Ρεθυμνο Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Ρεθυμνο Τι να δειτε

go ferry destination
Book your ferry journey easy and safely with go-Ferry.com!

Μουσεία - Ρέθυμνο
Από τα μουσεία της πόλη το πιο ενδιαφέρον είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της Φορτέτζας, θα παρακολουθήσετε τη μακρά ιστορία της περιοχής με τη συλλογή που εκτείνεται από τους Yστερονεολιθικούς χρόνους έως και τη Pωμαϊκή εποχή.
Σε ξεχωριστή προθήκη φυλάσσονται οι μινωικές αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στους Αρμένους. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προθήκες με τα ευρήματα από τα σπήλαια Γερανίου, Μελιδονίου, Μαργελών και Ελενών. Από τα πιο σπουδαία εκθέματα του Μουσείου μπορεί να θεωρηθεί η λάρνακα, Yστερομινωικής εποχής, χάλκινο αγαλμάτιο πεπλοφόρου γυναίκας που κρατεί σφαίρα και χρονολογείται περί το 480 π.Χ. αλλά και το ειδώλιο μινωικής θεότητας που ανακαλύφθηκε στο Παγκαλοχώρι και τοποθετείται χρονικά στο 1320-1200 π.Χ.
Επιπλέον, διατηρείται Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, διώροφο που στον πάνω όροφο εκτίθενται τα λαογραφικά ευρήματα και στο ισόγειο υπάρχει μια μικρή αλλά καθόλου πρόχειρη έκθεση που σχετίζεται με την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας.
Στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Λαογραφική Συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, μια αξιόλογη συλλογή ειδών λαϊκής τέχνης, ενδυμασιών και αντικειμένων οικιακής χρήσης.

Eλεύθερνα
Η περιήγηση στο Νομό Ρεθύμνου θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μία επίσκεψη στην Ελεύθερνα, την περιοχή όπου βρίσκονται τα ευρήματα της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Δεν είναι εξακριβωμένο πότε ακριβώς χτίστηκε η πόλη, αλλά σύμφωνα με προσδιορισμούς των επιστημόνων πρέπει να υπήρξε ζωή κατά τη γεωμετρική περίοδο, δηλαδή στα 970-820 π.Χ. Ήταν χτισμένη σε λόφο και περιτειχισμένη και τμήματα των τειχών σώζονται μέχρι σήμερα. Υπήρχε μια είσοδος μακριά σαν γέφυρα και ένας πύργος που προστάτευε τη μοναδική είσοδο της πόλης και εθεωρείτο απόρθητος. Το υδραγωγείο και οι δεξαμενές που βρέθηκαν δίνουν μαρτυρίες για την οργάνωση της πολιτείας και το επίπεδο του πολιτισμού των κατοίκων. Στη βορινή πλευρά του λόφου υπήρχε ένας ναός, πιθανόν του Απόλλωνα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μ.Χ. από τους Χριστιανούς για θρησκευτικούς σκοπούς. Τάφοι λαξευμένοι στον βράχο και σκαλισμένες σαρκοφάγοι μας πληροφορούν για τον πολιτισμό στην αρχαία Ελεύθερνα. Η Ελεύθερνα ευημέρησε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια και την πρώτη βυζαντινή περίοδο. Υπήρξε αυτόνομη πόλη και μία από τις πλέον ισχυρές. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν με το εμπόριο, τη γεωργία και τη ναυτιλία και το λιμάνι που χρησιμοποιούσαν εικάζεται ότι είναι ο όρμος του Φόδελε. Η ανάπτυξή της γίνεται φανερή και από τις γέφυρες που την περιέβαλλαν και αποτελούν δείγματα ανεπτυγμένης αρχιτεκτονικής. Ως ανεξάρτητη δύναμη διέθετε το δικό της νόμισμα, την μία όψη του οποίου κοσμούσε ο Απόλλωνας και την άλλη η Άρτεμις. Ως ισχυρή πόλη ανέπτυξε αντιπαλότητα με την Κνωσό με αποτέλεσμα το 222 π.Χ. να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της και τον ίδιο χρόνο να μετατρέπεται σε σύμμαχό της στον εμφύλιο των κρητικών πόλεων… Από την Ελεύθερνα έλκει την καταγωγή του ο Διογένης ο Απολλωνιάτης, ο φυσικός που έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα και υπήρξε μαθητής του Αναξιμένη.

Οροπέδιο Νίδας
Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και διαθέτει εντυπωσιακή χλωρίδα και σπάνια πανίδα. Ανηφορίζοντας θα συναντήσετε και πέτρινα σπιτάκια θολωτά, τα μιτάτα, που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρησιμοποιούν ως καταλύματα το χειμώνα, κυρίως, που τα κοπάδια τους διάγουν τη χειμερινή περίοδο στα χειμαδιά. Τον χειμώνα το οροπέδιο είναι σκεπασμένο από χιόνι και χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο για ασφαλή μετάβαση. Το καλοκαίρι και την άνοιξη κυριαρχούν αρωματικά φυτά όπως το θυμάρι, το φασκόμηλο, το δίκταμο. Στην περιοχή έχουν διασωθεί άγρια ζώα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εξαφανισμένα. Συχνά κάνουν την εμφάνισή τους οι σκαντζόχοιροι, οι νυφίτσες και οι λαγοί.

