Σαντορινη Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Σαντορινη Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Σαντορίνη και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Σαντορίνη- Κάστρο «Σκάρος»
Τα ερείπια του ενετικού κάστρου «Σκάρος» που έκτισε ο Μάρκος Σανούδος, βρίσκονται στον γραφικό οικισμό Ημεροβίγλι. Το Κάστρο αυτό που χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο την εποχή της ενετοκρατίας, αποτελεί μοναδικό σημείο προορισμού για να απολαύσετε μια υπέροχη θέα.

Σαντορίνη- Ακρωτήρι
Το Ακρωτήρι ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στα Προϊστορικά χρόνια και απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Οι πρώτες εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή, ενώ ο οικισμός υπήρχε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Στην συνέχεια, κατά τη Μέση και την Πρώιμη Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ο οικισμός επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου. Την μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού μπορούμε να την διαπιστώσουμε από τη μεγάλη του έκταση, την πολύ καλή πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα κτίριά του κ. ά. Όπως αποδείχθηκε από ευρήματα που βρέθηκαν, το πλέγμα των εξωτερικών σχέσεων του Ακρωτηρίου ήταν ευρύ. Η ζωή στον οικισμό όμως τελείωσε απότομα το τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα π.Χ όταν οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν λόγω των ισχυρών σεισμών. Στη συνέχεια ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου. Τα ηφαιστειακά υλικά που κάλυψαν την πόλη και γενικότερα το νησί προστάτευαν μέχρι και σήμερα τα κτίρια και τις υποδομές τους.
Στη θέση Ακρωτήρι, οι συστηματικές έρευνες άρχισαν το 1963 από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Μετά το θάνατο του Σπυρίδωνα Μαρινάτου τις ανασκαφές συνέχισε ο Χρήστος Ντούμας.

Σαντορίνη- Αρχαία Θήρα
Χτισμένη αμφιθεατρικά, στον επιβλητικό βράχο του Μέσα Βουνού (400 μ.), μεταξύ Καμαρίου και Περίσσας, η αρχαία Θήρα διασώζει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία από την πολυτάραχη ιστορία της που ξεκινάει από τον 9ο αιώνα π.Χ. Ο επισκέπτης, έκτός από την εντυπωσιακή θέα προς τις όμορφες παραλίες εκατέρωθεν, θα αντικρύσει τμήμα του οδικού δικτύου, κατάλοιπα δημόσιων κτηρίων (αγορά, στοά, «στρατώνας της φρουράς», Γυμνάσιο, Θέατρο, Λουτρά), των ιερών των βασιλέων και των θεών (Ναοί των Πτολεμαίων, του Διονύσου, του Πυθίου Απόλλωνος, Τέμενος Αρτεμιδώρου Περγαίου, Ηρώο Καρνείου Απόλλωνος), αλλά και πολλά ερείπια ιδιωτικών οικιών.
Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται κυρίως από πετρόκτιστο δρόμο που ξεκινάει από το Καμάρι.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στο νησί εγκαταστάθηκαν Φοίνικες και αργότερα Δωριείς άποικοι, ο αρχηγός των οποίων Θήρας έδωσε και το όνομά του στο νησί. (Σαντορίνη ονομάστηκε το 12ο αι. μ.Χ.). Η Θήρα γνώρισε τότε νέα περίοδο ανάπτυξης και Θηραίοι άποικοι ίδρυσαν στα παράλια της Αφρικής την πόλη Κυρήνη. Όπως και όλο το νησί, ακολούθησε ταραχώδη ιστορική πορεία αφού στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων υποτάχθηκε στους Πέρσες, ενώ μετά το τέλος τους βρέθηκε στο πλευρό της Σπάρτης για να υποταγεί το 426 π.Χ. στην ηγεμονία της Αθήνας. Στα χρόνια που ακολουθούν περνάει στους Μακεδόνες, τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου που το χρησιμοποιούν και σαν ναυτική βάση και τέλος στους Ρωμαίους.
Από τις ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί κυρίως η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση της πόλης.
Κάποια σημαντικά μνημεία που θα δείτε στην Αρχαία Θήρα είναι τα παρακάτω:
Τέμενος Αρτεμιδώρου - Το ιερό είναι σκαλισμένο στο βράχο. Στους βράχους μπορεί να δει κανείς χαραγμένα επιγράμματα, επιγραφές αλλά και σύμβολα των θεών που λατρεύονταν (π. χ αετός για τον Δία, λιοντάρι για τον Απόλλωνα, δελφίνι για τον Ποσειδώνα κ.ά).
Αγορά – Η Αγορά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ το εμπορικό της κέντρο ήταν στο νότιο τμήμα της.
Βασιλική στοά – Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αγοράς και είναι ένα κτίριο της εποχής του Αυγούστου (1ος αιώνας μ. Χ).
Ναός Διονύσου – Πρόκειται για έναν μικρό ελληνιστικό ναό δωρικού ρυθμού ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Διόνυσο και βρίσκεται στα βόρεια της Αγοράς.
Περιοχή ιερών στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης – Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν μόνο ιερά, υπαίθρια και στεγασμένα και μια πλατεία όπου τελούνταν γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνος Καρνείου.
Ιερό Απόλλωνος Καρνείου – Το ιερό του Απόλλωνος Καρνείου είναι εν μέρει λαξευμένο στο βράχο και εν μέρει χτισμένο επάνω σε τεχνητό ανάλημμα.
Γυμνάσιο εφήβων – Βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ. Χ.
Νεκροταφείο Αρχαίας Θήρας – Βρίσκεται στις πλαγιές της Σελλάδας και εκεί έχουν ανακαλυφθεί ταφές από τη γεωμετρική μέχρι και την ρωμαϊκή εποχή.
Θέατρο - Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Αγοράς και κατασκευάστηκε την εποχή των Πτολεμαίων. Τον 1ο αιώνα μ. Χ έγιναν κάποιες μετατροπές στο θέατρο και επεκτάθηκε η σκηνή.

