Συμη Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Συμη Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Σύμη και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Κοσμοπολίτικο νησί όπου αναπτύσσεται ένας από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της χώρας. Έχει πλούσια μυθική παράδοση, καθώς πρωτοκατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια. Ο βασιλιάς Νηρέας πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και έγινε θρύλος. Οι κάτοικοι της επιδόθηκαν στη σπογγαλιεία και τη ναυπηγική γι΄ αυτό και επί Τουρκοκρατίας (από το 1522) το νησί εξασφάλισε φιρμάνια ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Σουλτάνο. Τότε δημιουργήθηκαν η Σχολή της Αγίας Μαρίνας και το Αναγνωστήριο Αίγλη. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 19ο αι., όταν είχε 25.000 κατοίκους. Το 1945 υπογράφτηκε στο νησί η παράδοση της Δωδεκανήσου στους Συμμάχους. Η Σύμη ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της Ρόδου. Έχει έκταση 58 τ. χλμ. και μήκος ακτών 85 χλμ. και 2.500 κατοίκους.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας της Σύμης. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Σύμη, η οποία απέκτησε με τον Ποσειδώνα ένα γιο, τον Χθόνιο, που έγινε αρχηγός των κατοίκων του νησιού. Επικρατέστερη όμως είναι η άποψη που υποστηρίζει ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος, ότι Σύμη ήταν το όνομα της συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κατοίκου του νησιού. Σύμφωνα με το μύθο ο Γλαύκος ήταν άριστος κολυμβητής, ναυπηγός και ψαράς και είναι αυτός που κατασκεύασε την «Αργώ», το πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας.
Το νησί ήταν γνωστό και με άλλα ονόματα: Καρική, Μεταποντίς, Αίγλη και Έλκουσα.
Η Σύμη αναφέρεται και από τον Όμηρο, στην Ιλιάδα, καθώς στον Τρωικό πόλεμο μετείχε και ο βασιλιάς της, Νηρέας, με 3 πλοία, εθεωρείτο δε, ο ωραιότερος άντρας της εκστρατείας.
Από το νησί πέρασαν οι Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες ενώ τον 11ο αιώνα εποικίστηκε από τους Δωριείς. Μετείχε στη Δωρική Αμφικτιονία, τη Δωρική Εξάπολη.
Στη Bυζαντινή περίοδο το νησί ανήκε στο θέμα των Κιβυρραιωτών με έδρα τα Κίβυρρα της Παμφυλίας και ήταν γνωστό για τους ικανούς ναυτικούς και τους ναυπηγούς του.
Το 1309 η Σύμη πέρασε στην κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών και κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Τούρκων έως το 1522. Οι κάτοικοι της Σύμης εξασφάλισαν σημαντικά προνόμια για το νησί τους από τον Σουλεϊμάν τον Mεγαλοπρεπή. Οι Συμιακοί έλαβαν μέρος στην Eπανάσταση του 1821, το νησί όμως όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έμεινε έξω από την επικράτεια του ελληνικού κράτους. Το 1912 η Σύμη κατελήφθη από τους Ιταλούς. Παράλληλα η αντικατάσταση των ιστιοφόρων από τα ατμόπλοια και η παρακμή της σπογγαλιείας έπληξαν την οικονομία του νησιού. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ ο B’ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε ένα ακόμη πλήγμα και μετά το τέλος του ακολούθησε νέο κύμα μετανάστευσης. Την περίοδο του πολέμου ανατινάξεις και βομβαρδισμοί κατέστρεψαν πολλά από τα αρχοντικά της Σύμης, τα οποία παρέμεναν μέχρι τα τελευταία χρόνια θλιβερά ερείπια που οι ντόπιοι ονομάζουν «Χαλατά».

2007 GOFERRY © All rights reserved