Σκυρος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Σκυρος Τι να δειτε

go ferry destination

Περιήγηση στην Σκύρο - Χώρα

Χώρα
Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο που ορθώθηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα σκυριανά σπίτια, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Έχουν επίπεδες στέγες που θυμίζουν την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, όμως διαθέτουν ντόπια στοιχεία που τα διαφοροποιούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό διάκοσμο. Έχουν λουλουδιασμένες αυλές και η εσωτερική τους διάταξη είναι συγκεκριμένη και λειτουργική.

Περίπατος
Στο βυζαντινό κάστρο. Στην είσοδο υπάρχει ένα εντοιχισμένο μαρμάρινο λιοντάρι (Δράκος), ενώ σώζονται ελάχιστα απομεινάρια από τα κυκλώπεια και τα βυζαντινά τείχη. Η θέα από εδώ στο πέλαγος και στις άλλες Σποράδες είναι εξαιρετική. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας της Kοίμησης της Θεοτόκου (9ου αι.) αλλά και το καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου (10ου αι.), μετόχι της Mεγίστης Λαύρας του Aγίου Όρους. Εδώ, ανάμεσα στα τάματα, λάμπει το μετάλλιο του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη, του Σπύρου Λούη, το οποίο είχε υποσχεθεί στον Άγιο για τη βοήθειά του.
Στο εξαιρετικά οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο του Μάνου και της Αναστασίας Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964 μέσα στο Άλσος των Σκυριτών.
Στον Παλαιόπυργο, τον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων πελασγικών τειχών του νησιού.
Στο πέτρινο θεατράκι, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, που φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού «Φεστιβάλ Σκύρου», αλλά και καλλιτεχνικό εργαστήρι.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική Περίοδο έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Στον χώρο του φιλοξενείται το Σκυριανό Σπίτι (Λαογραφική Συλλογή), όπου θα δείτε τα περίφημα ξυλόγλυπτα σκυριανά έπιπλα, τα κεραμικά ζωγραφιστά σκυριανά πιάτα, τα υφαντά, τα αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ντόπιων και τα υπόλοιπα είδη λαϊκής τέχνης. Δίπλα από το Μουσείο υπάρχει μια αρχαία λαξευτή κατασκευή, η χρήση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.
Στη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στην πλατεία Κύπρου (γνωστή ως πλατεία Mπρουκ), όπου δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Pόμπερτ Mπρουκ (1887-1915), το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Mιχάλης Tόμπρος.

Δραστηριότητες
Για κολύμπι κοντά στη Χώρα θα πάτε στις παραλίες Μαγαζιά, Μώλος, Παπά το Χούμα και Ληνό (λίγο πριν τον Ασπού)

Εκδηλώσεις
«Φεστιβάλ Σκύρου», τους καλοκαιρινούς μήνες.
Έθιμο του Γέρου και της Κορέλας, τις Απόκριες.
Πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα, στις 16-17 Αυγούστου.
Περιήγηση στην Σκύρο - Πεύκος
Πεύκος
Δασωμένος όρμος, με θαυμάσια παραλία. Θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα με υπέροχη θέα. Από εδώ, ξεκινά η όμορφη διαδρομή βόρεια, προς τον όρμο του Αγίου Φωκά. Απέχει 11 χλμ. ΝΔ από τη Χώρα.

Περιήγηση στην Σκύρο - Ασπούς
Παραθαλάσσιος οικισμός που συναντά ο επισκέπτης στο δρόμο από το λιμάνι προς τη Χώρα. Από το γειτονικό όρμο Αχίλλι ξεκίνησε, λέει ο μύθος, ο Aχιλλέας για την Tροία. Αξίζει να δείτε το εργαστήριο σκυριανής κεραμικής. Έπειτα από πεζοπορία 45 λεπτών, φτάνετε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (1,5 χλμ. Ν), με την πανοραμική θέα. Απέχει 4,5 χλμ. Ν από τη Χώρα.