Αξιοθέατα - Σαντορίνη(Θήρα)
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:
Στις εκκλησίες της Υπαπαντής του Σωτήρα (ορθόδοξη μητρόπολη) και του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (καθολική μητρόπολη).
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή αγγείων του 7ου και 6ου αι. π.Χ., καθώς και αγάλματα από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή.
Στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθενται τοιχογραφίες από τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.
Στο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε παραδοσιακό οίκημα που χτίστηκε το 1861 μέσα σε βράχο.
Στο Μέγαρο Γκίζι (18ου αι.), με τις σημαντικές συλλογές (χαλκογραφίες κ.ά.).
Στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, Δομινικανών Καλόγερων.
Στο Μπελλώνειο Πνευματικό Κέντρο και στο Συνεδριακό Kέντρο Πέτρου Νομικού, όπου διοργανώνονται συνέδρια, εκθέσεις, συναυλίες κ.ά.
Στο Φηροστεφάνι, παραδοσιακό οικισμό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και υπέροχη θέα.
Στην καλντέρα και στις νησίδες Νέα και Παλαιά Καμένη, μνημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος (στη Νέα Καμένη βρίσκεται ο κρατήρας του ενεργού ηφαιστείου), με καΐκι.

Σαντορίνη – Παλαιά και Νέα Καμένη
Η Παλαιά και Νέα Καμένη είναι τα δύο αυτά μικρά ηφαιστειογενή νησάκια που βρίσκονται στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης . Η Παλαιά Καμένη έχει ηλικία μικρότερη των 2.000 ετών ενώ η Νέα Καμένη άρχισε να σχηματίζεται μόλις πριν από 425 χρόνια. Μάλιστα, τα πιο πρόσφατα κομμάτια λάβας πάνω της σχηματίστηκαν το 1950. Στην Νέα Καμένη μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα και να δείτε τον κρατήρα. Στην τοποθεσία αυτή η μυρωδιά από θειάφι είναι έντονη. Στην Παλαιά Καμένη υπάρχουν θερμές πηγές με κιτρινογάλαζα νερά, ανακατεμένα με θειάφι.

Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης
Το Λαογραφικό Μουσείο της Σαντορίνης στεγάζεται σε ένα κτίσμα του 1861, μέσα σε ένα βράχο, στο Κοντοχώρι Φηρών. Εκεί θα δείτε παλιά εργαστήρια σιδεράδων, ξυλουργών, βαρελοποιών, υποδηματοποιών καθώς και ένα αυθεντικό παλιό οινοποιείο. Θα δείτε ακόμα, μια γκαλερί με έργα ντόπιων καλλιτεχνών αλλά και διάφορα σημαντικά έγγραφα και βιβλία.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας βρίσκεται στα Φηρά και φιλοξενεί ευρήματα τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι, από τις παλιές ανασκαφές στη θέση Ποταμός και από άλλες ανασκαφές σε ολόκληρη την Θήρα.

