Σαμος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Σαμος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Σάμο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Αξιοθέατα - Βαθύ
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας φέρει κοντά στα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα:

 • Στην πλατεία Πυθαγόρα ή Λιονταριού, κοντά στην παραλία. Ονομάζεται λόγω του τεράστιου μαρμάρινου λιονταριού που δεσπόζει στο κέντρο της
 • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από το Ηραίο, καθώς και ο κολοσσιαίος κούρος του Λευκία (ύψους 5 μ.), του 580 π.Χ.
 • Στο Βουλευτήριο.
 • Στο Δικαστικό Μέγαρο.
 • Στο μνημείο Πεσόντων.
 • Στον δημοτικό κήπο.
 • Στην Πινακοθήκη, που στεγάζεται στο θαυμάσιο, νεοκλασικό Δημαρχείο της πόλης. Εδώ θα δείτε κειμήλια της ιστορίας του νησιού από το 1821 έως τα νεότερα χρόνια, το «Σύνταγμα της Σάμου» καθώς και προσωπογραφίες αγωνιστών και ηγεμόνων.
 • Στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στο μητροπολιτικό μέγαρο και περιλαμβάνει συλλογή έργων αργυροχρυσοχοΐας και χρυσοκεντητικής, εικόνες και χειρόγραφα σε μεμβράνες.
 • Στο Άνω Βαθύ, μια πανέμορφη συνοικία. Έξοχο δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το εκκλησάκι του Aϊ-Γιαννάκη.
 • Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου, στη θέση Μαλαγάρι, δημιούργημα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.
 • Στο μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής του Κότσικα (1695), στο ομώνυμο ακρωτήρι (4,5 χλμ. Β), με θέα στα στενά μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας, στο βουνό της Μυκάλης, στη Νέα Έφεσο και στη Χίο.
 • Στο μοναστήρι της Αγίας Ζώνης (5 χλμ. Α), που χτίστηκε το 1695.

Ηραίον Σάμου
Η παράδοση λέει πως εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα και για το λόγο αυτό, το Ιερό της στο Ηραίο είναι το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο (μήκους 109 μ., πλάτους 55 μ. και ύψους 25 μ.), ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας (κοινώς γνωστός με το όνομα Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας), τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό (τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό). Μεταξύ Πυθαγορείου και Hραίου υπάρχουν οι τεχνητές Γλυφάδες Λίμνες. Επίσης, αξίζει να δείτε τον Πύργο του Σαρακίνη (1577), στον κάμπο του Ηραίου. Δίπλα του είναι οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη και του Αγ. Γεωργίου. Άλλος ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στα περίχωρα τωνΜύλων, με λείψανα από διάφορες εποχές. Για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες του Ηραίου και του Παπά. Με καΐκι θα βρείτε και άλλες, όπως του Μυλωνά, του Κυριακού, το Κακόρεμα αλλά και τη Σαμιοπούλα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνονται τα Ηραία, φεστιβάλ αρχαίου θεάτρου. Απέχει 17,5 χλμ. ΝΔ από την πρωτεύουσα.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Αρχαιολογικός χώρος: 22730-95.277

Σάμος – Όρος Κέρκης
Ο ορεινός όγκος του Κέρκη φαντάζει μεγαλόπρεπος σε όλο σχεδόν το ανατολικό Αιγαίο και αποτελεί ένα από τα στολίδια της Σάμου. Για καλύτερη γνωριμία με τις ομορφιές του ένας είναι ο τρόπος. Να βαδίσετε τα μονοπάτια του και ακολουθήσετε τις ορειβατικές του διαδρομές που αναδεικνύονται και σηματοδοτούνται από τον Ελληνικό Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Σάμου (ΕΟΠΣ Σάμου). Γραφείο συλλόγου: 22730 80933
Μια από τις κλασσικές διαδρομές είναι αυτή η οποία ξεκινάει από τα Βοτσαλάκια, παραλία που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα δυτικά του Μαραθόκαμπου, και μέσω της Μoνής Ευαγγελίστριας προχωράει προς τον Προφήτη Ηλία και τη Βίγλα. Το μήκος της διαδρομής είναι 10 χιλιόμετρα και λόγω της σχεδόν συνεχούς ανοδικής του πορείας απαιτεί 3,5 έως 5 ώρες ανάβαση. Για έμπειρους ορειβάτες το σύνολο της ανόδου και καθόδου απαιτεί περίπου 7 ώρες. Εναλλακτικά, η εκκίνηση της διαδρομής μπορεί να γίνει από το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη Μονή Ευαγγελίστριας, όπου όμως για πρόσβαση σε αυτό το σημείο απαιτείται όχημα 4Χ4 και μόνο αν ο δρόμος δεν έχει διακοπεί.
Η διαδρομή στην αρχή ακολουθεί τον αγροτικό δρόμο μέσα από πλούσια φύση και στη συνέχεια σταδιακά, συνεχίζει σε ανηφορικά μονοπάτια και αργότερα σε αλπικό τοπίο.
Από την κορυφή του βουνού, σε ύψος 1.434, μέτρων αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, οι ορειβάτες θα αντικρύσουν μοναδικές εικόνες του βουνού, της περίφημης χλωρίδας του αλλά και ολόκληρης της Σάμου.

