Ροδος Τι να δειτε

Ρόδος - Παλιά Πόλη
Η παλιά πόλη της Ρόδου έχει κηρυχθεί παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο από την Unesco. Οι ιππότες που κατείχαν το νησί για δύο σχεδόν αιώνες, είχαν επεκτείνει και βελτιώσει τις οχυρώσεις των βυζαντινών και δημιούργησαν τη μεσαιωνική πόλη, η οποία χωριζόταν σε δύο μέρη, το Κολάκιο όπου κατοικούσαν οι ιππότες και το Μπούργκο που ήταν η κυρίως πόλη. Για να την επισκεφθείτε θα πρέπει να ξεχάσετε το αυτοκίνητο, καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση οχημάτων μέσα στην παλιά πόλη, και να διαλέξετε μία από τις έντεκα πύλες της. Εδώ βρίσκεται το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου ή Καστέλο. Από την πύλη του Καστέλου ξεκινά η οδός των Ιπποτών. Κατηφορίζοντας τον πλακόστρωτο δρόμο δεξιά και αριστερά βλέπετε τα καταλύματα των ιπποτών, γνωστά ως «κτίρια των γλωσσών» καθώς κάθε έθνος είχε το δικό του κτίριο. Στο τέλος του δρόμου θα βρεθούμε μπροστά στη λατινική μητρόπολη, την Παναγία του Κάστρου, που χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος με μεταβυζαντινά έργα και ψηφιδωτά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευε ως νοσοκομείο των ιπποτών.
Ρόδος-Κοιλάδα των Πεταλούδων
Μια διαδρομή με το αυτοκίνητο, που συνδυάζει και περπάτημα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαμώνας στον Δήμο Πεταλούδων και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Η μικρή κοιλάδα η οποία εκτείνεται κατά μήκος του χειμάρρου "Πελεκάνος" και είναι γεμάτη ρυάκια, πεύκα, πλατάνια, συκιές, πολύχρωμα λουλούδια και χιλιάδες πεταλούδες. Οι κλίσεις του εδάφους κατά μήκος της ρεματιάς στην έκταση της κοιλάδας είναι μεγάλες και σε πολλά σημεία δημιουργούνται μικροί καταρράκτες. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες πεταλούδων εμφανίζονται σε αυτόν τον σημαντικό βιότοπο. Το πιο εντυπωσιακό θέαμα είναι οι χιλιάδες πεταλούδες που ξεκουράζονται ή κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω στους κορμούς ή πετούν όλες μαζί δημιουργώντας όμορφους χρωματισμούς. Μετά το ζευγάρωμα οι νυχτοπεταλούδες φεύγουν σταδιακά και στα τέλη του Σεπτέμβρη εξαφανίζονται από την κοιλάδα.
Στην κοιλάδα, έχουν κατασκευασθεί γεφυράκια, τεχνητές λιμνούλες και δρόμοι που διευκολύνουν την περιήγησή των επισκεπτών σε αυτό το μοναδικό μέρος. Στον χώρο υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού, όπως αναψυκτήρια, εστιατόρια, ενημερωτικά περίπτερα και μουσείο.
Επίσης κοντά στην κορυφή της κοιλάδας, υπάρχει ένα ιστορικό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλόπετρα το οποίο έκτισε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το 1874.
Ρόδος - Μονοπάτια
H Ρόδος προσφέρει πολλές δυνατότητες για πεζοπορία. Η καλύτερη εποχή για πεζοπορίες είναι από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Ιουνίου και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι:
Από τον Φιλέρημο μέχρι τα Τριάντα (Διάρκεια διαδρομής 1.05΄) Διαδρομή σε ορεινά χωριά και πλούσια βλάστηση.
Από το Πάρκο των Πεταλούδων μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Σούλα (Διάρκεια Διαδρομής 2.35΄) Μια διαδρομή στο μοναδικό Πάρκο Πεταλούδων, αλλά και στα γειτονικά αξιοθέατα.
Διαδρομή στα Αλπικά καταλύματα στον Προφήτη Ηλία (Διάρκεια διαδρομής 2.15΄) Διαδρομή σε μιαν άλλη Ρόδο, με εντυπωσιακή ορεινή φύση.
Διαδρομή από την πλατεία της Σαλάκου μέχρι το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλή (Διάρκεια διαδρομής 3.20΄). Φύση και παράδοση συνδυάζονται σε αυτή τη διαδρομή.
Διαδρομή από το Κάστρο Κρητηνία, το καλύτερα διατηρημένο Κάστρο Ιωαννιτών Ιπποτών στη Ρόδο, μέχρι το ομώνυμο χωριό (Διάρκεια Διαδρομής 2.15΄). Ματιές στην ιστορία της Ρόδου μέσα από ένα ενδιαφέρον μονοπάτι.
