Μυκονος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Μυκονος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Μύκονο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Μοναστήρια στη Μύκονο
Η Μύκονος έχει αρκετά πολύ παλαιά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων τα εξής:
Άγιος Παντελεήμων στο Μαράθι, ένα μοναστήρι-κάστρο, με τετράγωνο σχήμα, που ιδρύθηκε από τους αδελφούς μοναχούς Καμπουράκη και Γεράσιμο το 1665. Το μοναστήρι έχει ωραιότατες εικόνες στο ξυλόγλυπτο τέμπλο όπου προβάλλει ο Εσταυρωμένος, έργο του ντόπιου ζωγράφου Χριστόδουλου Καλλέργη.
Μονή Παλαιοκάστρου, γυναικεία μονή του 18ου αιώνα που βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου του Άϊ-Λιά του Βορνιώτη, με χαρακτηριστική μυκονιάτικη αρχιτεκτονική και εξαρτάται από την Παναγία την Τουρλιανή.
Άγιος Γεώργιος Αμπελοκήπων,μονή του 17ου αιώνα που βρίσκεται κάτω από τη μονή της Παναγίας Τουρλιανής.

Αξιοθέατα - Μύκονος
Ένας περίπατος στην πόλη θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:

 • Στη Μικρή Βενετία. Είναι η διάσημη συνοικία της Αλευκάντρας κι έχει χαρακτηριστεί Μικρή Βενετία γιατί τα σπίτια είναι κτισμένα πάνω στη θάλασσα.
 • Στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ματογιάννια, στην καρδιά της Χώρας.
 • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1905 και φιλοξενεί ευρήματα από το γειτονικό νησί Ρήνεια.
 • Στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Ναυτικό Μουσείο.
 • Στο Αγροτομουσείο-Μύλος Μπόνη, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο μύλο.
 • Στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών.
 • Στο υπαίθριο αμφιθέατρο.
 • Στο μυκηναϊκό θολωτό τάφο (14ος – 13ος αι. π.Χ.), στη θέση «Βρύση».
 • Στα σοκάκια της συνοικίας Κάστρο.
 • Στην εκκλησία της Παναγίας της Παραπορτιανής, του 15ου αι., ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που αποτελείται από πέντε συγκοινωνούντες ναούς.
 • Στην Πανάχραντο, στην Αγία Κυριακή, στην Αγία Ελένη και στην καθολική εκκλησία της Παναγίας του Ποδαριού.
 • Στους γραφικούς ανεμόμυλους, το «σήμα κατατεθέν» της Μυκόνου.
 • Στον Τούρλο, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη του Σπηλιανού μέσα στο βράχο και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, 2 χλμ. Β.

Μύκονος - Περιηγήσεις
Υπάρχουν αρκετές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με αυτοκίνητο στη Μύκονο, ωστόσο οι πιο ενδιαφέρουσες βρίσκονται εκτός ασφάλτου. Οι κυριότερες είναι: Άνω Μερά-Μερχιάς-Μεταλλεία Διαδρομή εκτός δρόμου, που ξεκινά από την Άνω Μερά με κατεύθυνση την παραλία του Καλαφάτη, στρίβει αριστερά στη διασταύρωση προς Μερχιά, και καταλήγει στα εγκαταλελειμμένα πλέον μεταλλεία του νησιού.
Κόρφος-Αγιοι Κων/νοι-Κανάλια Διαδρομή που ξεκινά από τον κόλπο του Κόρφου, λίγο πριν τον Ορνό, κατευθύνετε δεξιά προς τους Αγιους Κων/νους, και με θέα τη Δήλο και τη Ρήνεια καταλήγει σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, τα Κανάλια.

Μουσεία στη Μύκονο
Η Μύκονος διαθέτει αξιόλογα μουσεία: Τα κυριότερα είναι:

 • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα του 1902 και περιλαμβάνει συλλογή κεραμικής από τον ομαδικό τάφο της Ρηνείας, επιτύμβιες στήλες, έργα μικροτεχνίας, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και όπλα.
 • Το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1962 με ενέργειες της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου και πρωτοβουλίες καθώς και δωρεές του Καθ. Β. Κυριαζόπουλου. Στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει συλλογές από μυκονιάτικα έπιπλα, μεταβυζαντινά γλυπτά και κεραμικά, μπρούτζινα και σιδερένια κλειδιά, λαϊκά όργανα κλπ.
 • Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, που στεγάζεται σε ένα παλιό, αναπαλαιωμένο κυκλαδίτικο αρχοντικό του 19ου αιώνα και διαθέτει κειμήλια από τη ναυτική ιστορία της Μυκόνου, όπως ιστορικά ναυτικά έγγραφα, παλαιούς χάρτες και χαρακτικές απεικονίσεις, ναυτικά όργανα, εργαλεία και εξαρτήματα καθώς και παλαιές άγκυρες.
 • Η Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1735 που ανήκε στην αρχοντική οικογένεια Μαυρογέννη στην πλατεία Αγίας Κυριακής. Διαθέτει περίπου 6000 τόμους βιβλίων, μία συλλογή αρχαίων νομισμάτων και παλαιών σφραγίδων που εκτίθενται μονίμως στον ίδιο χώρο.

