Διαμονή και ανέσεις στο πλοίο

Η επιλογή της σωστής διαμονής στο πλοίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ταξιδιού σας και, επιπλέον, το ταξίδι σας θα γίνει ακόμη πιο πολύτιμο.

Θα παρέχεται βοήθεια για ηλικιωμένους ή επιβάτες με αναπηρία;

Τα περισσότερα πλοία διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων επιβατών και των ατόμων με αναπηρία, όπως, ενδεικτικά, κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες, ράμπες και τουαλέτες.

Κατά τη διάρκεια του check-in στο λιμενικό γραφείο, γνωστοποιήστε τις ειδικές απαιτήσεις σας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σας. Εάν επιθυμείτε να υποβάλλετε ένα αίτημα εκ των προτέρων, θα βρείτε όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με τα λιμενικά γραφεία στην επιβεβαίωση της κράτησής σας.

Ποιες είναι οι επιλογές διαμονής που προσφέρονται στο πλοίο;

Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε:

Καθίσματα στο κατάστρωμα (Economy Deck): Οι θέσεις καταστρώματος στα πλοία μπορούν να καταλαμβάνονται ελεύθερα, παρέχοντας στους επιβάτες μια σειρά επιλογών καθίσματος. Ο εσωτερικός χώρος των συμβατικών πλοίων διαθέτει άνετες καρέκλες, πολυθρόνες και καναπέδες με τραπέζια κοντά σε μπαρ και καφετέριες. Στο εξωτερικό κατάστρωμα, διατίθενται πλαστικές καρέκλες και παγκάκια με τραπέζια, αλλά ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για μακρινά ταξίδια. Τα ταχύπλοα πλοία και τα ιπτάμενα δελφίνια προσφέρουν αριθμημένα καθίσματα στο κατάστρωμα που μπορούν να συγκριθούν με τα αεροπορικά καθίσματα, αλλά είναι πιο ευρύχωρα. Στο κατάστρωμα οικονομικής θέσης, οι επιβάτες μπορούν να αποθηκεύουν τις αποσκευές τους σε ράφια που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πλοίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποσκευές ενδέχεται να μην βρίσκονται κοντά στη θέση που έχει επιλέξει ο επιβάτης, ανάλογα με το πλοίο.

Καθίσματα αεροπορικού τύπου (ATS): Αυτά τα καθίσματα προσφέρουν περισσότερο χώρο για τα πόδια και άνεση σε σύγκριση με τα κανονικά καθίσματα καταστρώματος. Οι επιβάτες με εισιτήρια αεροπορικού τύπου λαμβάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμός θέσης κατά τη διαδικασία του check-in. Αυτά τα καθίσματα βρίσκονται συνήθως σε ξεχωριστά σαλόνια στο πλοίο, τα οποία είναι άνετα και ήσυχα, επιτρέποντας στους επιβάτες να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Τα σαλόνια διαθέτουν επίσης καθορισμένα ράφια για να αποθηκεύουν οι επιβάτες τις αποσκευές τους κοντά στις θέσεις τους και στην είσοδο του σαλονιού. Αυτά τα ιδιωτικά σαλόνια μπορούν να συγκριθούν με το θάλαμο πρώτης θέσης σε ένα τρένο, γεγονός που παρέχει μια κορυφαία εμπειρία για τους επιβάτες.

Καθίσματα Business Class (VIP): Τα καθίσματα Business Class στα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μέγιστη άνεση και ευκολία στους επιβάτες που έχουν αγοράσει εισιτήρια Business Class. Τα καθίσματα αυτά βρίσκονται σε ξεχωριστό τμήμα του πλοίου και προσφέρουν μεγαλύτερους χώρους καθισμάτων, επιτρέποντας ένα πιο χαλαρό και άνετο ταξίδι. Εκτός από τα ευρύχωρα καθίσματα, οι επιβάτες της επιχειρηματικής θέσης έχουν επίσης πρόσβαση σε καφετέριες, μπαρ και χώρους αποθήκευσης αποσκευών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν διάφορα αναψυκτικά και σνακ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και να έχουν ένα ασφαλές και προστατευμένο μέρος για να αποθηκεύουν τα πράγματά τους.

