Χαλκη Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Χαλκη Ιστορια

go ferry destination

Οφείλει το όνομά της στα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν εδώ. Από το 1983 έχει χαρακτηριστεί και «Νησί Ειρήνης και Φιλίας» των νέων όλου του κόσμου και προσφέρει ποιοτική παραμονή και θαυμαστή γαλήνη. Άκμασε μετά τα τέλη του 19ου αι., όταν οι Χαλκίτες ανέπτυξαν ναυτιλία και εμπόριο κυρίως σφουγγαριών. H Xάλκη ακολούθησε την ιστορική πορεία της Ρόδου κι ενώθηκε οριστικά με την Eλλάδα το 1948. Έχει έκταση 28 τ. χλμ., μήκος ακτών 34 χλμ. και 430 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (220 ν.μ.) και την Κάμειρο της Ρόδου (10 ν.μ.).

Η ιστορική πορεία της Χάλκης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γειτονική Ρόδο και, μέσα στους αιώνες, φαίνεται να ακολουθεί τη δική της ακμή και παρακμή. Τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ίσκια, οι οποίοι έχτισαν και το κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη έφτασε στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, ανέπτυξαν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία, ιδρύθηκαν σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημείωσε κατακόρυφη άνοδο. Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία, τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργήθηκαν, άρχισε να πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η μετανάστευση του πληθυσμού. Το 1912 η Χάλκη, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα πέρασε στην κυριαρχία των Ιταλών, για να ακολουθήσει το σύντομο διάστημα της γερμανικής κατοχής και να έλθει το 1948 η ένωση με την Ελλάδα.

Σπήλαια στη Χάλκη
Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΛΙΑ (20' με καΐκι), παλαιό ασκητήριο, με αγιογραφίες πάνω στους βράχους.
Ο ΚΑΜΕΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ, στη θέση "Αμιγλάι", σε απότομο βράχο, 8 χλμ από το Νημποριό. Το 1658 ο Βενετός αρχιναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι εξόντωσε τους κρυμμένους εκεί κατοίκους ανάβοντας φωτιά στο στόμιο, αφού έκοψε όλες τις αμυγδαλιές. Ο Μοροζίνι εκδικήθηκε με αυτό τον τρόπο τους Χαλκίτες γιατί ειδοποίησαν τους Ρόδιους και έτσι δεν μπόρεσε να καταλάβει τη Ρόδο.

2007 GOFERRY © All rights reserved