Μουσείο Οίνου Σαντορίνης
Την ιστορία του κρασιού και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα αποτυπώνει με έναν ξεχωριστό τρόπο το μοναδικό υπόσκαφο Μουσείο Οίνου στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βόθωνα, στο δρόμο προς το Καμάρι.
Το μουσείο στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το οινοποιείο Volcan Wines, σε ένα κτίριο που συνδυάζει την παραδοσιακή αισθητική με τη λειτουργική υποδομή, και βρίσκεται υπό την φροντίδα και την επίβλεψη του σημερινού ιδιοκτήτη του, Γιώργου Κουτσογιαννόπουλου.
Βρίσκεται 6 μέτρα κάτω από τη γη και εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν αναπαραστάσεις με κινητά και ακίνητα ομοιώματα, δίνοντας έτσι μια ζωντανή εικόνα για την αμπελοοινική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, από το 1660 έως το 1970. Επιπλέον, μέσα από αυτόματη προσωπική ξενάγηση θα σας δοθούν με σαφήνεια όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οινοποιία του νησιού.
Σε όλο το μήκος του υπόσκαφου μουσείου υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα εφημερίδων παλιότερων εποχών που αναφέρονται στην αμπελουργία της Σαντορίνης. Θα δείτε επίσης να εκτίθενται και παλιά αντικείμενα, όπως εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των βαρελιών και των καλαθιών, καθώς και οικιακά σκεύη.
Κάθε Παρασκευή διοργανώνεται στο χώρο εκδηλώσεων του οινοποιείου σαντορινιό γλέντι, το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο, γευσιγνωσία τοπικών οίνων, φαγητό, ζωντανή μουσική και χορευτικά.

Παραλιες - Σαντορίνη
Στις Σαντορίνη τα αποτελέσματα του ηφαιστείου δεν έπλασαν μόνο την εντυπωσιακή Καλντέρα αλλά δημιούργησαν επίσης εντυπωσιακές παραλίες.
Βόρειες παραλίες
Οι Μπαξέδες: Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσει κανείς ερχόμενος από την Οία.
Ο Κολούμπος: Είναι η παραλία μετά τους Μπαξέδες.
Το Πορί: Ένα μικρό λιμανάκι για τους ψαράδες.
Νοτιοανατολικές παραλίες
Ο Μονόλιθος: Είναι από τις λίγες παραλίες στο νησί που έχουν άμμο. Η παραλία Αβίς: Στην παραλία Αβίς μπορείτε να ασχοληθείτε με θαλάσσια αθλήματα. Το Καμάρι: Πολυσύχναστη παραλία βόρεια από την Περίσσα που διαθέτει Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περίσσα και ο Περίβολος: Είναι οι δύο πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης, η μία είναι συνέχεια της άλλης και μαζί αποτελούν τη μακρύτερη μαύρη – στρωμένη με άμμο παραλία στο νησί.

Από Ακρωτήρι προς Φάρο
Περίσσα: Πολυσύχναστη και δημοφιλής παραλία, που συγκεντρώνει τον περισσότερο νεαρόκοσμο. Στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια, μπαράκια με μουσική και κάμπινγκ.
Νότιες παραλίες
Η Βλυχάδα: Στην Βλυχάδα το τοπίο είναι σεληνιακό και κοσμείται από ένα όμορφο βουνό.
Η Κόκκινη παραλία: Η παραλία αυτή έχει πάρει το όνομά της από το κόκκινο χρώμα του πετρώματος που την περικλείει και τα κόκκινα βότσαλά της. Στην παραλία αυτή θα δείτε εξαιρετικούς σχηματισμούς βράχων (κεντρική φωτογραφία.
Η Άσπρη παραλία: Σε αυτήν την παραλία μπορείτε να πάτε μόνο με βάρκα.
Η παραλία στα Μέσα Πηγάδια με πολύ όμορφο τοπίο.

Παραδοσιακή κουζίνα - Σαντορίνη
Φαγητά και γλυκίσματα
Στην Σαντορίνη μην παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε τις παρακάτω συνταγές:
Φάβα και «φάβα παντρεμένη», Ντοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες, Άσπρες μελιτζάνες τηγανιτές ή ψητές, Σαλάχι με σκορδαλιά, Γεμιστά στρογγυλά κολοκυθάκια ή και γεμιστά ντοματίνια, Σφουγγάτο, Απόχτι, Αγριοκούνελο, Τυραύγουλο, Κρεμμύδια γεμιστά με χοιρινό, Γαρδουμπάκια, Μελιτζάνες στιφάδο, Σεσκουλοκεφτέδες, Σαντορινιά μπαντάντα, τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου που περιχύνονται με μείγμα από σάλτσα ντομάτας και αραιής σκορδαλιάς που έχουν ενωθεί σε μια λεία, ομοιόμορφη κρέμα και ψήνονται στο φούρνο.
Από γλυκίσματα, δοκιμάστε Μελιτίνια, γλυκά που προσφέρονται στις γιορτές, στους γάμους, στους αρραβώνες και με κάθε ευκαιρία αλλά και Κουφέτο, το γλυκό του γάμου.

