Κεφαλονια Τι να δειτε

Δάσος Αίνου-Κεφαλλονιά
Η Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί στην περιοχή του Ιονίου και το όρος Αίνος το υψηλότερο στην ίδια περιοχή, με υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.600 m. Ο Αίνος είναι πολύ γνωστός όχι μόνο εξαιτίας του υψομέτρου του, αλλά και εξαιτίας του πυκνού δάσους του από κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica), που κυριαρχεί στα ανώτερα υψόμετρα. Το είδος αυτό είναι ελληνικό ενδημικό και περιγράφηκε για πρώτη φορά από την περιοχή αυτή. Στην περιοχή μπορούν να διακριθούν τρία διαφορετικά ενδιαιτήματα: το δάσος ελάτης, το οποίο μπορεί να είναι αμιγές ή στα χαμηλότερα υψόμετρα να αναμιγνύεται με στοιχεία της μακκίας (Arbutus ssp. Quercus ssp. κ.λπ.), οι βραχώδεις ή χαλικώδεις πλαγιές οι οποίες χαρακτηρίζονται από αραιότερη βλάστηση και στην οποία συχνά συναντώνται ενδιαφέροντα χλωριδικά στοιχεία, και οι βραχώδεις κορυφές και οι μη δασωμένες ανώτερες περιοχές του Αίνου, στις οποίες συναντώνται αρκετά ενδημικά φυτικά taxa της Κεφαλλονιάς ή των Ιόνιων νησιών. Η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Εθνικός Δρυμός.
Ως οικοσύστημα και ως φυσική κληρονομιά το δάσος ελάτης του Αίνου είναι ιδιαίτερης αξίας, αφού είναι το μοναδικό στην περιοχή του Ιονίου. Τονίζεται επίσης η σημασία του δάσους αυτού για τη γενετική καθαρότητα του είδους Abies cephalonica, αφού στις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδος, όπου το είδος αυτό απαντά επίσης, υβριδίζεται συχνά με το βαλκανικό είδος ελάτης Abies borisii-regis. Ο Αίνος είναι σημαντικός επίσης από βιογεωγραφική άποψη, αφού στις πλαγιές και στις κορυφές του απαντούν ενδημικά φυτικά είδη. Επίσης, τα πρότυπα εξάπλωσης αρκετών φυτικών ειδών που απαντούν στη περιοχή αυτή, υποδηλώνουν στενές βιογεωγραφικές θέσεις μεταξύ της Ελληνικής και Ιταλικής χερσονήσου.
Ναοί της Κεφαλονιάς
- Άγιος Σπυρίδωνας, στο χωριό Πουλάτα με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
- Παναγία στα Ντομάτα, όπου βρίσκεται και το πρόχειρο φέρετρο του πατριάρχη Γρηγορίου του E΄.
- Παναγία η Σισσιώτισσα (1517), στην παραλιακή λεωφόρο.
- Άγιος Νικόλαος, καθολική εκκλησία.
- Αγία Βαρβάρα, χτισμένη σε βράχο, δίπλα στη γέφυρα του Δράπανου, απέναντι από την πόλη.
Σπήλαιο της Δρογκαράτης
Εδώ η μεγαλοπρέπεια της φύσης έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό έργο γλυπτικής. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το πρώτο λεπτό που εισχωρεί σ' αυτό το μεγάλο εργαστήρι της γης, όπου σταλαγμίτες και σταλακτίτες δημιουργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αντανάκλαση του φωτός πάνω στους σταλακτίτες δημιουργεί παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το σπήλαιο αποτελείται από έναν κατηφορικό διάδρομο μήκους 44 μ., που καταλήγει σε αίθουσα διαστάσεων 30x40 μ. Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη για συναυλίες με ειδική εξέδρα που υπάρχει στο βάθος του σπηλαίου. Ο θόλος του είναι άθικτος και έχει σχηματίσει μια μοναδική, μαγευτική σύνθεση. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Σπήλαιο Λοΐζους
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΪΖΟΥΣ, στη βόρεια μεριά του όρμου. Εδώ βρέθηκαν ίχνη ιερού 9ου αι. π.Χ., κεραμική όλων των εποχών, από τη Μυκηναϊκή ώς και τη Ρωμαϊκή, γεωμετρικοί τρίποδες, λατρευτικός χώρος επί 2.000 χρόνια συνέχεια.
Σπήλαιο της Μελισσάνης
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Καραβόμυλο. Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς λιμναίο αξιοποιημένο σπήλαιο με 3,5 χλμ μήκος, 40 μ. πλάτος και 36 μ. ύψος. Το βαραθροσπήλαιο της Μελισσάνης αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Δημιουργήθηκε από μια μηχανική και χημική διεργασία που ονομάζεται καρστικοποίηση, κατά την οποία το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργεί κοιλώματα.
Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.
Μέσα στη λίμνη βρίσκεται ένα νησάκι, στο οποίο ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Τα ευρήματα αυτά είναι ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή.
Οι σημερινοί επισκέπτες φτάνουν ως τη λίμνη από ένα υπόγειο τούνελ και έχουν τη δυνατότητα να την εξερευνήσουν με βάρκα και ξεναγό, για να θαυμάσουν το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών.
