Ανκονα Ιστορια

Το λιμάνι της Ανκόνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής, της κεντρικής Ιταλίας περίπου 126 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το λιμάνι της Βενετίας. Είναι, επίσης, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το λιμάνι της Civitavecchia (κεντρικό λιμάνι της Ρώμης) στις δυτικές ακτές της ιταλικής χερσονήσου. Πρωτεύουσα της επαρχίας Ανκόνα, το λιμάνι της Ανκόνα, αριθμά πάνω από 120.000 κατοίκους.
Έλληνες, έποικοι από τις Συρακούσες, έχτισαν τη πρώτη προβλήτα στο λιμάνι. Οι έμποροι από την Ελλάδα δημιούργησαν ένα πορφυρό (βασιλική ή αυτοκρατορική πορφύρα) στο λιμάνι της Ανκόνα. Ως ρωμαϊκό λιμάνι, είχε τα δικά του νομίσματα, και κατοίκους που μιλούσαν ελληνικά.
Ενώ η ημερομηνία που έγινε ρωμαϊκή αποικία δεν είναι γνωστή, οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι η Ρώμη είχε μια ναυτική βάση στο λιμάνι της Ανκόνα κατά τη διάρκεια του 178 π.Χ. κατά τον Ιλλυρικό Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας της Ρώμης, το λιμάνι εξυπηρετούσε το εμπόριο με τις Δαλματικές ακτές, στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής.
Ο αυτοκράτορας Τραϊανός έχτισε την βόρεια προβλήτα του λιμανιού, το 115 μ.Χ.. Η γερουσία και ο λαός της Ρώμης ανέγειραν μαρμάρινη θριαμβική αψίδα στην αρχή της προκυμαίας προς τιμήν του αρχιτέκτονα Απολλόδωρος της Δαμασκού.
Όταν η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε, το λιμάνι δέχθηκε επιθέσεις από Γότθους, Σαρακηνούς και Λομβαρδούς. Παρά τις λεηλασίες που δέχθηκε, συνέχισε να παραμένει ένα σημαντικό κέντρο για το ναυτικό εμπόριο.
Από τα τέλη του 6ου αιώνα μέχρι τα μέσα 8ου αιώνα, το λιμάνι ήταν μία από τις πέντε πόλεις που αποτέλεσαν τη Πεντάπολη της Εξαρχίας της Ραβέννας υπό τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Όταν οι Carolingians κατέκτησαν τη νότια Ιταλία στα τέλη του 8ου αιώνα, το λιμάνι της Ανκόνα, έγινε πρωτεύουσα της Marca di Ancona. Μετά το τέλος του 10ου αιώνα, το λιμάνι της Ανκόνα έγινε σταδιακά μιά ανεξάρτητη επαρχία και παρουσίασε εμπορική ανάπτυξη που ανταγωνιζόταν αυτή της Βενετίας!
Στις αρχές του 12ου αιώνα, τα πλοία της Ανκόνα συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές Σταυροφορίες.
Το 1348, η Βουλή των Μαλατέστα κατέλαβε την πόλη και κατάστρεψε πολλά από τα ιστορικά κτίρια της. Οι Μαλατέστα εκδιώχθηκαν από την πόλη το 1383.
Το 1532 η Ανκόνα έχασε τελικά την ανεξαρτησία της από τον Πάπα Clement VII. Η Ακρόπολη ήταν το εντυπωσιακό σύμβολο της παπικής εξουσίας.
Ο Πάπας Κλήμης ΧΙΙ επέκτεινε το λιμάνι και κατασκεύασε το «Λαζαρέτο» στα νότια. Το 1880, προστέθηκε η νότια προκυμαία και επιπλέον κατασκευάστηκαν οχυρά για να προστατεύουν τη πόλη από τους εισβολείς.
Όταν ο Ναπολέων κατέκτησε τη Βόρεια Ιταλία το 1797, το λιμάνι της Ανκόνα ήταν ένα σημαντικό φρούριο.
Το 1944, πολωνικά στρατεύματα κατέλαβαν το λιμάνι της Ανκόνα στην προσπάθεια των Συμμάχων να κατέχουν ένα λιμάνι που θα υποστηρίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις τους που βρίσκονταν στη βόρεια Ιταλία.
Σήμερα, το λιμάνι της Ανκόνα είναι ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι, και συμπεριλαμβάνεται στα πλέον ένα ενεργά της Μεσογείου.