Ακτοπλοϊκά για Αστυπάλαια

Ο δρόμος με τους ανεμόμυλους που οδηγεί στη Χώρα και το κάστρο της Αστυπάλαιας

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοικά για Αστυπάλαια απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Η Αστυπάλαια (ή Αστροφαλιά όπως τη λένε οι ναυτικοί) είναι το πιο δυτικό νησί των Δωδεκανήσων. Το νησί απέχει 169 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, 94 ν.μ. από Ρόδο, 57 ν.μ. από την Κω και 44 ν.μ. από την Κάλυμνο. Το σχήμα του νησιού είναι πεταλούδας, με το στενότερο μέρος του ισθμού των 100 μέτρων. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής του είναι 110 χλμ.

Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Αστυπάλαια;

 • Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Αστυπάλαια

Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Αστυπάλαια με επιστροφή;

 • Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Αστυπάλαια εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)

Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;

 • Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Αστυπάλαια
 • Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση

Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες

Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Αστυπάλαια;

 • Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Αστυπάλαια σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
 • Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Αστυπάλαια
 • Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό

Το νησί της Αστυπάλαιας, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Αστυπάλαια είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Αστυπάλαια και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr

Έγκαιρη κράτηση για Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια συνδέεται με τον Πειραιά, την Αμοργό, την Πάρο και τη Νάξο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Αστυπάλαια πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Δρομολόγια πλοίων για Αστυπάλαια

Δρομολόγια πλοίων για Αστυπάλαια

 • Από τη πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για Αστυπάλαια.
 • Τα δρομολόγια πλοίων για Αστυπάλαια εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
 • Το νησί της Αστυπάλαιας συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με την Πάρο, τη Νάξο και την Αμοργό.

Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Αστυπάλαια.

Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.

Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Αστυπάλαια. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!

Πλοίο για Αστυπάλαια

Που βρίσκεται η Αστυπάλαια

 • Στο σύμπλεγμα νησιών των Δωδεκανήσων

Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Αστυπάλαια;

 • Πειραιά
 • Πάρο
 • Νάξος
 • Αμοργό

Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;

 • Περίπου 10 ώρες απο Πειραιά, ανάλογα τον τύπο πλοίου θα επιλέξετε
 • 5 ώρες από Πάρο
 • 4 ώρες από Νάξο
 • 1.30 ώρα από Αμοργό

Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;

Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.

 • Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
 • Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
 • Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
 • Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
 • Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!

Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Αστυπάλαια;

 • Περίπου 50 Ευρώ με συμβατικό πλοίο

Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Αστυπάλαια;

 • Στην πύλη Ε1 (στοιχεία απο 2017)

Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Αστυπάλαια;

 • Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος

Μετακινήσεις στην Αστυπάλαια

Με συχνές αναχωρήσεις από Πειραιά, Ρόδο και από άλλα νησιά θα φτάσετε στο νέο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα στην Αστυπάλαια.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οδικό δίκτυο στην Αστυπάλαια

Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου στην Αστυπάλαια, αποτελείται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η πλακόστρωση και στο υπόλοιπο νησί. Η κύρια πηγαίνει από δυτικά της παραλίας Λιβάδι μέχρι την Ανάληψη (λιγότερο από 10 χλμ.). Υπάρχουν επίσης ένα σωρό μικρούς δρόμους με στροφές που μπορούν να σας μεταφέρουν σε απομονωμένες παραλίες και στο κεντρικό λιμάνι του Αγίου Ανδρέα.

Δημόσια ΚΤΕΛ στην Αστυπάλαια

 • Τα λεωφορεία της Αστυπάλαιας είναι μοναδικά με τους ντόπιους που τα οδηγούν τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες! Σκαρφαλώνουν και κατεβαίνουν στους απότομους ανηφορικούς δρόμους του νησιού μαζεύοντας και κατεβάζοντας επιβάτες σε όποιο σημείο της διαδρομής ακολουθούν: από τη Μαλτεζάνα στη Χώρα και από τον Άγιο Ανδρέα στο Λιβάδι με τη μεγάλη αμμουδιά.
 • Τα τοπικά λεωφορεία λειτουργούν αρκετά τακτικά τους καλοκαιρινούς μήνες. σχεδόν κάθε 30 λεπτά.
 • Λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια μεταξύ Χώρα - Λιβάδι - Πέρα Γιαλός - Ανάληψη (Μαλτεζάνα) - Νέο Λιμάνι
 • Τα εισιτήρια αγοράζονται στο λεωφορείο.

