Ακτοπλοϊκά για Πάτμο

Θέα της Χώρας της Πάτμου με κυρίαρχο στοιχείο το κάστρο του νησιού

Δρομολόγια πλοίων και ακτοπλοϊκά για Πάτμο απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goferry.gr!

Ο θρύλος λέει ότι στην αρχαιότητα η Πάτμος ξεκουραζόταν στον βυθό της θάλασσας. Ήταν ορατό μόνο όταν η Σελήνη, η Θεά της Σελήνης, έλαμπε από πάνω της.

Η Σελήνη πήγαινε συχνά στο όρος Λάτμος για να επισκεφτεί τον εραστή της, βασιλιά Ενδυμίωνα. Αυτός ο βασιλιάς είχε το προνόμιο (από τον πατέρα του Δία) να μη γερνάει όποτε κοιμόταν. Καθώς κοιμόταν συχνά, η Σελήνη καθόταν στην κορυφή του όρους Λάτμος και μιλούσε με την Άρτεμις που είχε ένα από τα κύρια ιερά της εκεί.

Ένα βράδυ η Άρτεμις παρατήρησε το μικρό νησί να αστράφτει κάτω από το νερό από τα δοκάρια της Σελήνης καθώς πλησίαζε. Η Άρτεμις το ερωτεύτηκε αμέσως και ήθελε να είναι δικό της.
Συνειδητοποιώντας ότι δεν ήταν αρκετά δυνατή για να το σηκώσει από τον βυθό, έστειλε τηλεπαθητικά μηνύματα στον δίδυμο αδερφό της Απόλλωνα, ο οποίος δεν ήθελε να μεγαλώσει το νησί και μίλησε στον πατέρα του Δία που υποσχέθηκε να βοηθήσει. Ο Δίας ζήτησε άδεια από τον αδερφό του Ποσειδώνα (Ποσειδώνα) τον ισχυρό και φοβισμένο Θεό της Θάλασσας, που δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το μικρό νησί και έδωσε την έγκρισή του.
Και έτσι, χάρη στη θεϊκή δύναμη του Δία, το νησί της Πάτμου αναδύθηκε από τη θάλασσα με εκπληκτική ομορφιά και ο θεός-Ήλιος που βλέπει τα πάντα, Ήλιος (ο αδελφός της Σελήνης) ζέσταινε το νησί με τις ακτίνες του και έτσι του έδωσε ζωή. Στη συνέχεια η Άρτεμις έπεισε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το όρος Λάτμος να πάνε να ζήσουν στο νησί - κάτι που έκαναν για να την ευχαριστήσουν. Προς τιμήν της το ονόμασαν Λήτιο που είναι άλλο όνομα της Άρτεμης, που σημαίνει «κόρη της Λητούς».

Σε επιγραφή στο μουσείο της μονής του Αγίου Ιωάννη αναφέρεται ότι ο Ορέστης, καταδιωκόμενος από τις Μανιές για τη δολοφονία της μητέρας του, κατέφυγε στην Πάτμο και έχτισε τον μεγάλο ναό της Αρτέμιδος στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα η Μονή.

Μπορώ να κλείσω online τα ακτοπλοικά μου εισιτήρια για Πάτμο;

 • Εφόσον έχουν αναρτηθεί τα δρομολόγια των ναυτιλιακών εταιρειών είναι εύκολο να κάνετε τη κράτηση των εισιτηρίων για Πάτμο

Είναι οικονομικά φτηνότερα να αγοράσω τα εισιτήρια για Πάτμο με επιστροφή;

 • Οι περισσότερες ακτοπλοικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση στο ναύλο επιστροφής (Retour) από Πάτμο εφόσον όμως η κράτηση γίνει ταυτόχρονα με το πήγαινε (allé)

Αν το παιδί μου ταξιδέψει μαζί θα πληρώσει ολόκληρο το ναύλο;

 • Συνήθως τα παιδιά απο 3 έως 12 χρονών έχουν έκπτωση 50% στα ακτοπλοικά εισιτήρια για Πάτμο
 • Επίσης τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν χωρίς χρέωση