Αλπική πορεία από Έμπωνα προς Ατάβυρο (Διάρκεια Διαδρομής 3.40΄). Ορεινή διαδρομή με θέα.
Διαδρομή στα ορεινά λιβάδια του Ακραμίτη (Διάρκεια Διαδρομής 1.45΄). Εύκολη πεζοπορική διαδρομή που προσφέρεται και για πικνίκ στην ύπαιθρο.
Ο γύρος του Κάστρου των Σταυροφόρων στο Μονόλιθο (Διάρκεια Διαδρομής 3.05΄)
Διαδρομή προς το χωριό Ασκληπιείο (Διάρκεια Διαδρομής 2.05΄)
Διαδρομή μέσα από δάσος, προς τη φημισμένη μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Θάρι (Διάρκεια Διαδρομής 2.30΄)
Διαδρομή από Βλυχά προς Λίνδο (Διάρκεια Διαδρομής 1.50΄)
Διαδρομή κατά μήκος της ακτής σε κάστρα των Σταυροφόρων από το Κάστρο Αρχαγγέλου προς το Κάστρο Φαρακλός (Διάρκεια Διαδρομής 2.35΄)
Διαδρομή από Αρχάγγελο προς τη Μονή Τσαμπίκα (Διάρκεια Διαδρομής 2.30΄)
Διαδρομή από Αρχάγγελο προς Επτά Πηγές (Διάρκεια Διαδρομής 2.45΄)
Διαδρομή προς Παναγιά Παραμυθιάς -Αφάντου (Διάρκεια Διαδρομής 2.05΄)
Διαδρομή από το χωριό Κοσκινού προς τις Θέρμες Καλλιθέας (Διάρκεια Διαδρομής 1.30΄)
Ρόδος - Μουσείο Μελισσοκομείας
Μία επίσκεψη στο Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας της Ρόδου προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο της μέλισσας, να μάθει λεπτομέρειες για τη βιολογία, για το πώς δημιουργεί τον βασιλικό πολτό, τη γύρη, το κερί, την πρόπολη και άλλα προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο.
Ο επισκέπτης του Μουσείου λαμβάνει επίσης πληροφορίες για τα διάφορα είδη μελιού ανά τον κόσμο και μαθαίνει τον λόγο για τον οποίο το ελληνικό μέλι θεωρείται ξεχωριστό. Βλέπει πολλά εργαλεία, κυψέλες, μηχανήματα, πρέσες, μελιτοεξαγωγείς και άλλα, που χρησιμοποιήθηκαν διαδοχικά στο διάβα του χρόνου μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει η αναπαράσταση της εξαγωγής μελιού από την κυψέλη αλλά εκείνο που μαγεύει έως και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη είναι τα ζωντανά μελίσσια μέσα σε γυάλινες κυψέλες που λειτουργούν όπως ακριβώς στη φύση, κουβαλώντας το καθημερινό φορτίο τους από τα βουνά και τα δάση.
Έξω από το μουσείο υπάρχει πωλητήριο με προϊόντα της μέλισσας, καθώς και όσα παράγονται από αυτά, όπως καλλυντικά κ.ά.
Ρόδος - Ιστορικό Πάρκο
Το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου βρίσκεται στο Φαληράκι. Το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου, αποτελεί μία αναδρομή στο παρελθόν, ξεκινώντας από την Αρχαιότητα, περνάει από όλες τις ιστορικές περιόδους του νησιού, επικεντρώνεται στις σημαντικές στιγμές και τα επιτεύγματα και καταλήγει στη σύγχρονη Ρόδο, με πληθώρα από φωτογραφικό υλικό και προβολές βίντεο.
Σε ένα χώρο 600τμ, σε 17 αίθουσες, αναπαράγονται σκηνές από τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές που τόπου, μέσα από ζωγραφικές απεικονίσεις και σκηνικές αναπαραστάσεις. Στιγμές από την μεγάλη πολιορκία του Δημητρίου στο κάστρο της Ρόδου, καθώς επίσης και από τις δύο πολιορκίες των Οθωμανών κατά την Ιπποτική περίοδο, το Πόδι του Κολοσσού σε φυσικό μέγεθος, Χρισμός του Ιππότη, σκηνές καθημερινότητας από την αρχαία και μεσαιωνική Ρόδο, το αρχαίο εμπορικό λιμάνι της, το λατομείο και άλλα εκτίθενται στο Ιστορικό Πάρκο Ρόδου.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, συνέδρια και φιλοξενούνται πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες.