Πως να κάνετε ευχάριστο το πολύωρο ταξίδι σας

Almeria Almeria Cabo De Gata San Jose Beach And Village Of Spain image
10 Μαρτίου, 2020

Το ταξίδι για το νησί των διακοπών διαρκεί ώρες, κι όσο πιό μακρινό είναι τόσο πιό πολλές οι ώρες. Για Κρήτη, Δωδεκάνησα και ανατολικό Αιγαίο μάλιστα, τα περισσότερα δρομολόγια, είναι με διανυκτέρευση. Για Ρόδο μπορεί να φτάσει και τις 24 ώρες. Όσοι ταξιδεύουν συχνά γνωρίζουν πως να περάσουν πιό ευχάριστα το χρόνο τους, αλλά όποιος δεν είναι εξοικιωμένος χρειάζεται να διαβάσει μερικές συμβουλές.

Τα δρομολόγια για τα πλέον δημοφιλή νησιά, Μήλο, Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη δεν χαρακτηρίζονται ως πολύωρα. Μόλις βαρεθείτε το πλοίο θα κοντεύει στον προορισμό του αλλά υπάρχει και η επιλογή των high-speed και των καταμαράν που περιορίζουν σημαντικά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το πολύωρο ταξίδι είναι αυτό που οι ώρες είναι ατελείωτες, και έχει να έρθει και η νύχτα. Και το να περάσετε ευχάριστα δεν είναι το μόνο θέμα καθώς πρέπει να φτάσετε στον προορισμό σας ξεκούραστοι. Αν φτάσετε κουρασμένοι αυτό δεν είναι καλό για τις διακοπές σας.

Τα μακρινά δρομολόγια εκτελούνται αποκλειστικά από συμβατικά πλοία και όχι από high-speed ή καταμαράν.

Τί είδους θέση να διαλέξετε

 • Οικονομική θέση/σαλόνι: οι θέσεις στο κύριο κατάστρωμα. Πρόκειται για μεγάλο χώρο διαμορφωμένο σα σαλόνι, με καναπέδες, καρέκλες και τραπέζια. Εδώ περιλαμβάνονται και τα τραπέζια στους διαδρόμους
  θέσεις αεροπορικού τύπου: οι πιό άβολες θέσεις. Συνίστανται μόνο για σύντομα ταξίδια
 • Διακεκριμένη θέση (business): συνήθως βρίσκεται στο ανώτερο κατάστρωμα, διαθέτει καλύτερη θέα και τα καθίσματα και οι χώροι είναι πιό ευρύχωρα
 • Καμπίνα: οι επιλογές ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία και το πλοίο. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε καμπίνες με 2 μονόκλινα κρεβάτια (κουκέτες), 4 μονόκλινα, δίκλινο κρεβάτι, με παράθυρο ή χωρίς. Όσον αφορα τις καμπίνες με μονόκλινα κρεβάτια, μπορείτε να την κλείσετε ολόκληρη για να αποφύγετε να κοιμηθείτε μαζί με αγνώστους
  Για πολύωρα ταξίδια με διανυκτέρευση συνίσταται η καμπίνα ειδικά αν έχετε παιδιά.

Πως να περάσετε το χρόνο σας σε συμβατικό πλοίο

Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης επικρατεί μία αναστάτωση στο πλοίο, οι επιβάτες περιφέρονται με τις αποσκευές τους και κατευθύνονται στις θέσεις τους. Αυτή την ώρα είναι καλύτερα να κάτσετε στη θέση σας.

 • Το πλοίο διαθέτει μπαρ (24ωρο) καθώς και εστιατόριο, οι τιμές βέβαια είναι υψηλότερες σε σχέση με της αγοράς.
 • Αν βρίσκεστε στην οικονομική θέση μπορείτε να κάτσετε κοντά σε τηλεόραση ή σε παράθυρο.
 • Ο απόπλους είναι το σήμα ότι μπορείτε να σηκωθείτε να περπατήσετε. Μπορείτε να δείτε την αναχώρηση του πλοίου από κάποιον από τους εξωτερικούς χώρους.
 • Τα εξωτερικά καταστρώματα βρίσκονται στα πλαϊνά και είναι σα μπαλκόνια, στην πρύμνη πάνω από τον καταπέλτη και στο ανώτερο κατάστρωμα που υπάρχει μπαρ. Σε όλα υπάρχουν καρέκλες και παγκάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και τον θαλασσινό αέρα.
 • Η πλώρη του πλοίου δεν είναι προσβάσιμη για τους επιβάτες.

Όσον αφορά το τί να κάνετε πρέπει να είστε ευρηματικοί. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικά, να ακούσετε μουσική, να δείτε τηλεόραση, να δείτε ταινία σε κινητή συσκευή ή να συνδεθείτε στο Wi-Fi. Αν έχετε παιδιά μπορούν να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι. Από το μπαρ του σαλονιού μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πιείτε καφέ, αναψυκτικό ή να φάτε σάντουιτς και τοστ. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου. Πολύ καλή ιδέα είναι να κάτσετε και στο επάνω μπαρ.