Μοναστήρια στο Ν.Ρεθύμνου
Τα σπουδαιότερα μοναστήρια του Νομού Ρεθύμνου, τα οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί κυρίως για τις ηρωικές μνήμες τους, είναι η Μονή Αρκαδίου, η Μονή Πρέβελης, η Μονή Ασωμάτων και η Μονή Αρσανίου.
Μονή Αρκαδίου
Η Mονή Αρκαδίου, που βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, βρίσκεται σε ένα τοπίο κατάφυτο από δρυάδες, πρίνους, κουκουναριές και αμπέλια. Είναι χτισμένο το 1587, με ποικίλες επιρροές στην αρχιτεκτονική του από την πρώτη αναγεννησιακή περίοδο, γοτθικό και κλασικό ρυθμό και πρώιμο μπαρόκ. Απέκτησε αρχικά φήμη κυρίως ως κέντρο αντιγραφής ελληνικών χειρογράφων, εργασία που είχαν επωμιστεί οι καλόγεροι του μοναστηριού. Παράλληλα, ήταν γνωστό και για τα περίτεχνα κεντητά άμφια που δημιουργούσε. Στις 8 Νοεμβρίου του 1866 ένα στράτευμα από 15.000 Τούρκους εφοδιασμένους με 30 κανόνια και υπό την ηγεσία του Σουλεημάν μπέη πολιόρκησε το μοναστήρι όπου βρίσκονταν 325 ένοπλοι πολεμιστές με τα γυναικόπαιδα που συνολικά αριθμούσαν 964 άτομα μαζί με τους ιερωμένους, οι οποίοι, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, προχώρησαν στην ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης.
Μετά την απελευθέρωση το μοναστήρι ανοικοδομήθηκε στο πρότυπο του αρχικού σχεδίου και έτσι αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν διαφέρει πολύ από το αρχικό. Στο μουσείο που διαθέτει η μονή θα δείτε ευρήματα από το «ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», κειμήλια της μονής, όπλα, εικόνες, οστεοφυλάκιο κ.ά.
Μονή Ασωμάτων
Η Μονή Ασωμάτων είναι χτισμένη μέσα σε ένα όμορφο τοπίο στο κέντρο του Ασωμαθιανού κάμπου, που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Από κρήνη στον περίβολό της τρέχει άφθονο νερό. Η Μονή πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά το 10ο –11ο αιώνα και καταστράφηκε στη συνέχεια από τους Aραβες. Οφείλει την επανίδρυσή της μάλλον στην ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας χρησιμοποιήθηκε στην επανάσταση του 1273.
Η Mονή καταστράφηκε από τους Τούρκους όταν κατέλαβαν την Κρήτη και με πρωτοβουλίες μεταγενέστερων ηγουμένων ιδρύθηκε εκ νέου. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας διαδραμάτισε αγωνιστικό ρόλο. Το 1927 ο χώρος του μοναστηριού παραχωρήθηκε για τη στέγαση Γεωργικής Σχολής που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως ερευνητικό κέντρο. Στο καθολικό της Mονής φυλάσσονται οι εικόνες των Ταξιαρχών και της Αγίας Τριάδας, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν τον 18ο αιώνα.
Mονή Πρέβελη
Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε η Mονή αφού υπέστη πολλές καταστροφές και λεηλασίες στο πέρασμα του χρόνου. Η πιο παλιά επιγραφή που σώζεται σήμερα αναγράφεται στην κρήνη το 1701 και είναι το πολύ γνωστό καρκινικό «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν».
Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια της Κάτω Μονής Πρέβελη, αφού οι στέγες έχουν πέσει και απομένουν πια μόνο οι τοίχοι. Η Πίσω Μονή Πρέβελη απέχει από το δίδυμο μοναστήρι δύο χιλιόμετρα και διατηρείται ως εν ενεργεία ανδρικό μοναστήρι. Η θέα από τη Μονή είναι μαγική. Βλέπει στο αχανές του Λιβυκού Πελάγους.
Υπάρχει ένα τέμπλο ξυλόγλυπτο με εικόνες αριστουργήματα της τέχνης της αγιογραφίας, που μπορείτε να θαυμάσετε για τη λεπτομερή απεικόνιση βιβλικών εικόνων, κάποιες από τις οποίες σώζονται ήδη από το 1750.
Το καθολικό της μονής είναι ένας απλός δίκλιτος ναός λαϊκής τέχνης που χτίστηκε το 1836 και στον οποίο διατηρείται το παλαιό ηγουμενείο που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Θα βρείτε επίσης ένα μικρό μουσείο με εικόνες του 19ου αιώνα και έχει ενδιαφέρον να δείτε τα έγγραφα που σώζονται από το 1798 αλλά και κατάστιχα της μονής του 19ου αιώνα.
Σίσες
Κοντά στο χωριό Σίσες σε υψόμετρο περίπου 350 υπάρχει μοναστήρι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Ονομάζεται μονή Βωσάκου και ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα.

2007 GOFERRY © All rights reserved