Σημ.: Εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική χρεώσεων για τα ταχύπλοα και για διαμονή σε διακεκριμένες θέσεις και καμπίνες

Με συμφέρει να πάρω μαζί το αυτοκίνητο στην Πάτμο;

 • Αν ταξιδεύετε για ημερήσια επίσκεψη στην Πάτμο σας συνιστούμε να απαρνηθείτε το ΙΧ σας και να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ταξί ή ακόμα και να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο νησί
 • Για πολυήμερες διακοπές το αυτοκίνητο σας θα κάνει απόσβεση της αξίας του ακτοπλοικού σας εισιτηρίου για Πάτμο
 • Ο ναύλος των ΙΧ οχημάτων συνήθως είναι λίγο περισσότερος απο διπλάσιος του οικονομικού ναύλου χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό

Το νησί της Πάτμου, τα τελευταία χρόνια, πολλοί τουρίστες και Αθηναίοι τον επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τα ακτοπλοικά εισιτήρια για Πάτμο είναι αρκετά φθηνά, το οποίο βεβαια εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.
Αναζητήστε οικονομικούς ναύλους για Πάτμο και αγοράστε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια απο τη goFerry.gr

Έγκαιρη κράτηση για Πάτμο

Η Πάτμος συνδέεται με τον Πειραιά, τη Σύρο, τη Σάμο και την Κάλυμνο με καθημερινές αναχωρήσεις και τακτά δρομολόγια. Ως δημοφιλής προορισμός, ενδέχεται κάποιες αναχωρήσεις να είναι πλήρεις και να μην υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου ειδικά αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας.
Σας προτείνουμε να κάνετε έγκαιρη κράτηση για Πάτμο πριν βρεθείτε προ εκπλήξεων!

Δρομολόγια πλοίων για Πάτμο

Δρομολόγια πλοίων για Πάτμο

 • Από τη πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για Πάτμο.
 • Τα δρομολόγια πλοίων για Πάτμο εκτελούνται μόνο την καλοκαιρινή περίοδο με ανοικτού τύπου φέρυ και εξυπηρετούν επιβάτες με οχήματα.
 • Το νησί της Πάτμο συνδέεται και με άλλους προορισμούς, όπως με το Αγαθονήσι, τους Λειψούς και τη Λέρο.

Συμπληρώστε ημερομηνία και δείτε όλα τα δρομολόγια για Πάτμο.

Με τη goFerry.gr μπορείτε να συνδεθείτε online με τις ναυτιλιακές εταιρείες, να βρείτε τα επιθυμητά δρομολόγια και να κάνετε άμεσα τη κράτηση του εισιτηρίου σας.

Σημείωση: Κάθε χρόνο και ανάλογα με την περίοδο, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερες συνδέσεις για Πάτμο. Συνήθως οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα ετήσια δρομολόγιά τους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου ενώ οι υπόλοιπες μετά τον Απρίλιο!

Πλοίο για Πάτμο

Που βρίσκεται η Πάτμος

 • Στο σύμπλεγμα νησιών των Δωδεκανήσων

Από που μπορώ να πάω με πλοίο στην Πάτμο;

 • Πειραιά
 • Σύρος
 • Κάλυμνος
 • Σάμο

Ποια είναι η διάρκεια του δρομολογίου;

 • 8 ώρες και 45 λεπτά απο Πειραιά, ανάλογα τον τύπο πλοίου θα επιλέξετε
 • Περίπου 4 ώρες από Σύρο
 • Περίπου 4 ώρες από Κάλυμνο
 • 5.5 ώρες από Σάμο

Υπάρχει επιλογή κατηγορίας θέσεων στο πλοίο;

Συνήθως τα πλοία προσφέρουν αρκετές επιλογές διαμονής (ανάλογα του τύπου του πλοίου) ώστε να το ταξίδι σας να είναι άνετο κι ελκυστικό.

 • Αναπαυτικές καρέκλες οικονομικής θέσης στο ανοικτό κατάστρωμα
 • Αριθμημένα ανακλυνόμενα καθίσματα αεροπορικού τύπου
 • Σαλόνι διακεκριμένης θέσης
 • Business κατηγορία συνήθως στον υψηλότερο όροφο
 • Εξωτερικές/εσωτερικές καμπίνες

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε ανάλυση του κάθε τύπου θέσης/διαμονής και φωτογραφίες ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες του ταξιδιού αλλά και στον προϋπολογισμό σας!