Καμπίνες: Για τους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με άνεση σε ελαφρώς υψηλότερη τιμή. Ανάλογα με τον μεταφορέα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών κατηγοριών καμπινών που μπορούν να φιλοξενήσουν από έναν έως έξι επιβάτες. Αν δεν σας πειράζει να μοιράζεστε, μπορείτε να επιλέξετε τη διαμονή σε καμπίνα με κάποιο άτομο του ίδιου φύλου. Όλες οι καμπίνες είναι εξοπλισμένες με καθαρά σεντόνια και πετσέτες. Επιπλέον, οι περισσότερες καμπίνες παρέχουν ιδιωτικό μπάνιο (θα εμφανίστεί κατά τη διαδικασία κράτησης) και άφθονο χώρο για να χαλαρώσετε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ μιας εξωτερικής καμπίνας με θέα στη θάλασσα ή μιας εσωτερικής καμπίνας που είναι καταλληλότερη για όσους έχουν τάση προς ναυτία (οι εσωτερικές καμπίνες βρίσκονται στο κέντρο του πλοίου). Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλες τις καμπίνες.

Καμπίνες με ιονιστή: Αυτές οι καμπίνες διαθέτουν όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας καμπίνας, όπως ένα κρεβάτι και ένα μπάνιο, αλλά περιλαμβάνουν επίσης έναν ιονιστή για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο δωμάτιο. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Καμπίνες για κατοικίδια: Αυτές οι καμπίνες έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων και των τριχωτών φίλων τους. Συνήθως, οι καμπίνες για κατοικίδια ζώα δεν έχουν χαλιά, γεγονός που διευκολύνει τον καθαρισμό και μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ιδιοκτήτες τους.

Κοινόχρηστες καμπίνες: Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε. Επιτρέπει στους επιβάτες του ίδιου φύλου να μοιραστούν το κόστος της καμπίνας και να απολαύσουν τις ίδιες ανέσεις με εκείνους που έχουν κάνει κράτηση σε ιδιωτική καμπίνα.

Καμπίνες Lux: Οι πολυτελείς καμπίνες είναι η τέλεια επιλογή για όσους αναζητούν την πιο άνετη και ευρύχωρη διαμονή στο ταξίδι τους. Αυτές οι καμπίνες βρίσκονται συνήθως στην μπροστινή περιοχή του πλοίου, προσφέροντας υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Ποιες επιλογές ανέσεων έχω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Εστιατόρια: Τα εστιατόρια είναι διαθέσιμα μόνο στα συμβατικά πλοία, προσφέροντας στους επιβάτες μια σειρά επιλογών φαγητού. Στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (π.χ. Ιταλία-Ελλάδα) προσφέρονται τόσο εστιατόρια a la carte όσο και εστιατόρια αυτοεξυπηρέτησης. Προσφέρουν ποικιλία από ζεστά και κρύα φαγητά, ποτά και αναψυκτικά, σαλάτες, φρούτα και επιδόρπια. Οι επιλογές πληρωμής περιλαμβάνουν μετρητά ή κάρτα.

Καφετέριες και μπαρ: Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με πλοίο, να είστε σίγουροι ότι οι καφετέριες και τα μπαρ είναι διαθέσιμα σε όλους τους τύπους πλοίων. Ωστόσο, αν αναζητάτε μια ευρύτερη γκάμα επιλογών φαγητού και ποτού, τα συμβατικά πλοία είναι η καλύτερη επιλογή σας, καθώς προσφέρουν περισσότερες από μία επιλογές. Οι καφετέριες και τα μπαρ στα πλοία παραμένουν ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ και ποτά ανά πάσα στιγμή. Είτε προτιμάτε να πληρώνετε με μετρητά είτε με κάρτα, γίνονται δεκτές και οι δύο επιλογές.

