Κεα Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Κεα Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Κέα και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Κέα - Eκκλησίες
Στην Κέα υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες και γύρω στα 130 ξωκλήσια. Στην Χώρα βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, δίπλα στη μονόχωρη εκκλησία του Σταυρού. Υπάρχει ακόμα και το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, χτισμένο σε μια σπηλαιώδη εσοχή. Η μητρόπολη της τζιώτικης πρωτεύουσας, γνωστή με το όνομα Δημοτικιά, βρίσκεται στη συνοικία Κατωχώρι. Στο Πανηχώρι υπάρχει η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Ακόμα, 13,5 χλμ νότια της Ιουλίδας υπάρχει και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στο βάθος της κοιλάδας των Ποισσών θα συναντήσουμε και το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου. Άλλα ξωκλήσια που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι τουΑγίου Βλάση, στο ομώνυμο ύψωμα, του Αγίου Αιμιλιανού και της Παναγίας στην περιοχή του Κουνδούρου.

Κέα - Το μοναστήρι της Καστριανής
Το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, 7 χλμ. ανατολικά από τον Οτζιά, είναι χτισμένο σε απόκρημνο βράχο με πανέμορφη θέα, στη θέση Καστρί όπου βοσκοί εντόπισαν εικόνα της Παναγίας. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί το σημαντικότερο προσκύνημα του νησιού. Περιλαμβάνει κελιά και τράπεζα και διαθέτει ξενώνα.

Κέα - Μονή της Αγίας Άννας
Η Μονή αυτή βρίσκεται ανατολικά της Ιουλίδας. Σήμερα, εκτός από την ομώνυμη εκκλησία σώζονται μόνο τα ερείπια των παραρτημάτων που το συγκροτούσαν.

Κέα - Η Μονή της Αγίας Μαρίνας
Η Μονή της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται 6,5 χλμ περίπου νοτιοδυτικά από την Ιουλίδα και ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το μοναστήρι ήταν κτισμένο σε μια κατάφυτη ρεματιά, όμως σήμερα σώζεται μόνο η ομώνυμη εκκλησία. Εκεί τελείται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

Κέα - Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα
Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται 12 χλμ νοτιοδυτικά από τη Χώρα, στην κορυφή του ομώνυμου βουνού και υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα και αναπαλαιώθηκε τον 17ο αιώνα. Σώζεται μόνο η εκκλησία της μονής η οποία είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Κέα - Η Μονή της Επισκοπής
Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ιουλίδας και ήταν το επιφανέστερο μοναστήρι της Κέας. Σήμερα σώζονται μόνο η εκκλησία και τα κατάλοιπα του ενισχυμένου περίβολού της με πέτρινο πύργο.

Κέα - Η Μονή Δάφνης
Η Μονή Δάφνης βρίσκεται στα δυτικά της Ιουλίδας σε ένα δενδρόφυτο κτήμα και την έκτισε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (16ος αιώνας) η Οσία Φιλοθέη. Η μονή λειτούργησε μέχρι και τον 19ο αιώνα. Σήμερα τα κελιά των μοναχών έχουν επισκευαστεί και περιήλθαν στην επιστασία της οικογένειας Ρωμανού, στην οποία ανήκει και το κτήμα. Από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της μονής σώζεται μόνο η εκκλησία-προσκυνητάρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Σπήλαια της Κέα (Τζια)
Το πιο γνωστό σπήλαιο της Κέας είναι οι Τρυποσπηλιές στον Κάλαμο, νοτιοανατολικά του Οτζιά. Οι Τρυποσπηλιές είναι σπηλαιώδεις εσοχές- γαλαρίες από τις οποίες γινόταν εξόρυξη μίλτου.
Επίσης γνωστό είναι το σπήλαιο του Αγίου Τιμόθεου στον Άγιο Παντελεήμονα. Η σπηλιά αυτή είναι ένα κοίλωμα σε σχιστολιθικό βράχο, βάθους 7-8 μέτρων στην οποία ασκήτευσε ο Άγιος Τιμόθεος. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση υπάρχει το ανεξήγητο φαινόμενο να εμφανίζεται νερό στο εσωτερικό του σπηλαίου μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παραδοσιακά προϊόντα - Κέας (Τζιας)
Τα κυριότερα παραδοσιακά προϊόντα της Κέας είναι τα εξής:
Τα γλυκά του κουταλιού
Το τζιώτικο μέλι
Το παστέλι
Τα αμυγδαλωτά, φτιαγμένα με αμύγδαλα του νησιού
Τα ντόπια τυριά:ξινό, χλωρό, μυζήθρα, κοπανιστή

Δραστηριότητες & Αθλήματα στην Κέα (Τζιά)
Θαλάσσια σπορ.
Ψάρεμα.
Καταδύσεις.
Πεζοπορία (στο νησί υπάρχουν μονοπάτια συνολικού μήκους 36 χλμ. από τα οποία το 65% είναι λιθόστρωτα).
Εκδρομικό εντούρο.
Κολύμπι στον Κούνδουρο, στις Πήσσες, στο Γυαλισκάρι και στον Οτζιά. Πιο ερημικές αμμουδιές είναι η Συκαμιά, το Σπαθί, τα Ξύλα και η Κεφάλα, οι Τρεις Αμμουδιές, το Μελισσάκι, το Μαυραμπέλι, ο Καλόγηρος και ο Βρόσκοπος.

2007 GOFERRY © All rights reserved