Πόσο θα πληρώσω το εισιτήριο για Πάτμο;

 • 50 Ευρώ με συμβατικό πλοίο

Σε ποια πύλη του Πειραιά θα επιβιβαστώ για Πάτμο;

Μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου στο πλοίο για Πάτμο;

 • Τα συμβατικά πλοία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα με επιπλέον κόστος

Μετακινήσεις στην Πάτμο

Λιμάνι Πάτμου

 • Όλα τα πλοία για Πάτμο προσγειώνονται στο κεντρικό λιμάνι της Σκάλας.

Οδικό δίκτυο και μέσα μαζικής μεταφοράς στην Πάτμο

 • Η Πάτμος έχει ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο που σας επιτρέπει να πλοηγείστε με ευκολία στα περισσότερα ενδιαφέροντα μέρη, παραλίες και χωριά. Στην Πάτμο μπορείτε να μετακινηθείτε με το τοπικό λεωφορείο και ταξί.

Δημόσια ΚΤΕΛ στην Πάτμο

 • Με την άφιξη στο λιμάνι της Πάτμου, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού!
 • Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια τοπικών λεωφορείων για τα περισσότερα χωριά, αξιοθέατα και παραλίες της Πάτμου. Το λεωφορείο συνδέει τις περιοχές Σκάλα (κεντρικό λιμάνι) – Σπήλαιο Αποκάλυψης – Χώρα – Γροίκος και Κάμπος. Τα λεωφορεία συνήθως εκτελούν δρομολόγια κάθε ώρα και το κόστος του εισιτηρίου είναι 1,50 ευρώ.
 • Χρονοδιαγράμματα
 • Τερματικός σταθμός: Μπροστά από το λιμάνι της Σκάλας.

Ταξί στην Πάτμο

 • Ο Σύλλογος Ταξί Πάτμου αποτελείται από 12 ταξί, που μπορούν να μεταφέρουν τον επισκέπτη στους κύριους προορισμούς όπως η Σκάλα, η Χώρα, ο Γροίκος και ο Κάμπος και στις παραλίες του νησιού.
 • Αριθμοί κλήσης υπηρεσίας ταξί
 • Το νησί διαθέτει δύο πιάτσες ταξί: Στο λιμάνι της Σκάλας και στη Χώρα, απέναντι από το περίπτερο, δίπλα στη στάση του λεωφορείου.
 • Ραδιοταξί Πάρος: +30 2247031225
 • κ. Νίκος Γρύλλης: +30 2247032216

Σημείωση: Όλες οι παραπάνω πληροφορίες για την Πάτμο ήταν ακριβείς κατά τη δημοσίευσή τους, αλλά μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση.

Λίγα λόγια για την Πάτμο

Είναι γνωστή ως «το νησί της Αποκάλυψης» ή «η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», γιατί σε σπήλαιο του νησιού ο μαθητής του Χριστού Ιωάννης -εξόριστος στην Πάτμο από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό, το 95 μ.Χ.- έγραψε την «Αποκάλυψη», το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. Το «Σπήλαιο της Αποκάλυψης», όπως ονομάζεται σήμερα, είναι ένα από τα ιστορικότερα και ομορφότερα της Ελλάδας. Tο νησί πρωτοκατοικήθηκε στους προϊστορικούς χρόνους και στους ρωμαϊκούς αποτελούσε τόπο εξορίας. Το 1088 ο όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε τη Μονή του Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου. Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ στα τέλη του 16ου με αρχές 17ου αι. χτίστηκαν τα πρώτα αρχοντικά και το 1713 η Πατμιάδα Σχολή. Η Πάτμος ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1848. Έχει έκταση 34 τ. χλμ., μήκος ακτών 63 χλμ. και πληθυσμό 3.000 κατοίκους.