Περιήγηση στην Σκύρο - Μαγαζιά - Μώλος
Μαγαζιά - Μώλος
Παραθεριστικοί οικισμοί οι οποίοι έχουν πλέον ενωθεί, τα Μαγαζιά, ο Μώλος και τα Γυρίσματα απλώνονται κατά μήκος μεγάλης αμμουδερής οργανωμένης παραλίας, κατάλληλης για θαλάσσια σπορ. Στα Μαγαζιά θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μετόχι της Μονής του Aγίου Γεωργίου της Χώρας. Στη θέση «Πουριά», σε πανέμορφη τοποθεσία, βρίσκεται το αρχαίο λατομείο. Εδώ είναι λαξευμένο σε έναν βράχο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε και τον αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο που λειτουργεί ως εστιατόριο-μπαρ.Απέχουν 3 και 4 χλμ. Β από τη Χώρα, αντίστοιχα.

Δραστηριότητες
Θαλάσσια σπορ.
Πεζοπορία.
Καταδύσεις.
Ψάρεμα.
Κολύμπι.

Περιήγηση στην Σκύρο - Αχερούνες
Οικισμός που συγκεντρώνει πολύ κόσμο στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του. Κοντά του βρίσκεται το δημοτικό ιπποδρόμιο, με τα ξακουστά μικρόσωμα σκυριανά αλογάκια (το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1,10 μ.). Αποτελούν τους τελευταίους και σπανιότατους αντιπροσώπους της περίφημης πικερμικής ράτσας των ιππαρίων της παλαιοντολογικής εποχής, τα οποία απαντώνται μονάχα στη Σκύρο και στα νησιά Σέτλαντ της Αγγλίας. Για κολύμπι θα πάτε στην παραλία του οικισμού. Απέχουν 10 χλμ. Ν από τη Χώρα.

Περιήγηση στην Σκύρο - Λιναριά
Λιναριά
Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο, είναι το λιμάνι της Σκύρου. Η θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι είναι γεμάτη θαλάσσιες σπηλιές με σταλακτίτες (Ξυλοπαράτη, Μαντρούχα, Πεντεκάλη, Διατρυπτή, Γερανιά Σπηλιά). Αξίζει να κάνετε την εκδρομή με τα καΐκια, περνώντας ανάμεσα από τα τοξωτά ανοίγματα των βράχων έξω από το λιμάνι. Με αυτά θα επισκεφτείτε και το νησάκι Σαρακηνό (Σαρακήνικο), με την όμορφη παραλία της Γλυφάδας. ΝΑ της Λιναριάς βρίσκεται ο παραθεριστικός οικισμός της Καλαμίτσας, με τις ομώνυμες πηγές. Νοτιότερα βρίσκεται το Νύφι, ο όρμος της Κολυμπάδας και ο όρμος Ρένες. Απέχει11,5 χλμ. από τη Χώρα.

Περιήγηση στην Σκύρο - Ατσίτσα
Παραθαλάσσιος οικισμός, που πήρε το όνομά του από το κοντινό νησάκι και είναι χτισμένος σε πευκόφυτο περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς, με βραχώδεις σχηματισμούς. Στην ακρογιαλιά του οικισμού θα δείτε τα βαγονάκια με τα οποία μετέφεραν παλιά τα ορυκτά στη θάλασσα. Την Ατσίτσα προτιμούν οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Απολαυστική είναι η διαδρομή από τον Άγιο Φωκά έως εδώ. Στη θέση Μαρκέσι εντοπίστηκαν λαξευτοί τάφοι και στον όρμο Παλαμάρι οχυρωμένος οικισμός της πρώιμης και μέσης χαλκοκρατίας (2500-1800 π.X.). Στο Β τμήμα του νησιού θα κολυμπήσετε στην Πετρίτσα, στην Kυρα-Παναγιά, στον Άγιο Πέτρο και στη Θεοτόκο. Απέχει 18,5 χλμ. Δ από τη Χώρα.

2007 GOFERRY © All rights reserved