Ταξί στην Αστυπάλαια

Στην Αστυπάλαια λειτουργούν μόνο 2 ταξί!

 • 1ο Ταξί: Κα Καλή Καθολική, τηλέφωνο +30 6975706365
 • 2nd Taxi: +30 2243061204, +30 6976256461

Συμβουλή: Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια έχουν δικό τους minibus και θα σας μεταφέρουν από το ξενοδοχείο στο λιμάνι ή το αντίστροφο. Δοκιμάστε να τους τηλεφωνήσετε για να μάθετε αν αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη!

Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες για την Αστυπάλαια ήταν ακριβείς κατά τη δημοσίευσή τους, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Λίγα λόγια για την Αστυπάλαια

Είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται εκεί ακριβώς όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Διατηρεί πολλά κυκλαδικά στοιχεία στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της κι αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως «το μοναδικό Κυκλαδονήσι των Δωδεκανήσων»
Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα (δυτικό τμήμα) και το Έξω Νησί (ανατολικό τμήμα). Έχει έκταση 97 τ. χλμ., μήκος ακτών 110 χλμ. και πληθυσμό 1.300 κατοίκους.

Η ονομασία της, προέρχεται από την Αστυπάλαια, κόρη του Φοίνικα και της Περιμήδης, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και Ιχθυόεσσα, λόγω των πολλών ψαριών της. Πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια, ενώ μετά το 1204 περιήλθε στους Βενετούς και κυρίως στην οικογένεια Γκουερίνι - με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα κατά το οποίο ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1269-1310). Οι Γκουερίνι έμειναν κύριοι του νησιού μέχρι το 1537, όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Όπως όλα τα Δωδεκάνησα, παρέμεινε υπό τουρκική κυριαρχία έως το 1912 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια Ιταλών, Βρετανών και Γερμανών, για να ενωθεί με την Ελλάδα το 1948. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Πειραιά και της Καλύμνου και αεροπορικά με την Αθήνα και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, το νησί πήρε το όνομά του από την Αστυπάλαια, την αδελφή της Ευρώπης και μητέρα του Μίνωα. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας παραπέμπουν στα προϊστορικά χρόνια, αλλά γνώρισε την ακμή του κυρίως τη μυκηναϊκή εποχή. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο εναντίον των πειρατών, ενώ οι Ενετοί υπό τους Γκουερίνι την οχύρωσαν χτίζοντας το Κάστρο στο λόφο της Χώρας, στην ίδια θέση που προϋπήρχε το βυζαντινό οχυρό και, παλαιότερα, η αρχαία ακρόπολη. Το 1540 κατέλαβαν το νησί οι Τούρκοι, από τους οποίους παρέλαβαν το 1912 «τη σκυτάλη» οι Ιταλοί. Η Αστυπάλαια απελευθερώθηκε το 1948, μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα.

Τι να δείτε

Αστυπάλαια - Παναγιά Πορταΐτισσα
Κοντά στο κάστρο της Αστυπάλαιας βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, μία από τις ομορφότερες στα Δωδεκάνησα. Η εκκλησία είναι το θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Κτίστηκε το 1762 από τον Όσιο Άνθιμο. Η ανέγερσή της κράτησε εννέα χρόνια. Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αστυπάλαιας με σπάνια θρησκευτικά κειμήλια.

Αστυπάλαια-Σπήλαια
Η Αστυπάλαια διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια, ορισμένα από τα οποία είχαν κατά το παρελθόν αποτελέσει ορμητήρια των πειρατών. Σε δύσκολες εποχές, όπως στην περίοδο των πειρατικών επιδρομών ή της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσαν και καταφύγιο για τους ντόπιους. Τα κυριότερα είναι:
Το Σπήλαιο της Παναγίας Πουλαριανής – Βρίσκεται στην Ανάληψη ή Μαλτεζάνα. Το σχήμα του βράχου μοιάζει με τη μορφή της Παναγίας που κρατά το Θείο Βρέφος.
Το Σπήλαιο του Δράκου – Βρίσκεται στο Βαθύ, μπορεί να πάει κανείς με καΐκι και να θαυμάσει σε αυτό τους υπέροχους σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Το Σπήλαιο του Νέγρου – Βρίσκεται στο Λιβάδι και μπορεί να πάει κανείς με καΐκι από τη Χώρα. Η παράδοση συνδέει αυτή τη σπηλιά με τους πειρατές και τους θησαυρούς τους.

