Συρος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Συρος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Σύρο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Ναοί της Σύρου
Η Σύρος διαθέτει αξιόλογες εκκλησίες, από τις οποίες οι κυριότερες είναι:
Η Μεταμόρφωση, η Μητρόπολη της Σύρου, η οποία χτίστηκε το 1824. Ο Άγιος Νικόλαος (ο πλούσιος), στη συνοικία Βαπόρια, η Κοίμηση της Θεοτόκου, στη συνοικία Ψαριανά, η Ευαγγελίστρια, που είναι η Μητρόπολη των Καθολικών του νησιού κ.ά.

Σύρος - Περιηγήσεις με αυτοκίνητο
Η Σύρος διαθέτει αρκετά καλό οδικό δίκτυο, που φτάνει σε όλα τα χωριά και στις περισσότερες παραλίες. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές εκτός ασφάλτου, σε σχετικά βατούς χωματόδρομους, που οδηγούν σε πολύ όμορφες τοποθεσίες. Μερικές από αυτές είναι: Από την Ερμούπολη στην Πηγή του Σύριγγα. Θα ξεκινήσετε από τον περιφερειακό δρόμο βόρεια της Ερμούπολης, και θα κατευθυνθείτε προς Ρηχωπό. Μένοντας στην αριστερή κατεύθυνση, θα προσπεράσετε τις ανεμογεννήτριες και θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο στα δεξιά που καταλήγει στην Πηγή του Σύριγγα και στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Το νερό της πηγής είναι ονομαστό και η θέα προς το πέλαγος κόβει την ανάσα
Μια άλλη διαδρομή ξεκινά από την Ανω Σύρο και οδηγεί στο Σπήλαιο Φερεκύδη, μέσα από τα Φοινικιά, Μύτακα, Κυπερούσα και Ρηχωπό.

Περιήγηση με τα πόδια
Η Σύρος προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία, με διαδρομές που συνδυάσουν φυσικές ομορφιές, πολιτισμό και παράδοση. Μερικές από αυτές είναι:
Περίπατος στην Άνω Σύρο, που δεσπόζει πάνω από την Ερμούπολη. Είναι η μεσαιωνική πόλη του νησιού, που κατοικείται κυρίως από την καθολική κοινότητα.
Περιήγηση στην Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια, έναν παραθαλάσσιο οικισμό με νεοκλασικές επαύλεις. Στο λόφο πάνω από την Ποσειδωνία δεσπόζει ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου, που χτίστηκε το 1860.
Περίπατος στα Χρούσσα, ένα καταπράσινο χωριό της ενδοχώρας, με τρεχούμενα νερά, παλιά αρχοντικά και υπέροχη θέα. Τον οικισμό κοσμεί η καθολική εκκλησία της Παναγίας της Φανερωµένης.
Πεζοπορία στην Άνω Μεριά, μέσα από ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, που περνούν από μια προστατευόμενη τοποθεσία που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή έχει πολλές πηγές, απόκρημνες βραχώδεις ακτές, ανεξερεύνητες σπηλιές, όπως τα σπήλαια του Φερεκύδη κ.ά. και αποτελεί καταφύγιο για σπάνια πουλιά.
Πεζοπορία στους Εκλογίτες. Σηματοδοτημένα μονοπάτια οδηγούν στα σπάνια πετρώματα της βόρειας Σύρου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εκλογίτες, που είναι στρογγυλοί βράχοι που προεξέχουν εντυπωσιακά στο τοπίο.
Δείτε τον πεζοπορικό χάρτη στης Σύρου

Τα Σπήλαια (Σύρος)
Στην Άνω Σύρο βρίσκονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια: Τα Σπήλαια κατοικίες του φιλόσοφου Φερεκύδη στη θέση «Αληθινής», 1 χλμ από την Ερμούπολη και βορειότερα στο Πλατύ Βουνί, 5 χλμ. από την Ερμούπολη.

