αεροδρόμιο και τις παραλίες στον Άγιο Προκόπιο, την Αγία Άννα και την Πλάκα. Για να πάρετε ταξί οπουδήποτε αλλού στη Νάξο είναι καλύτερα να διαπραγματευτείτε πρώτα την τιμή.
 • Ραδιοταξί Τηλ.: +30 2285022444

Συμβουλή: Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Νάξο έχουν δικό τους minibus και θα σας μεταφέρουν από το ξενοδοχείο στο λιμάνι ή το αντίστροφο. Δοκιμάστε να τους τηλεφωνήσετε για να μάθετε αν αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη!

Οι πληροφορίες σε αυτήν τη σελίδα ήταν ακριβείς όταν δημοσιεύτηκαν, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Λίγα λόγια για τη Νάξο

Είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Διαθέτει ιδιαίτερο τοπίο, καθώς έχει πολύ ψηλά βουνά (το όρος Ζας, 1.004 μ. είναι το ψηλότερο των Κυκλάδων) και ορεινά χωριά με μοναδική φυσιογνωμία. Έχει έκταση 428 τ. χλμ., μήκος ακτών 148 χλμ. και 18.000 κατοίκους.

Στην αρχαιότητα η Νάξος ήταν νησί όπου λατρευόταν ο Διόνυσος, ο οποίος, κατά τη μυθολογία, συνάντησε στη Νάξο τη Μινωίτισσα Αριάδνη, την οποία είχε εγκαταλείψει ο Θησέας. Από τα αρχαία χρόνια έως τις ημέρες μας το νησί παράγει εσπεριδοειδή εξαιρετικής ποιότητας, διάσημο κρασί και μοναδικής γεύσης τυριά.
Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Kάρες, τους οποίους διαδέχτηκαν οι Kρήτες και οι Ίωνες. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν περίφημη για το κρασί της και τη λατρεία του Διονύσου. Τον 6ο αι. π. X. η Nάξος άνθησε εμπορικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Ήταν μέλος και των δύο Aθηναϊκών Συμμαχιών. Στην Ενετοκρατία ο Bικέντιος Mάρκος Σανούδος ίδρυσε το Δουκάτο της Nάξου (1207). Οι ενετοί έμειναν στο νησί έως το 1566. Από το 1579 ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για να περιέλθει στο Ελληνικό κράτος το 1830.
Δικτυακός τόπος: www.naxos.gr

Ναοι της Νάξου
Η Νάξος είναι κατάμεστη από εκκλησίες, με εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Στη Χώρα βρίσκεται η Παναγία η Βλαχερνιώτισσα, μία από τις πιο παλιές εκκλησίες του νησιού, με δύο εικόνες του Αγγέλου του Κρητός. Στο Σαγκρί θα δείτε επίσης ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες.

Μοναστήρια στη Νάξο

Παναγία Δροσιανή
Βρίσκεται στην περιοχή της Τραγαίας, κοντά στο χωριό Μονή. Είναι ένας παλαιοχριστιανικός ναός με τρούλο. Στη βόρεια πλευρά του εφάπτονται τρία μονόκλιτα παρεκκλήσια. Στις εσωτερικές επιφάνειες της εκκλησίας υπάρχουν τοιχογραφίες διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Το παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών χρονολογείται στα τέλη του 6ου και αρχές του 7ου αιώνα. Τα νεότερα στρώματα του τρούλου και της αψίδας, χρονολογούνται στο 13ο και 14ο αιώνα.

Παναγία Πρωτόθρονη
Bρίσκεται στο χωριό Χαλκί και ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα. Η σημερινή του μορφή, ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο τύπο. Το δυτικό τμήμα του ναού περιλαμβάνει το νάρθηκα, ο οποίος πλαισιώνεται από το παρεκκλήσι του Αγίου Ακίνδυνου. Ο ναός διακοσμείται εσωτερικά από τοιχογραφίες που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική, μεσοβυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδο.

Παναγία Υψηλοτέρα
Είναι το μοναστήρι – φρούριο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της κοιλάδας των Εγκαρών, κοντά στο χωριό Γαλήνη. Ιδρύθηκε το 1600 και αποτελούσε ορμητήριο και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά των Φράγκων.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου
Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε τον 18ο, όπου και πήρε το μοναστήρι τη σημερινή του μορφή. Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται στη μονή, αγιογραφήθηκε το 1818.

Παναγία Βλαχερνιώτισσα
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση είναι η παλαιότερη εκκλησία της χώρας. Διακρίνεται για το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο της και τις πολύτιμες εικόνες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν αυτές της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας και του Προφήτη Ηλία, που είναι έργα του Κρητικού ζωγράφου Άγγελου, ο οποίος ήταν μαθητής του Ελ Γκρέκο.

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Είναι ο μητροπολιτικός ναός της Νάξου. Βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς. Διαθέτει σημαντικές εικόνες και ένα εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο. Οι μονολιθικές κολόνες από γρανίτη, που βρίσκονται στην εκκλησία, θεωρείται πως έχουν μεταφερθεί από το ναό του Απόλλωνα της Δήλου.

Παναγία η Φιλοτίτισσα
Η εκκλησία της Παναγίας της Φιλοτίτισσας, βρίσκεται στο χωριό Φιλότι. Είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Νάξου. Χαρακτηριστικό της είναι το κάτασπρο μαρμάρινο τέμπλο καθώς και οι βυζαντινές αξιόλογες εικόνες που κοσμούν το εσωτερικό της. Επίσης ξεχωρίζει και για το εντυπωσιακό καμπαναριό της.

Παναγία η Απεραλίτισσα
Βρίσκεται στο χωριό Απείρανθος. Είναι από τους μεγαλύτερους ναούς του νησιού και ξεχωρίζει για το μαρμάρινο τέμπλο με τα σκαλισμένα σχέδια και για τις αξιόλογες εικόνες που διαθέτει.

Ιερά Μονή του Φωτοδότη Χριστού
Βρίσκεται έξω από το χωριό Δανακός. Ιδρύθηκε στα χρόνια του βυζαντίου. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την οχύρωσή του. Οι τοπικοί θρύλοι λένε ότι το έκτισε μια βασιλοπούλα.
Ιερός Ναός Αγίου Μάμα

Η εκκλησία του Αγίου Μάμα είναι μια από τις παλαιότερες του νησιού. Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολή λόγο των πολλών στροφών που συναντάμε. Ανάμεσα στο βουνό του Ζα, το Φανάρι και τα βουνά της Κορώνου, σε μια μαγευτική τοποθεσία είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Μάμα.
Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με αξιόλογα γλυπτά στο εσωτερικό του. Υπήρξε η Μητρόπολη των Ορθοδόξων πριν από την Φράγκικη κατάληψη, ενώ το 1207 μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία.
Ο Άγιας Μάμας είναι ο προστάτης των βοσκών και είναι κυρίως άγιος της Κύπρου, της Μικρασίας και της Νάξου.

Τι να δείτε

Αξιοθέατα - Χώρα Νάξου
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:

 • Στη «Πορτάρα», του 6ου αι. π.Χ. που ανήκε σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού.
 • Στο κάστρο, εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με τη μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204-1537) στη Νάξο.
 • Στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλίνων, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο της Γκρόττας, στη B πλευρά της Χώρας, με τα ερείπια της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.).
 • Στην εκκλησία της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας, με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στο λιμάνι.
 • Στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (μητρόπολη).
 • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από τους Νεότερους Νεολιθικούς μέχρι τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους.
 • Στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
 • Στο κτίριο του Δημαρχείου, όπου στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη, το δημοτικό θέατρο, η φιλαρμονική του δήμου και η Πρότυπη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων.
 • Στον Πύργο Μπελόνια (6χλμ. ΝΑ), κατοικία του Ενετού άρχοντα της περιοχής, με τη δίδυμη (ορθόδοξη – καθολική) εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
 • Στο ιερό του Διονύσου, επίσημο ιερό της Νάξου, του 6ου αι. π.Χ., στη θέση «Ύρια», 10 χλμ. ΝΑ της Χώρας.

