Λημνος Χρησιμα

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μουσεία - Λήμνος
Εκκλησιαστικό: 22540-22.474
Αρχαιολογικό: 22540-22.990
Παραδοσιακά προϊόντα - Λήμνος
ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας εθεωρείτο το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών. Υπήρξαν τεράστιοι αμπελώνες, αλλά σήμερα υπάρχουν μόνο λίγοι και μικροί με μορφή οικοτεχνίας, που παράγουν μικρές αλλά άριστης ποιότητας κρασί.
Η Λήμνος όμως παραμένει κρασοπαραγωγό νησί και η φήμη της ποιότητας των κρασιών της, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με την υπέροχη θέα του πανέμορφου λιμανιού στην Μύρινα της Λήμνου, "παντρεύεται" η γνήσια γεύση της παράδοσης και οι ήρεμες διακοπές στο νησί του Διόνυσου.
Η μοναδικότητα της ποικιλίας του Μοσχάτου Αλεξάνδρειας που παραμένει ο χρυσός καρπός εκατοντάδων αμπελοκαλλιεργητών στο νησί συνεχίζεται η τεράστια αυτή παράδοση των χρόνων της μυθολογίας στην παραγωγή του περίφημου κρασιού της Λημνιάς γης.
Γραμμικοί και προσεγμένοι αμπελώνες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καλύπτουν 6.500 στρέμματα στο νησί, ενώ η μικρή στρεμματική απόδοση των 700 κιλών ανά στρέμμα (μια που δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και ενισχυτικά) εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και φυσικά του κρασιού της.
ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Το νησί της Λήμνου έχει μια ξεχωριστή παράδοση στην παρασκευή τυριών. Αυτά είναι γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα για την ποιότητα παρασκευής τους και τη μοναδική παραδοσιακή γεύση τους. Το Καλαθάκι Λήμνου και το Μελίχλωρο είναι τα πιο διαδεδομένα.
Το Καλαθάκι Λήμνου είναι παραδοσιακό λευκό τυρί άλμης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η καλύτερη ποιότητα τυριού λαμβάνεται από το πρόβειο γάλα συχνά όμως χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή του και μίγματα του με γίδινο στα οποία όμως η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 30%. Την ονομασία του την οφείλει στα μικρά πλεκτά ψάθινα καλούπια-καλαθάκια, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη στράγγισή του, το ανάγλυφο της επιφάνειας των οποίων αποτυπώνεται στην επιφάνεια του τυριού.
Σήμερα τα καλαθάκια αυτά έχουν αντικατασταθεί με πλαστικά παρόμοιου μεγέθους και εμφάνισης, τα οποία όμως αντέχουν περισσότερο και καθαρίζονται ευκολότερα. Ακριβή στοιχεία για το πότε και που πρωτοκατασκευάστηκε το τυρί αυτό δεν υπάρχουν. Το πιο πιθανό είναι ότι το πρωτοπαρασκεύασαν μοναχοί που ζούσαν τον περασμένο αιώνα στο νησί.
Το Μελίχλωρο παρασκευάζεται παραδοσιακά στη Λήμνο από πρόβειο γάλα. Βασικό στάδιο της τεχνολογίας του αποτελεί η έκθεση του, μετά τη στράγγιση και μορφοποίησή του, σε σκιερούς χώρους, στην ατμόσφαιρα σε περιόδους που η σχετική υγρασία της είναι χαμηλή- από Μάιο και μετά- με συνέπεια την αφυδάτωση του. Ο βαθμός και η ταχύτητα αφυδάτωσης εξαρτάται κυρίως από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και τη διάρκεια έκθεσης του τυριού σ’ αυτές. Όταν η αφυδάτωση είναι περιορισμένη, το τυρί αποκτά υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού- μελίχλωρο – χρησιμοποιείται κυρίως για επιτραπέζιο ή για σαγανάκι. Προχωρημένη αφυδάτωση δίδει ξηρό τυρί, σκληρό για τρίψιμο, που διατηρείται σε συνθήκες περιβάλλοντος επί μήνες.
Τελευταία το τυρί αυτό παρασκευάζεται και σε εκσυγχρονισμένα τυροκομεία του νησιού τα οποία μετά την ελεγχόμενη μέτρια αφυδάτωση το τοποθετούν σε πλαστικές συσκευασίες, υπό κενό και το προωθούν στη μορφή αυτή για κατανάλωση.
ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Η Λήμνος φημίζεται επίσης και για το αγνό μέλι που παράγουν οι ντόπιοι με τόσο μεράκι και κέφι. Μας προσφέρουν μόνο το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Επίσης, ο γευστικότατος χαλβάς Λήμνου παράγεται από την επεξεργασία του σουσαμιού (ταχίνι) χωρίς παρέμβαση χημικών μέσων, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή βελτιωτικών υλών.
Έτσι καθίσταται μία από τις πιο υγιεινές και αγνές τροφές και μάλιστα σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, με κακάο, με φυστίκια, με μέλι, με αμύγδαλα, κλπ. Χρησιμοποιείται σε, ως αντίδοτο μετά από μεγάλη οινοποσία.
Όσο για τα λουκούμια, μια καταπληκτική συνταγή με βάση τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το άμυλο και την προσθήκη αρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα το λουκούμι, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.
Εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι παράγεται στο νησί από το οποίο παρασκευάζονται παξιμάδια, βουτήματα και κουλουράκια διαφόρων τύπων που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς γεύσης.
Τέλος ξακουστά γλυκά της Λήμνου είναι και τα φλομάρια.