Τα μουσεία της Σύρου
Η Σύρος, διοικητικό και εν πολλοίς οικονομικό κέντρο των Κυκλάδων, διαθέτει πληθώρα σημαντικών μουσείων, που ο επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφθεί κατά την παραμονή του στο νησί. Τα κυριότερα από αυτά, είναι:
Το Πανκυκλαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ.22810-88487), που στεγάζεται στο Δημαρχείο στην Ερμούπολη. Πυρήνας του αποτελεί η αρχαιολογική συλλογή από επιγραφές που συγκέντρωσε το 1834 ο Ιωάννης Κοκκώνης, ενώ αργότερα προστέθηκαν τα προϊστορικά ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Χαλανδριανής.
Το Πνευματικό Κέντρο (τηλ.22810-87212), δίπλα στο Δημαρχείο, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και οργανώνονται εικαστικές εκθέσεις.
Η Πινακοθήκη Κυκλάδων, με μόνιμες συλλογές και περιοδικές εκθέσεις.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (πληροφ. Δήμος: 22810-82500), που διαθέτει συλλογή παλαιών μηχανημάτων από τα εργοστάσια της Ερμούπολης και αρχείο προφορικών μαρτυριών.
Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο Δημαρχείο και περιλαμβάνει αντίγραφα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή (Αθήνα).
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης, που στεγάζεται στο ναό της Μεταμόρφωσης.
Το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, που στην ουσία είναι ένα υπαίθριο μουσείο, με επιτύμβιες πλάκες, έργα ελλήνων και ξένων γλυπτών.
Το Μουσείο του Δήμου Άνω Σύρου, που στεγάζει συλλογή εργαλείων και οικιακών συσκευών.
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, που στεγάζεται στην οικία του μεγάλου συριανού συνθέτη του ρεμπέτικου, η οποία ανακαινίστηκε το 1995. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και μαρτυρίες από τη ζωή του συνθέτη.

Παραδοσιακή κουζίνα - Σύρος
Η συριανή κουζίνα είναι γνωστή σε όλες τις Κυκλάδες. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές είναι το χταπόδι με λιαστή ντομάτα, το ψητό ψάρι με κάπαρη, η μαραθόπιτα και η στραπατσάδα.

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου
Η Σύρος είναι γνωστή για τα παραδοσιακά της προϊόντα, με κύριο το τυρί Σαν Μιχάλη, ένα σκληρό, υποκίτρινο τυρί που παράγεται αποκλειστικά στη Σύρο από αγελαδινό γάλα. Από το 1996 έχει επίσημα αναγνωριστεί ως προϊόν ονομασίας προέλευσης.
Επίσης στη Σύρο παράγεται εξαιρετική «Κοπανιστή», που γίνεται από νωπό γάλα (αγελαδινό κατά βάση ή μείγμα με πρόβιο ή κατσικίσιο), «σκορδολουκάνικα» και γλυκά, όπως τις χαλβαδόπιτες, τα λουκούμια και τα αμυγδαλωτά.
Ξεχωριστή θέση στα προϊόντα του νησιού, κατέχουν τα φησισμένα συριανά λουκούμια, η τέχνη της παρασκευής των οποίων έφτασε στη Σύρο μαζί με τους πρόσφυγες από τη Χίο, το 1822, με προέλευση από τα μικρασιατικά παράλια, την περιοχή του Καυκάσου και την Κωνσταντινούπολη. Η λέξη λουκούμι προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη lokum και αναφέρεται σε ένα απλό γλύκισμα από ζάχαρη και άμυλο. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιοίου στη Σύρο εμφανίεται το 1837, ενώ από τα πρώτα χρόνια μέχρι τις μέρες μας, το λουκούμι παρασκευάζεται με τον ιδιο παραδοσιακό τρόπο.

Δραστηριότητες & Αθλήματα στη Σύρο
Wind surfing.
Θαλάσσιο σκι.
Κανό.
Ιστιοπλοΐα.
Ψάρεμα.
Θαλάσσια σπορ.
Καταδύσεις.
Πεζοπορία.
Επίσκεψη στο Καζίνο Σύρου (στην Ερμούπολη)
Κολύμπι στον Γαλλησά, μια από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες, στις Αγκαθωπές και στο Κόμητο. Όμορφες αμμουδιές θα βρείτε στο Κίνι, στο Δελφίνι, στον Αετό και στη Λια. Στα Γράμματα η πρόσβαση γίνεται με σκάφος, ενώ άλλες αξιόλογες παραλίες του νησιού είναι η Βάρη, η Αζόλιμνος, ο Φοίνικας, το Αχλάδι, η Φάμπρικα, ο Έμπατης και οι Σαντορινιοί. Επίσης, στην Αμπέλα, στα Τρία Λαγόνια και στην Ποσειδωνία.
Εκδρομή με σκάφος στα γύρω νησιά και νησίδες.

2007 GOFERRY © All rights reserved