Κουφονησι Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!
Available Payment Methods Icon

Κουφονησι Τι να δειτε

go ferry destination

Οι Εκκλησίες των Κουφονησίων
Στη χώρα βρίσκεται ο ναός του προστάτη του νησιού, Αγίου Γεωργίου. Άλλη σημαντική για τους κατοίκους εκκλησία είναι της Παναγίας στο Κάτω Κουφονήσι.

Κουφονήσια - Περιηγήσεις με ποδήλατο
Στα Κουφονήσια δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και το ποδήλατο αποτελεί ιδανικό μέσο μετακίνησης. Στο νησί νοικιάζονται ποδήλατα. Η δημοφιλέστερη διαδρομή είναι ο γύρος του νησιού, ακολουθώντας την ακτογραμμή, η οποία διαρκεί περίπου μια ώρα. Προτεινόμενες στάσεις: Στο Λουτρό, για να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τον παλιό ανεμόμυλο, στον κόλπο του Παριανού, όπου θα θαυμάσετε τον αλιευτικό στόλο του νησιού, στον Ξυλοπάτη, όπου βρίσκεται μια ενδιαφέρουσα θαλασσινή σπηλιά, ενώ μπορείτε να καταλήξετε για μπάνιο στην Πλατιά Πούντα με τα θαυμάσια πράσινα νερά.

Θαλάσσιες σπηλιές στα Κουφονήσια
Στο Πάνω Κουφονήσι, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θαλασσινές σπηλιές, που βρίσκονται πίσω από την παραλία Πορί. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Τα απόκρημνα βράχια σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες-πισίνες που είναι μοναδικές για κολύμπι.

Αρχαιολογικοί χώροι στα Κουφονήσια - Κέρος
Τα Κουφονήσια υπήρξαν κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στην περιοχή Επάνω Μύλοι του Πάνω Κουφονησίου. Τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.
Η νησίδα της Κέρου, νοτιοανατολικά του Πάνω Κουφονησιού, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού. Στην Κέρο, σε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα εξαιρετικής σημασίας, όπως περισσότερα από 100 μαρμάρινα ειδώλια, μεταξύ των οποίων το επιβλητικό ειδώλιο της Μεγάλης Μητέρας ύψους 1,40 μ. και τα περίφημα αγαλματίδια-σύμβολα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού Αυλητής και Αρπιστής, που σήμερα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Περιηγήσεις με τα πόδια στα Κουφονήσια
Στα Κουφονήσια το περπάτημα είναι απόλαυση, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια. Αρκούν τρεις ώρες για να περπατήσει κάποιος όλο το νησί.
Μερικές διαδρομές είναι:
Από τη Χώρα στον Ξυλοπάτη: Στη διαδρομή θα βρείτε αμμουδιές με καταγάλανα νερά, με σπηλιές που έχει σκάψει το κύμα στα βράχια, ενώ δίπλα στο μονοπάτι θα συναντήσετε αμμοθίνες. Στον Ξυλοπάτη βρίσκεται μια περίφημη θαλασσινή σπηλιά όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα.
Χώρα-Προφήτης Ηλίας-Πάνω Μεριά. Διαδρομή με θέα που ακολουθεί τα εσωτερικά μονοπάτια του νησιού, οδηγώντας στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Καταδυτικός τουρισμός στα Κουφονήσια
Οι βραχώδεις ακτές στο Πάνω αλλά και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικές για καταδύσεις. Ο βυθός στα Κουφονήσια είναι μαγευτικός, φιλικός και όσο πλησιάζουμε προς την Κέρο γίνεται εντυπωσιακός. Πρόκειται για έναν ιδανικό καταδυτικό τόπο, που θα αποζημιώσει τους επισκέπτες.

Παραδοσιακή κουζίνα - Κουφονήσια
Η κουζίνα των Κουφονησιών έχει αρκετές επιρροές από την ναξιώτικη και αμοργιανή κουζίνα. Το «πατατάτο» (κρέας κοκκινιστό με πατάτες) είναι πολύ δημοφιλές σε γιορτές και επίσημα τραπέζια, όπως και τα πατροπαράδοτα γλυκίσματα παστέλι σε φύλλα λεμονιάς και ξεροτήγανα (δίπλες).

Κουφονήσια - Παραδοσιακά Προϊόντα
Φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τα κύρια προϊόντα των νησιών και ένας κύριος πόλος έλξης επισκεπτών, που καταφθάνουν ακόμη και με σκάφη από τα γύρω νησιά για να απολαύσουν ένα ολόφρεσκο και καλομαγειρεμένο πιάτο με ψάρια και θαλασσινά. Ωστόσο, η περιοχή έχει μια μικρή κτηνοτροφική παραγωγή, με κύριο προϊόν την ξινοµυζήθρα.

2007 goFerry.gr © All rights reserved