Νισυρος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Νισυρος Τι να δειτε

go ferry destination

Ηφαίστειο - Νίσυρος
Η Νίσυρος είναι το νεότερο από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και περιλαμβάνεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Τα παλαιότερα πετρώματα έχουν ηλικία 160.000 ετών, ενώ τα νεότερα (προϊστορικά) 15.000 ετών, καλύπτοντας ολόκληρο το νησί. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Νισύρου είναι ορεινό, ηφαιστειογενές και πολύ εύφορο. Αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα, με εξάρσεις όγκων που δημιουργήθηκαν από παλαιές δράσεις του ηφαιστείου. Τα διάφορα είδη πετρωμάτων (βασάλτες, ανδεσίτες, δακίτες, ρυόλιθοι κλπ.) έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαφόρων κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και Καμπαναριό του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου έξω από τα Νικιά.
Η βάση του νησιού έχει σχηματισθεί από υαλοκλαστική ροή λάβας και λατυποπαγές πέτρωμα. Τα βράχια είναι καλυμμένα από πυροκλαστικές εναποθέσεις και ηφαιστειακούς θόλους. Δύο πιθανές εκρήξεις έγιναν αρκετές χιλιετηρίδες, περίπου 25.000 χρόνια πριν.
Μια μεγάλη κατάθλιψη σημειώθηκε στο ανατολικό μέρος στο μέσον του νησιού.
Η δυτική στεφάνη από αυτή την κατάθλιψη είναι το υψηλότερο τμήμα του νησιού.
Το βουνό Αγ. Ιωάννης είναι στην ανατολική πλευρά της κατάθλιψης, η οποία είναι περίπου 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 1956, παρατηρήθηκαν ρωγμές εδάφους που έβγαζαν καπνούς παραπλεύρως των δυτικών και νοτίων πλευρών του Ράμμου.
Είναι πιθανόν ότι το ηφαίστειο εξερράγη το 1422. Το 1872, έγινε μια έκρηξη συνοδευόμενη από σεισμούς, εκπυρσοκροτήσεις και κόκκινες και κίτρινες φλόγες. Τέφρα και άλλα υλικά εξερράγησαν και κάλυψαν το έδαφος του Ράμμου. Κατά την έκρηξη το 1873, δημιουργήθηκε ένας κρατήρας περίπου 6 – 7 μέτρων και τέφρα και λάσπη βγήκε έξω. Το έδαφος των περιοχών Λακκοί και Ράμμος είχε μεταμορφωθεί σε μια λίμνη με ζεστό αλμυρό νερό, αυτό που ξεχείλισε από τον κρατήρα. Η πιο πρόσφατη ισχυρή έκρηξη ήταν το 1888 που σχημάτισε έναν κυλινδρικό αγωγό από ηφαιστειακά στοιχεία με διάμετρο τουλάχιστον 25 μέτρων.
Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου, με το γενικό όνομα «Πολυβώτης», έχει διάμετρο 260μ και βάθος 30μ. Στην περιοχή βρίσκονται άλλοι πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων είναι ο «Στέφανος», με διάμετρο 30μ και βάθος 30μ. Επίσης, το ηφαίστειο περιβάλλει κοιλάδα (καλντέρα), με μήκος 2.400μ και πλάτος 950μ.

Nίσυρος - Κάστρο
Πάνω από το Μανδράκι και σε ύψος 150 μ. δεσπόζει το Κάστρο των Ιπποτών, που είναι κτίσμα των ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Στον περίβολο του Κάστρου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, προστάτιδας του νησιού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερες τιμές (link Πανηγύρια). Η Μόνη κτίστηκε γύρω στα 1600 και η εκκλησία της είναι βασιλική με ωραίο τέμπλο του 18ου αιώνα. 270 σκαλοπάτια οδηγούν στην ιερή Σπηλιά και μπροστά στη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Νίσυρος - Παραλίες
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις παραλίες Αυλάκι, Λευκή Παραλία, Παχιά Άμμος, Πάλοι, Αγία Ειρήνη και Χοχλάκοι. Οι παραλίες Λευκή Παραλία και Παχιά Άμμος είναι αμμώδεις , ενώ η παραλία Χοχλάκοι έχει βότσαλο και είναι το καλύτερο μέρος για ιστιοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Ωραίες παραλίες υπάρχουν επίσης στα γειτονικά νησάκια Γυαλί και Άγιος Αντώνιος.

Νίσυρος - Παραδοσιακή Κουζίνα
Στη Νίσυρο θα πρέπει να δοκιμάσετε το κατσικάκι καπαμά, τα πιτθάκια (ρεβυθοκεφτέδες), τις μπουκουνιές (χοιρινό μαγειρεμένο στο λίπος του), τα φρέσκα θαλασσινά και τα τοπικά τυριά (μυζήθρα, κοπανιστή και «τρυγιά», τυρί μέσα σε κρασί).
Από τις γλυκές γεύσεις, ξεχωρίζουν τα ξεροτήγανα και οι λουκουμάδες με ντόπιο μέλι, οι παστελαριές (ξερά σύκα με αμυγδαλόψυχα και σουσάμι) και το καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού ντοματάκι.

Δραστηριότητες στη Νίσυρο
Κολύμπι στις παραλίες: Άγιος Σάββας, Χοχλακοί, Άσπρη Άμμος, Λιες, Αυλάκι, Κατσούνι, Παχιά Άμμος. Οι παραλίες Λευκή Παραλία και Παχιά Άμμος είναι αμμώδεις , ενώ η παραλία Χοχλάκοι έχει βότσαλο και είναι το καλύτερο μέρος για ιστιοσανίδα και κολύμβηση με αναπνευστήρα.
Εκδρομή με καραβάκια μέχρι το νησί Γυαλί. Η μια παραλία, στη νότια πλευρά, κοντά στα λατομεία, έχει κόκκινο ηφαιστειακό πέτρωμα και η άλλη, στα βόρεια, λευκή άμμο. Οι παραλίες είναι κατάλληλες για μπάνιο.
Ψαροντούφεκο.
Θαλάσσια σπορ.
Πεζοπορία στα μονοπάτια που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό του νησιού. Καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι την άνοιξη, που ανθίζουν τα αγριολούλουδα στα χωράφια και τις πλαγιές των λόφων.
Ιαματικές μπάνια στις πηγές των Λουτρών.

2007 GOFERRY © All rights reserved