Πατμος Τι να δειτε

Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Ένα από τα πιο γνωστά σπήλαια στον κόσμο είναι το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ, στα μισά του δρόμου από τη Χώρα για τη Σκάλα. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έγραψε την «Αποκάλυψη» ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, μαθητής του Ιησού Χριστού και ευαγγελιστής, όταν έφτασε το 95 μ.Χ. στην Πάτμο εξόριστος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δομιτιανού. Μπροστά στο άνοιγμα του σπηλαίου, κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά, υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Άννας. Ανακαινίστηκε το 17ο αι. Περιβάλλεται από μοναστηριακό συγκρότημα (Μονή της Αποκάλυψης) με αυλές γεμάτες λουλούδια, κελιά και παρεκκλήσια. Μπροστά στην είσοδο υπάρχουν λαξευμένα στην πέτρα σκαλοπάτια.
Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι κτισμένη στη θέση αρχαίου ιερού της Αρτέμιδας, από το οποίο χρησιμοποίησε αρχιτεκτονικά στοιχεία. Το μοναστήρι έχει 99 κελιά και 10 παρεκκλήσια, καθώς και κτίσματα διαφόρων εποχών, διαμορφωμένα σε πέντε επίπεδα. Αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο στον ελληνικό χώρο.
Στη μονή υπάρχει μουσείο, βιβλιοθήκη, σκευοφυλάκιο, εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης και χειρογράφων, καθώς και αποθήκες.
Η μονή είναι σταυροπηγιακή και είναι έδρα της πατριαρχικής εξαρχίας και ο ηγούμενός της υπάγεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στον ναό υπάρχουν τοιχογραφίες του 1600, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι του 1820. Πολύ παλαιά είναι και τα παρεκκλήσια της μονής, με τοιχογραφίες του 1500. Στο παρεκκλήσι του Οσίου Χριστόδουλου φυλάσσεται και το σκήνωμα του Οσίου.
Πάτμος - Παραλίες
Πανέμορφες παραλίες βρίσκονται σε κάθε κόλπο του νησιού και στην Πάτμο θα συναντήσουμε αρκετούς.
Στην ανατολική πλευρά συναντάμε τους κόλπους της ‘Ασπρης, του Μελόι, του Αγριολίβαδου, του Κάμπου, των Θερμών, της Λάμπης (παραλία γνωστή για τα γυαλιστερά βότσαλά της ) του Αγίου Νικολάου, των Λευκών και του Μέρικα.
Νότια βρίσκοναι οι κόλποι των Σάψιλων, του Γροίκου, της Πέτρας, του Διακοφτού, του Σταυρού, των Κήπων και της Λέκας.
Δραστηριότητες στην Πάτμο
Κολύμπι στον Γροίκο με την ωραία αμμουδιά, στις παραλίες της Πέτρας, στη Βαγιά αλλά και στις παραλίες Λάμπη, Κάμπος, Αγριολίβαδο, Μελόι και Λεύκες. Επίσης, από το Λιβάδι Ντελαποθητού μέχρι τις ερημιές του Κάβο Γερανού θα βρείτε μια μικρή δαντέλα με λιλιπούτειους ορμίσκους, όπως και στον γραφικό κόλπο του Χοχλακά. Η καλύτερη αμμουδιά, όμως, είναι η Ψιλή Άμμος (πηγαίνετε με πεζοπορία ή με καΐκι).
Ψαροντούφεκο.
Καταδύσεις.
Ιστιοπλοΐα.
Βόλτα με σκάφος στα πάμπολλα γύρω νησάκια (Σκλάβα, Χιλιομόδι, Άνυδρο κ.ά).