Μνημεία στη Νάξο
Από τη μακρινή εποχή της φεουδαρχίας προέρχονται και τα πέτρινα επιβλητικά πυργόσπιτα που είναι σπαρμένα σε όλη την έκταση του νησιού. Τα πυργόσπιτα κατασκευάστηκαν με τις αντιλήψεις της ενετοκρατίας, που είναι προέκταση της βυζαντινής εποχής. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ορθογώνια διάταξη, η ανάπτυξη σε ύψος, συνήθως σε τρία επίπεδα και η επίπεδη στέγαση με δώμα.
Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι πύργοι/σπίτια, πολύτιμοι κάποτε για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο άριστα διατηρημένος κυκλικός πύργος του Χειμάρρου, του 4ου αιώνα π.χ.
Προχωρώντας στο εσωτερικό του νησιού, πολύ κοντά στη Χώρα, στο χωριό Γαλανάδο, θα συναντήσετε τον ενετικό πύργο του Μπελόνια, που υπήρξε άρχοντας της περιοχής.
Στην είσοδο του χωριού Απείραθος και κτισμένος πάνω σε βράχο, στέκεται ο πύργος του Ζευγώλη του 17ου αιώνα, ενώ στο χωριό Σαγκρί θα συναντήσουμε βενετσιάνικους πύργους.
Τέλος, το Κάστρο της Χώρας, που είναι χωρίς αμφιβολία το πιο γνωστό μεσαιωνικό μνημείο της Νάξου..

Το κάστρο της Νάξου
Χτισμένο από τον Ενετό Μάρκο Β΄ Σανούδο, όταν εγκαθιδρύθηκε η φραγκική κυριαρχία στο Αιγαίο, το κάστρο της Νάξου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Το κάστρο είχε τρεις πύλες, από τις οποίες σώζονται οι δύο: η «Τρανή», και το «Παραπόρτι». Διέθετε επίσης δώδεκα μεγάλους πύργους (σώζεται μόνο ο πύργος του Γλέζου, μια πυργοειδή σκοπιά της οποίας διατηρείται η βάση. Είναι η γοητευτικότερη περιοχή της Χώρας της Νάξου, που προσφέρει εκπληκτική θέα στο πέλαγος, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα, όταν διαγράφονται οι κοντινοί ορεινοί όγκοι της Πάρου.
Στον εντός του κάστρου οικισμό, υπάρχουν γραφικά δρομάκια, σπίτια με εντοιχισμένα βενετσιάνικα οικόσημα, το ανάκτορο του Μάρκου Σανούδου, το κτίριο της Σχολής Ουρσουλίνων, η μητρόπολη των καθολικών, καθώς και το ενετικό αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι, που σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Σπήλαιο του Ζα
Το σπήλαιο του Ζα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Χώρας της Νάξου, κοντά στο χωριό Φιλότι. Το σπήλαιο, που βρίσκεται στα 600 μ. ύψος, είναι αφιερωμένο στο Δία Μηλώσιο και κοσμείται με σπάνια σταλαγμιτικά συμπλέγματα. Μια αψιδωτή πύλη ύψους 2,5 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων οδηγεί στο μεγαλόπρεπο εσωτερικό του σπηλαίου, που αποτελείται από ένα και μόνο θάλαμο διαστάσεων 115 μέτρων μήκους και 75 μέτρων μέγιστου πλάτους. Στο σπήλαιο βρέθηκαν σημαντικά προϊστορικά αντικείμενα (εργαλεία από οψιδιανό κ.ά.). Σε ένα θάλαμο αριστερά από την είσοδο θα δείτε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουσα, εξάλλου, είναι η πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι που οδηγεί από το σπήλαιο στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό Δανακός.

Αρχαιολογικοί χώροι - Νάξος
Ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, είναι το ιερό της Δήμητρας και του Απόλλωνα (6ος αιώνας), που έχει κατασκευαστεί ολόκληρος από λευκό μάρμαρο. Βρίσκεται νότια από το Σαγκρί, στη θέση Γύρουλας. Η λατρεία στο ιερό συνδέεται με τα ελευσίνια μυστήρια. Τα έργα αναστύλωσης του ναού έχουν ολοκληρωθεί και τα ευρήματα φυλάσσονται σε μουσείο κτισμένο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Πεζοπορία στη Νάξο
Από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται πριν το χωριό Δανακός ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων, του Ζα, που υψώνεται στα 1004 μέτρα. Πρόκειται για μια πεζοπορική διαδρομή που αποζημιώνει τον επισκέπτη, προσφέροντάς του πανοραμική θέα στη Νάξο και στα γύρω νησιά. Παρακλάδι του αρχικού μονοπατιού οδηγεί στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού όπου βρίσκεται το σπήλαιο του Ζα, με ενδιαφέροντες σταλαγμίτες.