Αρχαιολογικοί χώροι - Μύκονος
Η Μύκονος διαθέτει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, με κυριότερο τον αρχαιολογικό χώρο της Φτελιάς, όπου έχει ανακαλυφθεί οικισμός της νεώτερης νεολιθικής εποχής. Σε διάφορα σημεία του νησιού σώζονται πύργοι, τετράγωνοι ή στρογγυλοί. Τετράγωνοι πύργοι έχουν βρεθεί στα δυτικά του νησιού στου Σκλαβούνου το Βουνί και στη θέση Φανάρι στα νότια. Στο Ληνό στα νοτιοανατολικά της Χώρας υπάρχουν υπολείμματα οικισμού με πύργο κτισμένο πάνω στα βράχια με διάμετρο 10-11μ. και σώζεται σε ύψος τεσσάρων επιπέδων. Άξια επίσκεψης είναι και η Μαυροσπηλιά, όπου βρέθηκαν πολλά εργαλεία και αντικείμενα της νεολιθικής εποχής.
Τέλος, στα Αγγελικά βρέθηκε μυκηναϊκός θολωτός τάφος του τέλους 15ου π.Χ. αιώνα. Ο τάφος είναι κυκλικός διαμέτρου 5.80 μ. σκαμμένος στο κάτω μέρος μέσα στο έδαφος και με εσωτερική επένδυση τοίχου με λιθοδομή που διατηρείται σε ύψος 4 μ.
Πολύ κοντά στη Μύκονο βρίσκεται και η Δήλος, το ιερό νησί του Απόλλωνα, το οποίο πρωτοκατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. και στις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ. μετατράπηκε σε λατρευτικό κέντρο. Ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοικτό μουσείο.

Παραλίες στη Μύκονο
Η Μύκονος είναι φημισμένη για τις υπέροχες παραλίες της. Στις δυτικές ακτές της Μυκόνου, βόρεια της Χώρας, βρίσκονται οι παραθεριστικοί οικισμοί του Τούρλου και του Αγίου Στεφάνου, που εκτείνονται γύρω από τις ομώνυμες αμμουδιές. Στον Τούρλο βρίσκεται το σύγχρονο λιμάνι του νησιού.
Νότια της Χώρας βρίσκονται δύο από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ο Ορνός και ο Άγιος Ιωάννης, που έχουν αναπτυχθεί σε έναν σχεδόν ενιαίο τουριστικό οικισμό, και ο οικισμός του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς, που χτίστηκε γύρω από τις ομώνυμες αμμουδιές, αποτελώντας σήμερα κομβικό σημείο με πλήθος υπηρεσιών και θαλάσσια σύνδεση με τις δημοφιλείς παραλίες Παραντάις και Σούπερ Παραντάις. Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται η καθολική εκκλησία της Παναγίας του 1668, που ονομάζεται και Λοζάρια.
Άλλες παραλίες είναι η Παράγκα, το Αγράρι, ο Άγιος Σώστης, τα Χουλάκια, η παραλία του Λια, η Ελιά, το Καλό Λιβάδι, ο Πάνορμος, η Αγία Αννα, ο Καλαφάτης, η Φτελιά και η Κάπαρη.

Παραδοσιακή κουζίνα - Μύκονος
Η μυκονιάτικη κουζίνα ξεχωρίζει για την ποικιλία των γεύσεών της. Η κουζίνα της Μυκόνου περιλαμβάνει πιάτα όπως χοιρινό µε λάχανο ή χόρτα, λουκάνικα, κολιούς με κάπαρη, μαραθοκεφτέδες, σκορδομακάρονα, αλλά και γλυκίσματα, όπως μελόπιτα και αμυγδαλωτά.

Παραδοσιακά Προϊόντα - Μύκονος
Η Μύκονος είναι ονομαστή για την κοπανιστή της, ένα τυρί με πιπεράτη γεύση, αλλά και για άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τα λιαστά μυκονιάτικα λουκάνικα, με αρωματικά χόρτα, τις λούζες, ιδιαίτερο παρασκεύασμα της μυκονιάτικης κουζίνας, που προέρχεται από το φιλέτο του χοίρου, τα σίσερα ή σύγλινα, τη γλίνα (λίπος για τηγάνισμα), αλλά και τα γλυκά της, με πρώτα τα αμυγδαλωτά.

Δραστηριότητες & Αθλήματα στη Μύκονο
Κολύμπι στη Μεγάλη Άμμο, στην Αγία Άννα και στην Παράγκα, στην Κάππαρη, στο Γλυφάδι, στον Άγιο Ιωάννη, στον Άγιο Στέφανο, στα Χουλάκια, στο Φώκι, στη Μερσίνη, στον Μερχιά, στα Πλυντήρια, στη Βαθιά Λαγκάδα και στο Τηγάνι, στην Ελιά, στον Καλαφάτη, στο Καλό Λιβάδι, στη Λια, στον Τσαγκάρη, στη Φραγκιά, στην Ψαρού, στο Αγράρι και στις φημισμένες παραλίες Paradise και Super Paradise.
Wind surfing στη Φτελιά.
Θαλάσσια σπορ στην Ελιά.
Ποδόσφαιρο στον Ορνό.
Σπα.
Πεζοπορία.
Καταδύσεις.
Ψαροντούφεκο.
Ιστιοπλοΐα.

2007 GOFERRY © All rights reserved