Λειψοι Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Λειψοι Τι να δειτε

go ferry destination

Λειψοί - Μνημεία
Το νησί είναι διάσπαρτο από μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στη θέση Κάστρο στη νότια πλευρά των Λειψών, βρέθηκαν ερείπια αρχαίας Ακρόπολης και βωμός αφιερωμένος στον Γενέθλιο Δία, ενώ στη θέση Κουσέλι υπάρχουν λείψανα τρίκλιτης βασιλικής με ψηφιδωτά δάπεδα και βαπτιστήριο, πιθανότατα του 5ου αιώνα.
Στη θέση Κατσαδιά, επίσης νότια, εκεί όπου σήμερα είναι κτισμένες οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Παντελεήμονος, βρέθηκαν ψηφιδωτά των ελληνιστικών χρόνων. Τα μαρμάρινα λείψανα στην εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου, που θεωρείται μία από τις παλαιότερες εκκλησίες των Δωδεκανήσων (13ος -14ος αι.), αποδεικνύουν ότι χτίστηκε πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού.

Λειψοί - Παραλίες
Οι Λειψοί διαθέτουν όμορφες παραλίες, άλλοτε αμμώδεις, άλλοτε βοτσαλωτές και άλλοτε βραχώδεις, που εντυπωσιάζουν με το άγριο φυσικό τους τοπίο.
Οι πιο κοντινές παραλίες στον κύριο οικισμό των Λειψών είναι η Λιεντού και ο Κάμπος, που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Στις βορειοανατολικές ακτές βρίσκεται ο Πλατύς Γιαλός, μια μεγάλη αμμουδιά που θεωρείται από τις ωραιότερες του νησιού. Η Κατσαδιά και η Παπανδριά είναι επίσης αμμουδιές και βρίσκονται στα νότια του νησιού. Λίγο ανατολικότερα η Χοχλακούρα εντυπωσιάζει με τα επίπεδα βράχια της και τις θαλάσσιες σπηλιές της, ενώ το Μονοδένδρι, η Φουντάνα, ο Ξηρόκαμπος, το Τουρκόμνημα και οι Καμάρες είναι πιο μακρινές και απομονωμένες, αλλά αξίζει να τις επισκεφθείτε για την ιδιαιτερότητα του τοπίου τους. Εάν επιλέξετε να έρθετε στο νησί με σκάφος, μπορείτε να δέσετε στο λιμάνι όπου θα βρείτε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων.

Λειψοί - παραδοσιακά προϊόντα
Το κόκκινο ημίγλυκο κρασί είναι το κύριο παραγωγικό προϊόν των Λειψών. Πρόσφατα μάλιστα οι Λειψοί εντάχθηκαν στην Ένωση Οινοποιητικών Πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και αν δεν επισκεφθείτε το νησί στη «Γιορτή Κρασιού», μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την εξαιρετική γεύση του και το πλούσιο άρωμά του. Δοκιμάστε επίσης ντόπια κρέατα και τυριά, ντοματάκια φρέσκα και αποξηραμένα και ξεροτήγανα. Στο λιμάνι υπάρχουν μικρά ταβερνάκια-μπακάλικα, που σερβίρουν νοστιμότατους μεζέδες, ενώ στις παραλιακές ταβέρνες θα απολαύσετε μεταξύ άλλων και φρέσκο ψάρι.

2007 GOFERRY © All rights reserved