Ναξος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Ναξος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Νάξο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Αξιοθέατα - Χώρα Νάξου
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:

 • Στη «Πορτάρα», του 6ου αι. π.Χ. που ανήκε σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού.
 • Στο κάστρο, εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με τη μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204-1537) στη Νάξο.
 • Στο κτίριο της σχολής των Ουρσουλίνων, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου.
 • Στον αρχαιολογικό χώρο της Γκρόττας, στη B πλευρά της Χώρας, με τα ερείπια της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.).
 • Στην εκκλησία της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας, με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, και στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στο λιμάνι.
 • Στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (μητρόπολη).
 • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από τους Νεότερους Νεολιθικούς μέχρι τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους.
 • Στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
 • Στο κτίριο του Δημαρχείου, όπου στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη, το δημοτικό θέατρο, η φιλαρμονική του δήμου και η Πρότυπη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων.
 • Στον Πύργο Μπελόνια (6χλμ. ΝΑ), κατοικία του Ενετού άρχοντα της περιοχής, με τη δίδυμη (ορθόδοξη – καθολική) εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
 • Στο ιερό του Διονύσου, επίσημο ιερό της Νάξου, του 6ου αι. π.Χ., στη θέση «Ύρια», 10 χλμ. ΝΑ της Χώρας.

Μνημεία στη Νάξο
Από τη μακρινή εποχή της φεουδαρχίας προέρχονται και τα πέτρινα επιβλητικά πυργόσπιτα που είναι σπαρμένα σε όλη την έκταση του νησιού. Τα πυργόσπιτα κατασκευάστηκαν με τις αντιλήψεις της ενετοκρατίας, που είναι προέκταση της βυζαντινής εποχής. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ορθογώνια διάταξη, η ανάπτυξη σε ύψος, συνήθως σε τρία επίπεδα και η επίπεδη στέγαση με δώμα.
Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι πύργοι/σπίτια, πολύτιμοι κάποτε για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο άριστα διατηρημένος κυκλικός πύργος του Χειμάρρου, του 4ου αιώνα π.χ.
Προχωρώντας στο εσωτερικό του νησιού, πολύ κοντά στη Χώρα, στο χωριό Γαλανάδο, θα συναντήσετε τον ενετικό πύργο του Μπελόνια, που υπήρξε άρχοντας της περιοχής.
Στην είσοδο του χωριού Απείραθος και κτισμένος πάνω σε βράχο, στέκεται ο πύργος του Ζευγώλη του 17ου αιώνα, ενώ στο χωριό Σαγκρί θα συναντήσουμε βενετσιάνικους πύργους.
Τέλος, το Κάστρο της Χώρας, που είναι χωρίς αμφιβολία το πιο γνωστό μεσαιωνικό μνημείο της Νάξου..

Το κάστρο της Νάξου
Χτισμένο από τον Ενετό Μάρκο Β΄ Σανούδο, όταν εγκαθιδρύθηκε η φραγκική κυριαρχία στο Αιγαίο, το κάστρο της Νάξου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Το κάστρο είχε τρεις πύλες, από τις οποίες σώζονται οι δύο: η «Τρανή», και το «Παραπόρτι». Διέθετε επίσης δώδεκα μεγάλους πύργους (σώζεται μόνο ο πύργος του Γλέζου, μια πυργοειδή σκοπιά της οποίας διατηρείται η βάση. Είναι η γοητευτικότερη περιοχή της Χώρας της Νάξου, που προσφέρει εκπληκτική θέα στο πέλαγος, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα, όταν διαγράφονται οι κοντινοί ορεινοί όγκοι της Πάρου.
Στον εντός του κάστρου οικισμό, υπάρχουν γραφικά δρομάκια, σπίτια με εντοιχισμένα βενετσιάνικα οικόσημα, το ανάκτορο του Μάρκου Σανούδου, το κτίριο της Σχολής Ουρσουλίνων, η μητρόπολη των καθολικών, καθώς και το ενετικό αρχοντικό Δελαρόκα-Μπαρότσι, που σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Σπήλαιο του Ζα
Το σπήλαιο του Ζα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Χώρας της Νάξου, κοντά στο χωριό Φιλότι. Το σπήλαιο, που βρίσκεται στα 600 μ. ύψος, είναι αφιερωμένο στο Δία Μηλώσιο και κοσμείται με σπάνια σταλαγμιτικά συμπλέγματα. Μια αψιδωτή πύλη ύψους 2,5 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων οδηγεί στο μεγαλόπρεπο εσωτερικό του σπηλαίου, που αποτελείται από ένα και μόνο θάλαμο διαστάσεων 115 μέτρων μήκους και 75 μέτρων μέγιστου πλάτους. Στο σπήλαιο βρέθηκαν σημαντικά προϊστορικά αντικείμενα (εργαλεία από οψιδιανό κ.ά.). Σε ένα θάλαμο αριστερά από την είσοδο θα δείτε το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουσα, εξάλλου, είναι η πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι που οδηγεί από το σπήλαιο στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό Δανακός.