Αποθήκευση αποσκευών: Όλοι οι τύποι πλοίων προσφέρουν διάφορους χώρους αποθήκευσης για τις αποσκευές των επιβατών. Ανάλογα με τον τύπο του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου που αγοράσατε (θέση στο κατάστρωμα, ATS, VIP), υπάρχουν διαθέσιμα καθορισμένα ράφια αποθήκευσης. Γενικά, δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αποσκευές και δεν ισχύουν επιπλέον χρεώσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με τα εισιτήρια για το κατάστρωμα, οι επιβάτες ενδέχεται να χρειαστεί να αποθηκεύσουν τις αποσκευές τους πιο μακριά από την περιοχή που κάθονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιβάτες θα πρέπει πάντα να διατηρούν τις αποσκευές τους ασφαλείς και να αποφεύγουν να αφήνουν τιμαλφή χωρίς επιτήρηση.

Κατάστρωμα πισίνας: Το κατάστρωμα της πισίνας είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον ήλιο, ενώ πλησιάζετε στον καλοκαιρινό σας προορισμό. Είτε θέλετε να χαλαρώσετε είτε να μιλήσετε με κόσμο, αυτή η περιοχή προσφέρει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και για τα δύο. Θα μπορείτε να απολαύσετε τον ζεστό καιρό και να νιώσετε το απαλό καλοκαιρινό αεράκι, ενώ πίνετε δροσιστικά ποτά από το μπαρ της πισίνας. Ακόμη και αν η πισίνα δεν είναι διαθέσιμη για χρήση ή δεν είναι γεμάτη, μην αφήσετε αυτό να σας εμποδίσει να εκμεταλλευτείτε το ηλιόλουστο κατάστρωμα. Είναι ένα ιδανικό σημείο για να διαβάσετε, να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας ή απλώς να απολαύσετε την ηρεμία και την ησυχία σας.

Γκαράζ οχημάτων: Πολλά συμβατικά και ταχύπλοα σκάφη παρέχουν άφθονο χώρο στο γκαράζ για την ασφαλή μεταφορά πολλών οχημάτων σε πολλούς ορόφους. Οι επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καταστρώματα επιβατών μέσω αυτόματων σκαλών ή/και ανελκυστήρων. Ωστόσο, οι επιβάτες δεν επιτρέπεται να παραμένουν στους κατώτερους ορόφους του γκαράζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μόνο όσοι έχουν επιλέξει το κάμπινγκ στο πλοίο μπορούν να παραμείνουν με τα τροχόσπιτά τους στο ανοιχτό κατάστρωμα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι διατάξεις αυτές εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι για όλους τους επιβάτες.

WC & ντους: Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοία μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι δημόσιες τουαλέτες και τα ντους είναι διαθέσιμα για χρήση καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε όλα τα πλοία υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιβάτες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, τα συμβατικά πλοία και τα διεθνή δρομολόγια προσφέρουν επίσης δημόσιες εγκαταστάσεις ντους.

Αναψυχή: Τα συμβατικά πλοία που ταξιδεύουν σε διεθνή δρομολόγια παρέχουν συνήθως μια σειρά από παροχές για να τις απολαύσουν οι επιβάτες. Αυτές οι παροχές περιλαμβάνουν καταστήματα, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, καζίνο, ειδικό χώρο για βιντεοπαιχνίδια και υπηρεσία σάουνας/μασάζ. Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία σάουνας ή μασάζ, απλώς ρωτήστε σχετικά στη ρεσεψιόν του πλοίου.

Κλιματισμός και θέρμανση: Είναι συνήθης πρακτική για όλους τους τύπους πλοίων να διαθέτουν εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή θερμαίνονται. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί η άνεση και η ασφάλεια των επιβατών και των μελών του πληρώματος, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω.

