Λερος Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Λερος Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Λέρο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Κατά τη μυθολογία, θεωρείται νησί της Άρτεμης, της θεάς των δασών και του κυνηγιού. Είναι ιδανικό για ήσυχες διακοπές, ενώ εντυπωσιάζει με την ιταλική αρχιτεκτονική του, τις πεντακάθαρες παραλίες και το επιβλητικό κάστρο της Παναγιάς στον λόφο Απιτύκι. Προστατευμένοι όρμοι, λόφοι, πευκώνες και ελαιώνες, χαμηλές πεδινές εκτάσεις με άφθονα νερά συμπληρώνουν την εικόνα της. Η ιστορία της ξεκινά στα νεολιθικά χρόνια. Στην αρχαιότητα ανήκε στον ιωνικό χώρο, ενώ κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (5ος – 7ος αι.) αναπτύχθηκαν οι οικισμοί στα παράλια του νησιού. Από το 1309 έως το 1522 το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Ιπποτών και στη συνέχεια των Τούρκων. Το 1912 ξεκίνησε η Ιταλοκρατία. Οι Ιταλοί αξιοποίησαν τη στρατηγική θέση του νησιού και το φυσικό λιμάνι του. Η Λέρος ενώθηκε οριστικά με την Eλλάδα το 1948 και χρησιμοποιήθηκε την περίοδο του Eμφυλίου και της δικτατορίας (1967-1974) ως τόπος εξορίας. Έχει έκταση 54 τ. χλμ., μήκος ακτών 71 χλμ. και πληθυσμό 8.500 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και αρκετά από τα Δωδεκάνησα και αεροπορικά με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Λέρος - Ιστορία
Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες κατοίκησαν στο νησί, ενώ ακολούθησαν οι Κρήτες και οι Δωριείς. Αργότερα στο νησί εγκαταστάθηκαν Ίωνες από τη γειτονική μικρασιατική ακτή. Στην τρωική εκστρατεία έλαβε μέρος μαζί με την Κάλυμνο, όπως αναφέρει ο Όμηρος, υπό την αρχηγεία των εγγονών του Ηρακλή, Άντιφου και Φείδιππου.
Κατελήφθη από τους Πέρσες, το 494 π.Χ. και αργότερα συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. H Λέρος ήταν τόπος καταγωγής του ιστορικού Φερεκύδη και του ποιητή Δημόδικου.
Στη Bυζαντινή εποχή η Λέρος ανήκε στο Θέμα της Σάμου. Το 1314 πέρασε στην κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών. Τον 15ο αιώνα, το νησί δέχεται συνεχείς επιθέσεις από πειρατές. Το 1523 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Η Λέρος έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821, αλλά δεν περιελήφθη στο νέο ελληνικό κράτος το 1830. Το 1912 κατελήφθη από τους Ιταλούς, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948. Η Λέρος ήταν τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Στο νησί πρωτολειτούργησε και το κρατικό ψυχιατρείο το 1957.

2007 GOFERRY © All rights reserved