Αστυπάλαια - Αρχαιολογικό Μουσείο
Tο αρχαιολογικό μουσείο Aστυπάλαιας στεγάζεται σε ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας το 1994. Η έκθεση είναι διαχρονική και περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Ειδικότερα, στο μουσείο εκτίθενται:

Συλλογή προϊστορικών ευρημάτων: πήλινων αγγείων, κοσμημάτων, χάλκινων και λίθινων εργαλείων από πλούσιους θαλαμωτούς τάφους της μυκηναϊκής εποχής από τις θέσεις Αρμενοχώρι και Σύγκαιρο, που δηλώνουν τον ακμαίο χαρακτήρα του νησιού ήδη από την ύστερη εποχή του χαλκού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εύρεση πολύ μεγάλου αριθμού λίθινων εργαλείων σε έναν από τους τάφους που, πιθανότατα, σχετίζονται με την ιδιότητα και τις ασχολίες του νεκρού.

Θησαυρός αργυρών νομισμάτων της κλασικής εποχής, που βρέθηκε στο νησί.
Συλλογή αναθηματικών επιγραφών από Ιερά του νησιού, οι οποίες μας πληροφορούν για τις θεότητες που λατρεύονταν στην Αστυπάλαια κατά την αρχαιότητα (Απόλλων, 'Άρτεμις Λοχία και Ειλυθιεία, Ασκληπιός και Αφροδίτη). Ξεχωρίζει μεγάλη αναθηματική ενεπίγραφη βάση του Απόλλωνος με τα ίχνη από τα πόδια του μνημειώδους αγάλματος, του 4ου αιώνα π.Χ.

Ευρήματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων: αρχιτεκτονικά μέλη (ενεπίγραφα επιστύλια), επιτύμβια και αναθηματικά ανάγλυφα, επιτύμβιοι βωμοί, ανδρικά και γυναικεία αγαλμάτια και σημαντικές επιγραφές (επιτύμβιες, αναθηματικές, τιμητικά ψηφίσματα, επιστολές αυτοκρατόρων κ.ά.).
Συλλογή πήλινων αγγείων γεωμετρικής έως και ρωμαϊκής εποχής από τις νεκροπόλεις των περιοχών Κάτσαλος και Κιλίνδρα.

Μαρμάρινα θωράκια, κιονόκρανα και άλλα μέρη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι (Querini) διοικητών του νησιού, από το ενετικό κάστρο της Χώρας.

Αστυπάλαια - Κάστρο
Το κάστρο, μεσαιωνικό κτίσμα των Ενετών, χτίστηκε το 13 αιώνα από τους Γκουερίνι, που κυβερνούσαν το νησί έως το 1207. Στην ανατολική πλευρά του κάστρου σώζονται τα διώροφα σπίτια των Γκουερίνι που κατοικούνταν έως το 1956. Το κάστρο είναι χτισμένο με σκούρα πέτρα της περιοχής. Στην είσοδό του θα δείτε το οικόσημο του φημισμένου βενετσιάνικου οίκου. Από τον οικισμό τού κάστρου σώζονται μόνο λίγα σπίτια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων είναι τμήμα του τείχους. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν και δύο μικρές εκκλησίες, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο ναός του Ευαγγελισμού. Και οι δύο εκκλησίες ξεχωρίζουν για τα περίτεχνα καμπαναριά τους.

Αστυπάλαια - αναρρίχηση
Η Αστυπάλαια διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο, με την ονομασία «Φτερά». Το πεδίο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και προσφέρει 20 διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας. Ο βράχος είναι ασβεστολιθικός. Το αναρριχητικό πεδίο βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από τη Χώρα.

Δραστηριότητες στην Αστυπάλαια
Κολύμπι στις παραλίες Άγιος Κωνσταντίνος, Βάτσες, Πλάκες, Καμινάκια, Άγιος Γιάννης, Πάνορμος, Παχιά Άμμος, Πέρα Γιαλός και Λιβάδια.
Εκδρομή με καΐκι για μπάνιο στις ερημικές παραλίες, στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτι και Σύρνα.
Εξερεύνηση σπηλαίων.
Αναρρίχηση στο πεδίο «Φτερά», με 20 διαδρομές.
Ορειβασία.
Mountain bike.
Πεζοπορία.
Ψαροντούφεκο.
Καταδύσεις.

Ψάχνετε για ιδέες; Επιλογή από χάρτη