Νισυρος Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Νισυρος Ιστορια

go ferry destination

Η Νίσυρος είναι από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, άθικτο ακόμη από την τουριστική ανάπτυξη. Η μυθολογία λέει ότι το νησί δημιουργήθηκε στη Γιγαντομαχία, τον πόλεμο μεταξύ Θεών και Γιγάντων. Ο Ποσειδώνας καταδίωξε τον Γίγαντα Πολυβώτη μέχρι την Κω, έκοψε ένα τμήμα της και, πετώντας το πάνω στον εχθρό του, τον βύθισε για πάντα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ο θρυλικός βράχος είναι η σημερινή Νίσυρος και οι εκρήξεις του ηφαιστείου η οργισμένη ανάσα του ηττημένου Γίγαντα. Αυτές οι εκρήξεις σχημάτισαν τη Νίσυρο, που είναι το πιο νέο από τα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και ακόμη ενεργό - μαζί με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και των Μεθάνων. Στην αρχαιότητα άκμασε από το εμπόριο οψιδιανού, τον οποίο εξόρυσσαν οι Νισύριοι από το κοντινό νησί Γυαλί στο οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα εργοστάσιο εξόρυξης ελαφρόπετρας. Έχει έκταση 41 τ. χλμ., μήκος ακτών 28 χλμ. και πληθυσμό 1.000 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κω και τη Ρόδο.

Η Νίσυρος κατοικήθηκε αρχικά από τους Κάρες, τους Μινωίτες και τους Δωριείς, με την αρχαία πόλη να γνωρίζει ακμή από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.
Οι Ιωαννίτες ιππότες κατέλαβαν τη Νίσυρο το 1315 μ.Χ,, ενώ το 1422, μια σφοδρή έκρηξη του ηφαιστείου δημιούργησε το μεγάλο κρατήρα στο κέντρο του νησιού.
Οι Τούρκοι κατέκτησαν τη Νίσυρο το 1523, για να τη χάσουν από τους Ιταλούς το 1912, ένα χρόνο πριν από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου (1913). Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, το 1948, η Νίσυρος παραχωρήθηκε από τη νικημένη Ιταλία στην Ελλάδα.

 

2007 GOFERRY © All rights reserved