Αρχαιολογικοί χώροι - Νάξος
Ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, είναι το ιερό της Δήμητρας και του Απόλλωνα (6ος αιώνας), που έχει κατασκευαστεί ολόκληρος από λευκό μάρμαρο. Βρίσκεται νότια από το Σαγκρί, στη θέση Γύρουλας. Η λατρεία στο ιερό συνδέεται με τα ελευσίνια μυστήρια. Τα έργα αναστύλωσης του ναού έχουν ολοκληρωθεί και τα ευρήματα φυλάσσονται σε μουσείο κτισμένο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Πεζοπορία στη Νάξο
Από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται πριν το χωριό Δανακός ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του ψηλότερου βουνού των Κυκλάδων, του Ζα, που υψώνεται στα 1004 μέτρα. Πρόκειται για μια πεζοπορική διαδρομή που αποζημιώνει τον επισκέπτη, προσφέροντάς του πανοραμική θέα στη Νάξο και στα γύρω νησιά. Παρακλάδι του αρχικού μονοπατιού οδηγεί στις βορειοδυτικές πλαγιές του βουνού όπου βρίσκεται το σπήλαιο του Ζα, με ενδιαφέροντες σταλαγμίτες.

Ποδηλασία στη Νάξο
Σε ολόκληρο το νησί αλλά ιδιαίτερα στην ορεινή Νάξο υπάρχουν διαδρομές κατάλληλες για κάθε επίπεδο και προτίμηση.
Η παραλιακή διαδρομή Αγία Άννα-Καστράκι είναι σχετικά εύκολη, ενώ η διαδρομή από το Σαγκρί μέχρι τον όρμο της Αγιασσού αφορά τους πιο προχωρημένους.

Παραδοσιακή κουζίνα - Νάξος
Τα κύρια παραδοσιακά πιάτα της Νάξου έχουν ως βάση τους το κρέας και τις πατάτες, χωρίς να λείπουν και πιάτα με λαχανικά. Πιο γνωστά είναι: το «ρόστο» (κοκκινιστό κρέας), το γεμιστό αρνί, το παστίτσιο με κολοκύθα, οι πατάτες «πενταράτες»,), η «ομελέτα με κάρφα» και η κακαβιά.
Ονομαστές σπελιατέ του νησιού, η «γιαχνάδα» και οι χορτόπιτες.

Παραδοσιακά προϊόντα - Νάξος
Φημισμένα σε όλη την Ελλάδα είναι τα παραδοσιακά προϊόντα της Νάξου , με κορυφαία τη «γραβιέρα Νάξου», η οποία έχει κερδίσει από το 1996 διάκριση για την ονομασία προέλευσης. Άλλα ονομαστά τυριά της είναι το «αρσενικό», η ξυνομυζήθρα και το ανθότυρο.
Ονομαστές είναι και οι πατάτες της Νάξου, καθώς και τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά της.

2007 GOFERRY © All rights reserved