Ποδηλασία στη Νάξο
Σε ολόκληρο το νησί αλλά ιδιαίτερα στην ορεινή Νάξο υπάρχουν διαδρομές κατάλληλες για κάθε επίπεδο και προτίμηση.
Η παραλιακή διαδρομή Αγία Άννα-Καστράκι είναι σχετικά εύκολη, ενώ η διαδρομή από το Σαγκρί μέχρι τον όρμο της Αγιασσού αφορά τους πιο προχωρημένους.

Παραδοσιακή κουζίνα - Νάξος
Τα κύρια παραδοσιακά πιάτα της Νάξου έχουν ως βάση τους το κρέας και τις πατάτες, χωρίς να λείπουν και πιάτα με λαχανικά. Πιο γνωστά είναι: το «ρόστο» (κοκκινιστό κρέας), το γεμιστό αρνί, το παστίτσιο με κολοκύθα, οι πατάτες «πενταράτες»,), η «ομελέτα με κάρφα» και η κακαβιά.
Ονομαστές σπελιατέ του νησιού, η «γιαχνάδα» και οι χορτόπιτες.

Παραδοσιακά προϊόντα - Νάξος
Φημισμένα σε όλη την Ελλάδα είναι τα παραδοσιακά προϊόντα της Νάξου , με κορυφαία τη «γραβιέρα Νάξου», η οποία έχει κερδίσει από το 1996 διάκριση για την ονομασία προέλευσης. Άλλα ονομαστά τυριά της είναι το «αρσενικό», η ξυνομυζήθρα και το ανθότυρο.
Ονομαστές είναι και οι πατάτες της Νάξου, καθώς και τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά της.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Municipality of Agios Arsenios: 22850 41403
Municipality of Apiranthos: 22850 61361
Municipality of Damarionas: 22850 31326
Municipality of Danakos: 22850 31951
Municipality of Engares: 22850 22481
Municipality of Filoti: 22850 31341
Municipality of Galanado: 22850 28460, 22850 28265
Municipality of Galini: 22850 22402
Municipality of Glinado: 22850 28373
Municipality of Halkio: 22850 31208
Municipality of Keramoti: 22850 91940
Municipality of Kinidaros: 22850 31160
Municipality of Koronida: 22850 81222
Municipality of Koronos: 22850 91237
Municipality of Melanes: 22850 62361
Municipality of Mesi: 22850 91342
Town Hall of Naxos: 22850 22717
Municipality of Potamia: 22850 28265
Municipality of Sangri: 22850 31791
Municipality of Skado: 22850 91209
Municipality of Tripodes: 22850 41481
Police Office of Filoti: 22850 31224
Police Office of Halkio: 22850 31224
Police Office of Koronida: 22850 81247
Police Office of Naxos: 22850 22100, 22850 23280
Tourist Police of Naxos: 22850 22100
Port Office of Naxos: 22850 22939
KTEL of Naxos: 22850 22291
Taxi of Naxos: 22850 22444
Taxi of Koronida: 22850 81231
Taxi of Filoti: 22850 31298, 22850 31677
Post Office (EL.TA) of Agios Arsenios: 22850 41272
Post Office (EL.TA) of Apollonas: 22850 81204
Post Office (EL.TA) of Halkio: 22850 31226
Post Office (EL.TA) of Koronida: 22850 81229
Post Office (EL.TA) of Koronos: 22850 91331
Post Office (EL.TA) of Naxos: 22850 22211
Community Clinic of Agios Arsenios: 22850 41484
Community Clinic of Apiranthos: 22850 61206
Community Clinic of Filoti: 22850 31404
Community Clinic of Halkio: 22850 31206
Community Clinic of Koronida: 22850 81213
Community Clinic of Koronos: 22850 91280
Community Clinic of Melanes: 22850 62372
Health Centre of Naxos: 22850 23867, 22850 23333
Soc. Secur. Found. (IKA) of Naxos : 22850 22232
Community Clinic of Tripodes: 22850 41221
Agricultural Bank of Filoti: 22850 31700
Agricultural Bank of Naxos: 22850 22718
Bank of Greece Naxos: 22850 22932
Commercial Bank of Naxos: 22850 22209
Credit Bank of Naxos: 22850 22994
National Bank of Naxos: 22850 23053
Custom Office of Naxos: 22850 22238

Ψάχνετε για ιδέες; Επιλογή από χάρτη