Ευπαλίνειο Όρυγμα
Θαυμαστό έργο του μηχανικού Eυπαλίνου, το οποίο εξυπηρετούσε την ύδρευση της αρχαίας πόλης του Πυθαγορίου μέσω μιας σήραγγας 1.036 μ. που ξεκινά από τη βόρεια πλαγιά του Kάστρου και καταλήγει στη νότια.

Η Σπηλιά του Πυθαγόρα
Σε μια απόκρημνη χαράδρα, στους πρόποδες του όρους Κέρκη βρίσκεται η σπηλιά του Πυθαγόρα στην οποία, κατά την παράδοση, κατέφυγε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, κυνηγημένος από τον τύραννο Πολυκράτη. Η σπηλιά φιλοξενεί ένα αιωνόβιο εκκλησάκι της Παναγίας χτισμένο από τον όσιο Παύλο τον Λατρινό που θέλησε να ασκητέψει ακολουθώντας τα ίχνη του Πυθαγόρα στην ονομαστή σπηλιά του. Η σπηλιά καταλήγει σε δύο αχανή βάραθρα, κι’ οι επισκέπτες μπορούν να κατέβουν ακίνδυνα ως ένα σημείο, στο οποίο υπάρχει αγίασμα που στάζει από τις ρωγμές των σταλακτιτών του σπηλαίου.
Η πρόσβαση γίνεται από τον Μαραθόκαμπο ή από την παραλία (Κάμπος Μαραθόκαμπου). Από το Μαραθόκαμπο οδηγείτε για 1 χλμ. σε άσφαλτο και άλλα 4,2 χλμ. σε χωματόδρομο. Από την παραλία (Κάμπος Μαραθόκαμπου) ο δρόμος έχει συνολική απόσταση 3,5 χλμ. από τα οποία το 1,5 άσφαλτος και τα υπόλοιπα με χώμα αλλά σε καλή κατάσταση. Η πρόσβαση για την είσοδο του Σπηλαίου γίνεται στη συνέχεια από ένα πετρόχτιστο μονοπάτι με περίπου 320 σκαλοπάτια. Η θέα από κει είναι εντυπωσιακή καθώς ο επισκέπτης στέκεται πάνω από άγριες χαράδρες, βλέποντας κάτω χαμηλά τη θάλασσα.
Το πρώτο τμήμα της Σπηλιάς του Πυθαγόρα είναι εύκολα προσβάσιμο, όμως για να εξερευνήσετε ολόκληρο το σπηλαιοβάραθρο χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.

Λαογραφικό Μουσείο Σάμου
Το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου βρίσκεται στην περιοχή Πυθαγόρειο και ιδρύθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί ως το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Τα γεωργικά εργαλεία κατέχουν κεντρική θέση στο Μουσείο. Συνοδεύουν το γεωργό σε κάθε καλλιεργητική του δραστηριότητα κι αλλάζουν ανάλογα με το προϊόν, τις συνθήκες και τις εποχές. Σε ειδική προθήκη, ο επισκέπτης γνωρίζει τον κύκλο του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και το συμβολικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι χωρικοί.
Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης σύνεργα που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, ειδικές προθήκες για τον ψαρά, τον τσαγκάρη, τον καλαθοποιό, και το μελισσοκόμο. Στον ίδιο χώρο, θα συναντήσει κανείς κι ένα κουρείο από την εποχή της ηγεμονίας της Σάμου.
Δείγματα της αστικής ζωής του νησιού, εργόχειρα, ενδυμασίες, υφαντικά και διάφορα αντικείμενα του παλιού αστικού σπιτιού είναι εκτεθειμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Στον υπαίθριο χώρο του Mουσείου έχουν διαμορφωθεί με χωριστή φροντίδα αντίγραφα εργαστηρίων με αυθεντικά εργαλεία από τα επαγγέλματα του παραδοσιακού χωριού. Ο επισκέπτης θα συναντήσει το παλιό σιδεράδικο, το αγγειοπλαστείο με τον τροχό και τις στάμνες έτοιμες για ψήσιμο στο καμίνι, το εργαστήρι του σακοποιού, το ξυλουργείο, το βαρελάδικο, τους χώρους επεξεργασίας του καπνού και των σταφυλιών με το πατητήρι και τον αποστακτήρα που δεν έλειπαν από κανένα παραδοσιακό νοικοκυριό και βέβαια το κατώι.
Το Μουσείο είναι ενταγμένο στις εγκαταστάσεις της ιδρύτριας εταιρείας, μέσα στο παραδοσιακό χωριό που κατασκευάστηκε και είναι στηριγμένο στην αρχιτεκτονική της Σάμου. Στον ίδιο χώρο θα συναντήσει κανείς το παλιό πλυσταριό, τα πηγάδια, το μαγγανοπήγαδο και τους σπιτικούς χωριάτικους φούρνους.
Τα εργαστήρια του Mουσείου συχνά λειτουργούν με παλιούς τεχνίτες, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή του κοινού με τα εκτιθέμενα και τη χρήση τους.
Ώρες Λειτουργίας:
10.00 - 13.30 (Θερινό), Μετά από συνεννόηση (Χειμερινό)
Περισσότερες πληροφορίες:
τηλ. 22730 62286 / 22730 88383

Σάμος - Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κήρυκου
Η Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου περιλαμβάνει πάνω από 200 ευρήματα που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά εκθέματα από την αρχαϊκή και κλασσική περίοδο, όπως αγγεία, στήλες, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, καλοδιατηρημένους αμφορείς, που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, βάθρα, κτλ. κίονες, πήλινα δοχεία, εργαλεία, όπλα και προσωπικά αντικείμενα. Εντούτοις, το σημαντικότερο έκθεμα είναι «Ανάγλυφο του Καταφυγίου», επιτύμβιο ανάγλυφο των αρχαϊκών ή πρώιμων κλασικών χρόνων, έργο Παριανού καλλιτέχνη.
Πληροφορίες:
ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Άγιος Κήρυκος (Σάμου)
τηλ. 22750 – 31.300

Σάμος - Παραδοσιακά προϊόντα
Η οικονομία της Σάμου δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη γεωργία, τη δασοκομία αλλά και τις εξορύξεις. Το νησί παράγει πολλά εκλεκτά προϊόντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, αρχικά, τα πανέμορφα, χειροποίητα μουσικά όργανα της παράδοσής μας που κατασκευάζονται στο οργανοποιείο του Πυθαγορείου αλλά και αξιόλογα έργα τέχνης, φτιαγμένα στο χέρι. Εδώ μπορείτε να βρείτε και όμορφα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι.
Κατά τα άλλα, η Σάμος έχει υπέροχο θυμαρίσιο μέλι που μάλλον θα σας συνοδεύει κατά την επιστροφή, καλό ούζο, εξαιρετικό λάδι και πολύ καλό ντόπιο καλλυντικό σαπούνι. Πιο πολύ φημίζεται όμως για τα κρασιά της που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη κερδίζοντας τους πιο απαιτητικούς οινογνώστες.

Δραστηριότητες στη Σάμο
Πεζοπορία, ορειβασία και διαδρομές 4x4 στα βουνά Άμπελος και Κέρκης.
Κολύμπι στις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Λάκκα, Κέρβελη, Μουρτιά, Γαλάζιο, Αγία Παρασκευή, Καλάμι, Γάγγου,Μυκάλη, Ψιλή Άμμος, Κλήμα, Ποσειδώνιο και Σιδερά.
Καταδύσεις.
Ψαροντούφεκο.

2007 GOFERRY © All rights reserved