Απολαύστε το ταξίδι σας | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Αγαθονήσι Ιστορία

go ferry destination

Είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. Έχει τρεις οικισμούς (Άγ. Γεώργιο, Μεγάλο και Μικρό Χωριό), στους οποίους ξεχωρίζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών με τους πανέμορφους κήπους. Έχει έκταση μόλις 14 τ. χλμ. έκταση, μήκος ακτών 32 χλμ. και πληθυσμό 200 κατοίκους. Το Αγαθονήσι είναι σημαντικό κι ευαίσθητο οικοσύστημα και μαζί με τα γειτονιά νησιά εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura, ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα νησιά Πάτμος, Λέρος, Λειψοί, Σάμος και Χίος.

Το «παρελθόν» του νησιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους. Πρώτοι κάτοικοί του ήταν οι Κάρες, τους οποίους διαδέχθηκαν οι Δωριείς και στη συνέχεια οι Ίωνες. Στους ιστορικούς χρόνους, αναφέρεται με το όνομα Υετούσσα, αλλά και Τραγαία (Θουκυδίδης) ή Τραγιά (Πλούταρχος). Στους Ρωμαϊκούς χρόνους, το Αγαθονήσι αναφέρεται ως τόπος πειρατών, ενώ κατά τη Βυζαντική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας.
Το 1088, το νησί δόθηκε στη δικαιοδοσία της μονής της Πάτμου, με χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού προς το μοναχό Χριστόδουλο το Λατρηνό, ιδρυτή της μονής. Από το 1522 περιήλθε στην κυριαρχία των Οθωμανών, για να περάσει σχεδόν τέσσερις αιώνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1912, στους Ιταλούς μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Μετά την απελευθέρωση, στις 7 Μαρτίου 1948, το νησί ενσωματώθηκε, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στην Ελλάδα και το 1954 έγινε αυτόνομη κοινότητα.

2007 GOFERRY © All rights reserved