Σπήλαιο των Νυμφών
ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ, 2 χλμ Β. Σύμφωνα με το μύθο, εδώ έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων ο Οδυσσέας γυρίζοντας από την Τροία, μετά τη μακρόχρονη περιπέτειά του.
Σπήλαιο Σάκκος
Το ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΑΚΚΟΣ, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στην ομώνυμη τοποθεσία, ανάμεσα στη Σκάλα και ναό του Απόλλωνα. Έχει δυο κοιλότητες που επικοινωνούν με μικρή σήραγγα. Τα ευρήματα πιστοποιούν ότι έχει χρησιμοποιηθεί από τον προϊστορικό άνθρωπο.
Μικρότερα Σπήλαια
Εκτός από τα μεγαλύτερα σπήλαια, η Κεφαλονιά διαθέτει πολλά μικρότερα σε μέγεθος, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα, σπήλαια. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
- Φισκάρδο: Οι ΣΠΗΛΙΕΣ, στο ύψωμα Σπηλιόβουνο, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Πολύ κοντά υπάρχουν λείψανα από κυκλώπεια τείχη.
- Ληξούρι: Η ΔΡΑΚΟΣΠΗΛΙΑ, νότια της πόλης.
- Αργοστόλι: Το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, 3 χλμ, τόπος όπου ασκήτεψε επί έξι χρόνια ο πολιούχος του νησιού, πριν εγκατασταθεί στην "Κοιλάδα των Ομαλών".
- Σάμη: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΖΕΡΒΑΤΗ, στον Καραβόμυλο, βάθους 18 μ. και μήκους 75 μ. Έχει δυο μικρές λίμνες με σπάνια για την Ελλάδα υδρόβια φυτά στις όχθες. Αναξιοποίητο και μη επισκέψιμο.
- Πουλάτα: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΑΛΑΚΙ. Γύρω υπάρχουν άλλα 14 σπήλαια. Έχει λεβητοειδές άνοιγμα βάθους 50 μ., λίμνη 3 στρεμμάτων περίπου και υπόγειο καρστικό κλάδο 8 στρεμμάτων περίπου. Αναξιοποίητο και μη επισκέψιμο.
Περίπατος στο Αργοστόλι
Είναι η πρωτεύουσα του νησιού (καθώς και του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης) από το 1757. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, η οποία διατηρεί παραδοσιακό χρώμα, χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, που αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πουλιών. Η πόλη διαθέτει πολλά νεοκλασικά κτίρια, μεγάλες πλατείες, εκκλησίες και αξιόλογη πολιτιστική δράση.
Περίπατος στην πόλη
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με τα σημαντικά ευρήματα που εντοπίστηκαν σε όλο το νησί, κυρίως από τη μυκηναϊκή περίοδο.
- Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με πάνω από 55.000 τόμους βιβλίων και σπουδαία συλλογή βυζαντινών εικόνων
- Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Περιλαμβάνει εκθέματα από την ιστορία του νησιού (στολές, όπλα, κειμήλια κτλ.) και πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
- Στην κεντρική και ευρύχωρη πλατεία Βαλλιάνου, με το άγαλμα του ευεργέτη Π. Βαλλιάνου, πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ.
- Στον κήπο του Νάπιερ. Πήρε το όνομά του από τον Βρετανό διοικητή Napier, ο οποίος στα μέσα του 19ου αιώνα πραγματοποίησε πολλά έργα υποδομής στο νησί, και παρά την μικρή του έκταση διαθέτει μεγάλη ποικιλία δέντρων.
- Στην οδό Ριζοσπαστών, με τους φοίνικες και το μνημείο των Ριζοσπαστών.
- Στο Λιθόστρωτο, τον κεντρικό δρόμο της πόλης, με εμπορικά καταστήματα και νεανικά στέκια.
- Στην πλατεία Καμπάνας, στο μέσον του Λιθόστρωτου, με το ομώνυμο καμπαναριό (πρόσφατα ανακαινισμένο στα σχέδια του πρωτότυπου που κατέρρευσε στους σεισμούς του 1953), από την κορυφή του οποίου έχετε περίφημη θέα στην πόλη και τηνλιμνοθάλασσα του Κούταβου.
- Στην πέτρινη γέφυρα του Δράπανου (ή γέφυρα Δεβοσέτ), μήκους 900 μ., κατασκευασμένη από τους Άγγλους το 1813, που συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή.
- Στη Δημοτική Αγορά στην παραλία -όπου και η προτομή του Kεφαλονίτη ποιητή Νίκου Καββαδία.
- Στο λόφο «Φαραώ» με την πανοραμική θέα στην πόλη.
- Στις Καταβόθρες, που βρίσκονται κοντά στο φάρο των Αγίων Θεοδώρων. Πρόκειται για σπηλιές μέσα στις οποίες μπαίνει η θάλασσα και εμφανίζεται έπειτα από 14 ημέρες στη Σάμη, στην άλλη άκρη του νησιού!
- Στο φάρο των Αγ. Θεοδώρων, στην άκρη της χερσονήσου της Λάσσης, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι ωραιότατο.
- Στο «Γύρο της Λάσσης», τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από την πόλη στη Λάσση.
- Στην «Οινοθήκη Βιναριές», το εκθετήριο κρασιών και τοπικών προϊόντων, στη θέση «Θαλασσόμυλος».