Προσβασιμότητα: Οι επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του πλοίου κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο πλοίο. Οι μεταφορείς δεσμεύονται να διασφαλίζουν ότι τα πλοία τους είναι πλήρως εξοπλισμένα για να εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία ή άλλα προβλήματα κινητικότητας. Αυτό περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως ράμπες, ανελκυστήρες και ευρύτερες πόρτες για να διευκολύνεται η εύκολη μετακίνηση σε όλο το πλοίο.

Για όσους χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια, το προσωπικό επί του πλοίου είναι διαθέσιμο για να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βοήθεια κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, καθώς και βοήθεια στην πλοήγηση στις εγκαταστάσεις του πλοίου.

Τι τύποι πλοίων υπάρχουν;

Συμβατικά πλοία: Τα συμβατικά πλοία είναι μεγάλα οχηματαγωγά πλοία που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων. Αυτά τα πλοία έχουν συνήθως μήκος έως 220 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και ταξιδεύουν με μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων. Μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου έως και 2000 επιβάτες και διαθέτουν 1000 κλίνες και 1000 θέσεις αυτοκινήτων. Τα συμβατικά πλοία είναι η φθηνότερη και πιο δημοφιλής επιλογή για τους ταξιδιώτες και είναι ιδανικά για μεγαλύτερες αποστάσεις διέλευσης. Προσφέρουν επίσης μια σειρά επιλογών διαμονής, όπως θέσεις καταστρώματος, θέσεις αεροπορικού τύπου, θέσεις για επαγγελματίες, θέσεις VIP και καμπίνες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι αυτών των πλοίων είναι κλιματιζόμενοι. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τη δροσερή αύρα της θάλασσας στα εξωτερικά καταστρώματα.
Σε ορισμένες διαδρομές, όπως από την Ιταλία προς την Ελλάδα, υπάρχει επίσης η δυνατότητα κάμπινγκ στο πλοίο.

Ταχύπλοα πλοία: Τα ταχύπλοα πλοία, γνωστά και ως φέρι, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ των ταξιδιωτών λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν το χρόνο ταξιδιού σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με τα συμβατικά πλοία. Τα πλοία αυτά είναι μικρότερα και ταχύτερα, με διαστάσεις περίπου 80 μέτρα μήκος και 20 μέτρα πλάτος, και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 2000 επιβάτες και περίπου 200 οχήματα. Ταξιδεύουν σε δρομολόγια εσωτερικού, συνδέοντας την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά και τα νησιά μεταξύ τους. Οι επιβάτες έχουν μια σειρά επιλογών διαμονής, όπως θέσεις στο κατάστρωμα, θέσεις για επαγγελματίες, θέσεις VIP και καμπίνες για νυχτερινά ταξίδια. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι, ενώ ορισμένα πλοία διαθέτουν εξωτερικούς χώρους καταστρώματος για τους επιβάτες υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, τα ταχύπλοα πλοία είναι γενικά πιο ακριβά από τα κανονικά πορθμεία.

Ιπτάμενα δελφίνια: Τα ιπτάμενα δελφίνια και τα σκάφη καταμαράν είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς μεταξύ των νησιών. Με διαστάσεις περίπου 35 μέτρων σε μήκος και 10 μέτρων σε πλάτος, αυτά τα μικρά φέρι μποτ μπορούν να ταξιδέψουν με μέγιστη ταχύτητα 33 κόμβων, καθιστώντας τα την ταχύτερη διαθέσιμη επιλογή. Αν και είναι λίγο πιο ακριβά από τα κανονικά πλοία, αξίζουν το επιπλέον κόστος για όσους εκτιμούν τα γρήγορα ταξίδια. Αυτά τα πλοία συνήθως φιλοξενούν έως 150 επιβάτες, αλλά δεν διαθέτουν χώρο για οχήματα. Οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε αριθμημένα καθίσματα καταστρώματος και όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι για άνεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος εξωτερικός χώρος καταστρώματος σε αυτά τα πλοία.