Παραδοσιακά προϊόντα - Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη θα προμηθευθείτε προϊόντα που δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού. Θα τα βρείτε στα καταστήματα του νησιού, στα αγροκτήματα του Μεσοχωρίου ή του Φάρου, αλλά και σε αυτοσχέδια πρατήρια στους δρόμους του νησιού.
Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης είναι τα παρακάτω:
Η ονομαστή φάβα Σαντορίνης, τόσο νόστιμη που μαγειρεύεται χωρίς αλάτι.
Τα μικρά πεντανόστιμα ντοματάκια Σαντορίνης, πολλά από τα οποία παράγονται από βιολογικές καλλιέργειες.
Η αποξηραμένη κάπαρη.
Χλωροτύρι, από κατσικίσιο γάλα
Παξιμάδια ζαφοράς
Σαντορινιό κρασί από ξερικά αμπέλια, από πολλά επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού.

Δραστηριότητες & Αθλήματα στη Σαντορίνη
Κολύμπι στην περιοχή του Ακρωτηρίου, στον Μπάλο, στον Γιαλό, στην Κόκκινη Παραλία, στα Καμπιά, στην Άσπρη παραλία, στα Μέσα Πηγάδια και στην Αλμύρα. Στη Βρυχάδα και στις ακρογιαλιές του Εξωμύτη. Στην παραλία του Βουρούλου και στο Ξηροπήγαδο. Στην περιοχή του Εμπορείου, στην Περίσα και τον Περίβολο. Στην περιοχή Καμάρι, στο Καμάρι και στην παραλία της Αβίς. Στην περιοχή της Οίας, στην Αρμένη, στο Αρμενάκι, στο Αμμούδι, στον Περαματάρη, στον Κάθαρο, στους Μπαξέδες, στον Παράδεισο, στον Κολούμπο και το Πορί.
Wind surfing.
Καταδύσεις.
Ψάρεμα.
Πεζοπορία.
Θαλάσσια σπορ.
Ιστιοπλοΐα.

Εκδρομή με το υποβρύχιο “Ατλαντίς – Σαντορίνη 1”, στο βυθό της Καλντέρας. Πρόκειται για ένα λιτό, υπερσύγχρονο σκάφος, που έχει τη δυνατότητα να οδηγεί στα τριάντα μέτρα βάθος 28 επιβάτες κάθε φορά. Η περιηγητική διαδρομή εκτυλίσσεται στην περιοχή της Βλυχάδας, διαρκεί μία ώρα και επιτρέπει στον επισκέπτη να δει τις υποθαλάσσιες «ρίζες» του ηφαιστείου, δηλαδή την υποθαλάσσια όψη του ηφαιστείου και τους περίπλοκους σχηματισμούς της λάβας… Η διαδρομή έχει σχεδιαστεί ώστε το υποβρύχιο να περνάει και από ένα ναυάγιο (ως γνωστόν τα ναυάγια αποτελούν ιδανικές φωλιές για τα ψάρια). Το «Ατλαντίς Σαντορίνη 1» εκτελεί περίπου 10 δρομολόγια την ημέρα. Η σεζόν του διαρκεί από την άνοιξη ως το Σεπτέμβριο.
Πληροφορίες: 22860/28900-1.

Θηρασία
Η Θηρασία ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και βρίσκεται απέναντι από την Οία. Η μορφή που έχει σήμερα είναι ό,τι απέμεινε από τη δυτική ακτή της Στρογγυλής, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, το 1500 π.Χ. Το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, η καλοδιατηρημένη λαϊκή αρχιτεκτονική στα σπίτια και τις εκκλησίες, η μαγευτική θέα στη Σαντορίνη, την Παλαιά και τη Νέα Καμένη και η γραφική ακρογιαλιά του Κόρφου με τις παραδοσιακές ταβέρνες χαρακτηρίζουν αυτό το πολύ χαριτωμένο και ελάχιστα γνωστό νησί. Έχει έκταση 9 τ.χλμ. και πληθυσμό 260 κατοίκους. Εδώ έχουν εντοπιστεί οικισμοί της ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Κλασικής Περιόδου. Στη Θηρασιά θα φτάσετε με πλοίο από τη Σαντορίνη ή καΐκι από την Οία.

2007 GOFERRY © All rights reserved