Ποιές είναι οι καλύτερες ώρες όμως για να κάτσετε έξω;

Στο ηλιοβασίλεμα: απολαύστε το ηλιοβασίλεμα καταμεσής στο πέλαγος και τραβήξτε φωτογραφίες
όταν προσεγγίζει λιμάνι: αυτή την στιγμή πηγαίνετε στην πρύμνη. Το πλοίο κάνει τις μανούβρες για να φέρει την πρύμνη στο λιμάνι και την κατάλληλη στιγμή το προσωπικό πετάει τους κάβους. Αν επικρατούν ισχυροί άνεμοι η διαδικασία γίνεται δύσκολη και έχει πιό πολύ αγωνία. Αφού δέσει μπορείτε να παρακολουθήσετε την κίνηση με τους επιβάτες, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται. Εννοείται ότι όλο αυτό θα γίνεται σε κάθε στάση.

Μόλις νυχτώσεί τα πράγματα περιορίζονται σημαντικά. Δεν μπορείτε πιά να κοιτάξετε στο πέλαγος, μόνο φώτα θα δείτε από φάρους, άλλα πλοία που περνούν και τα φώτα από τα νησιά. Το πλοίο περιβάλλεται από σκοτάδι. Αυτή την ώρα οι επιβάτες παίρνουν το δείπνο τους. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να πάτε στο μπαρ στο ανώτερο κατάστρωμα να δείτε αν παίζει κάποια ταινία. Το μπαρ αυτό δεν είναι 24ωρο και αργά το βράδυ κλείνει.

Καθώς περνάει η ώρα οι συζητήσεις σταματούν, όσοι έχουν καμπίνα πάνε για ύπνο και σιγά σιγά ακούγετε μόνο ο ήχος των μηχανών. Έχει έρθει η ώρα και για εσάς να κοιμηθείτε. Το μπαρ του σαλονιού δεν κλείνει οπότε αν χρειαστείτε νερό ή οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορείτε να προμηθευτείτε. Το μόνο ενδιαφέρον που έχετε να κάνετε στις μεταμεσονύκτιες ώρες (αν δεν κοιμάστε) είναι η άφιξη στα λιμάνια όπου γίνεται η διαδικασία που περιγράψαμε πιό πάνω.

Τα σύγχρονα πλοία διαθέτουν οθόνη με ψηφιακό χάρτη όπου διαγράφετε η πορεία του σκάφους, συνήθως βρίσκεται κοντά στην είσοδο. Μπορείτε να τον συμβουλεύεστε για την τρέχουσα θέση, ποιό λιμάνι προσεγγίζει και από ποιό νησί περνά.

Το πρωί μόλις ξυπνήσετε τίποτα δεν συγκρίνεται με τον πρωινό καφέ στο πλοίο. Το πιό πιθανό είναι να κοντεύετε και στον προορισμό σας οπότε φροντίστε να είστε έτοιμοι για την αποβίβαση.

Πως να περάσετε το χρόνο σας σε high-speed και καταμαράν

 • Τα ταξίδια με high speed και καταμαράν δεν είναι τόσο πολύωρα όσο των συμβατικών αλλά οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι.
 • Το high-speed έχει έναν μόνο εξωτερικό χώρο στην πρύμνη όπου βλέπετε τα απόνερα του πλοίου, ο οποίος είναι εξαιρετικά μικρός. Ανάλογα με το μέγεθος μπορεί να υπάρχουν διάδρομοι για να περπατήσετε.
 • Κατά τ' άλλα μπορείτε να διαβάσετε βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό, να ακούσετε μουσική, να δείτε τηλεόραση, να δείτε ταινία σε κινητή συσκευή ή να συνδεθείτε με το Wi-Fi.
 • Στα καταμαράν δεν υπάρχουν εξωτερικοί χώροι και οι θέσεις είναι αεροπορικού τύπου.

Αν το πλοίο είναι κατάμεστο από επιβάτες

Αυτό δεν είναι καλό καθώς περιορίζονται οι ελεύθεροι χώροι του πλοίου και υπάρχει αρκετή βαβούρα. Τα πλήθη αυτά όμως κατευθύνονται προς τα δημοφιλή νησιά, δηλαδή Πάρο, Μύκονο ή Σαντορίνη, συνήθως κατεβαίνουν μαζικά σε αυτούς τους προορισμούς. Τέτοια πλήθη θα συναντήσετε την υψηλή σεζόν.

Υπάρχουν φορές που κυριολεκτικά οι παρέες των νέων καταλαμβάνουν και την παραμικρή γωνία, οπότε καλό είναι να επιβιβαστείτε πιό νωρίς για να πιάσετε μία καλύτερη θέση.

 

Πηγή: Choice Greece

Ψάχνετε για ιδέες; Επιλογή από χάρτη