Τι να δείτε

Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Ένα από τα πιο γνωστά σπήλαια στον κόσμο είναι το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, στα μισά του δρόμου από τη Χώρα για τη Σκάλα. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έγραψε την «Αποκάλυψη» ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, μαθητής του Ιησού Χριστού και ευαγγελιστής, όταν έφτασε το 95 μ.Χ. στην Πάτμο εξόριστος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού. Μπροστά στο άνοιγμα του σπηλαίου, κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά, υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Άννας. Ανακαινίστηκε το 17ο αι. Περιβάλλεται από μοναστηριακό συγκρότημα (Μονή της Αποκάλυψης) με αυλές γεμάτες λουλούδια, κελιά και παρεκκλήσια. Μπροστά στην είσοδο υπάρχουν λαξευμένα στην πέτρα σκαλοπάτια.

Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου ιερού της Αρτέμιδας, από το οποίο χρησιμοποίησε αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το μοναστήρι έχει 99 κελιά και 10 παρεκκλήσια, καθώς και κτίσματα διαφόρων εποχών, διαμορφωμένα σε πέντε επίπεδα. Αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο στον ελληνικό χώρο.

Στη μονή υπάρχει μουσείο, βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο, εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης και χειρογράφων, καθώς και αποθήκες.
Η μονή είναι σταυροπηγιακή και είναι έδρα της πατριαρχικής εξαρχίας και ο ηγούμενός της υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες του 1600, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι του 1820. Πολύ παλαιά είναι και τα παρεκκλήσια της μονής, με τοιχογραφίες του 1500. Στο παρεκκλήσι του Οσίου Χριστόδουλου φυλάσσεται και το σκήνωμα του Οσίου.

Πάτμος - Παραλίες
Πανέμορφες παραλίες βρίσκονται σε κάθε κόλπο του νησιού και στην Πάτμο θα συναντήσουμε αρκετούς.
Στην ανατολική πλευρά συναντάμε τους κόλπους της ‘Ασπρης, του Μελόι, του Αγριολίβαδου, του Κάμπου, των Θερμών, της Λάμπης (παραλία γνωστή για τα γυαλιστερά βότσαλά της ) του Αγίου Νικολάου, των Λευκών και του Μέρικα.
Νότια βρίσκοναι οι κόλποι των Σάψιλων, του Γροίκου, της Πέτρας, του Διακοφτού, του Σταυρού, των Κήπων και της Λέκας.

Δραστηριότητες στην Πάτμο
Κολύμπι στον Γροίκο με την ωραία αμμουδιά, στις παραλίες της Πέτρας, στη Βαγιά αλλά και στις παραλίες Λάμπη, Κάμπος, Αγριολίβαδο, Μελόι και Λεύκες. Επίσης, από το Λιβάδι Ντελαποθητού μέχρι τις ερημιές του Κάβο Γερανού θα βρείτε μια μικρή δαντέλα με λιλιπούτειους ορμίσκους, όπως και στον γραφικό κόλπο του Χοχλακά. Η καλύτερη αμμουδιά, όμως, είναι η Ψιλή Άμμος (πηγαίνετε με πεζοπορία ή με καΐκι).
Ψαροντούφεκο.
Καταδύσεις.
Ιστιοπλοΐα.
Βόλτα με σκάφος στα πάμπολλα γύρω νησάκια (Σκλάβα, Χιλιομόδι, Άνυδρο κ.ά).

Χρήσιμα τηλέφωνα

Hospital: 22470 31211 & 32669
Pharmacy: 22470 31500
Police station: 22470 31303
Port control: 22470 34131
Customs: 22470 31312
National Tourist Organization: 22470 31666
Taxi: 22470 31225
Post office: 22470 31316
National bank of Greece: 22470 34040
Commercial Bank: 22470 34140
Hora municipality: 22470 31235&34130
Skala municipality: 22470 31 666
Municipal Police: 22470 34100
Monastery of Saint John: 22470 31223
Cavern of the Apocalypse: 22470 31234
Convent of Evangelismos: 22470 31276
Monastery of Zoodohou Pigis : 22470 31991
Patmiada School: 22470 31278/31066

Ψάχνετε για ιδέες; Επιλογή από χάρτη