Τηλος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Τηλος Τι να δειτε

go ferry destination

Τήλος - εκκλησίες
Στην Τήλο αξίζει να επισκεφτείτε στα Λειβάδια τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο έξω από τον οικισμό, στη θέση Μισοσκάλι, βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (14ου αιώνα), της Παναγιάς της Πολίτισσας (19ου αιώνα) και των Αγίων Πέτρου και Παύλου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Άλλη αξιόλογη εκκλησία της ευρύτερης περιοχής είναι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, του 16ου αιώνα.

Τήλος - μονοπάτια
Η Τήλος είναι ένα νησί γεμάτο μονοπάτια, που οδηγούν άλλοτε σε απρόσιτες οδικώς παραλίες (Λεθρά, Σκάφη κ.ά.), άλλοτε σε παλιές όμορφες εκκλησίες (Παναγία η Πολίτισσα, Ταξιάρχης κ.ά.) και άλλοτε σε βουνοκορφές με υπέροχη θέα (κορυφή του όρους Αμαλής, Προφήτης Ηλίας). Όποια διαδρομή και αν διαλέξετε, είναι σίγουρο ότι θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη φύση και τη γαλήνη ενός ιδιαίτερου νησιού.

Τήλος - Σπήλαιο Χαρκάδιο
Το σπήλαιο Χαρκάδιο βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα, και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Με τις ανασκαφές που έγιναν από το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Σπήλαιο Χαρκάδιο ανακαλύφθηκαν 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες που είχαν ύψος 120 – 150 εκατοστά και υπάγονταν στο είδος Palaeloxodon antiquus falconi BUSK. Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά, αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία.
Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 8000-7000 π. Χ και βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

Τήλος - Μοναστήρι Αγ. Παντελεήμονα
Στα αξιοθέατα της Τήλου που δεν πρέπει να χάσετε ανήκει και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, κτισμένο σε καταπράσινη πλαγιά 10 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα.
Είναι δημιούργημα του 15ου αιώνα και διαθέτει αξιόλογες τοιχογραφίες και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Περιβάλλεται από πέτρινο τοίχο, ενώ στη νοτιοδυτική του άκρη υπάρχει μεσαιωνικό κάστρο. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται στην αυλή του.

Τήλος - Κάστρα
Το κάστρο κτίσθηκε από Ιωαννίτες Ιππότες στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του νησιού. Στο εσωτερικό του σώζονται δεξαμενές νερού και ερείπια κτισμάτων, όπως επίσης και η μισογκρεμισμένη εκκλησία του Ταξιάρχη, κτισμένη στη θέση αρχαίων ναών του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος.
Ένα ακόμα μεσαιωνικό κάστρο της Τήλου, το κάστρο της Μεσσαριάς, βρίσκεται σε κορυφή υψώματος ανάμεσα στα Λιβάδια και το Μεγάλο Χωριό και στο εσωτερικό του σώζονται ερείπια κατοικιών και μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία.

Tήλος - παραλίες
Η πιο γνωστή και όμορφη παραλία της Τήλου είναι η Έρυστος στον ομώνυμο κόλπο. Μεγάλη, αμμώδης και με πολλά σκιερά αρμυρίκια, έχει γίνει ο παράδεισος των ελεύθερων κατασκηνωτών.
Οδική πρόσβαση έχει και η όμορφη βοτσαλωτή παραλία της Πλάκας, που επίσης φιλοξενεί ελεύθερους κατασκηνωτές. Με τα πόδια ή με καΐκι θα φθάσετε στα βοτσαλωτά Λεθρά και στη Σκάφη, ενώ οι παραλίες Άγιος Σέργιος και Θολό έχουν μόνο θαλάσσια πρόσβαση.

Δραστηριότητες στη Τήλο
Κολύμπι στις παραλίες Λιβάδια, Έρυστος, Άγιος Αντώνιος, Πλάκα, Λεθρά, Σκάφη και Θεολόγος.
Πεζοπορία στα παλιά μονοπάτια του νησιού.
Παρατήρηση πουλιών.
Καταδύσεις.
Ψαροντούφεκο.
Wind surf.

2007 GOFERRY © All rights reserved