Καρπαθος Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Καρπαθος Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Κάρπαθο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Η Κάρπαθος βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Ρόδο, και είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων. Ορεινό νησί, ψηλότερη κορυφή η Καλή Λίμνη, υψόμετρο 1.214 μ.,) ιδιαίτερα πλούσιο σε πευκοδάση, αμπελώνες, ελιές και οπωροφόρα. Στις βραχοσπηλιές της ζει η μεσογειακή φώκια (Μonachus monachus), και το αμφίβιο Mertensiella luscani που απαντάται μόνο εδώ και στο Καστελόριζο. Κατά τη μυθολογία, πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Ιαπετός, γιος του Ουρανού και της Γης. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή, ενώ από τα ομηρικά έπη ήταν γνωστό ως Ανεμόεσσα. Η ιστορία του συνδέεται με τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Φράγκοι, Τούρκοι και Ιταλοί ήταν οι καθοριστικοί κατακτητές του. Έχει έκταση 301 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ. και πληθυσμό 6.500 κατοίκους.

Σύμφωνα με μια προφορική παράδοση, οι κάτοικοι του νησιού, απόγονοι του Τιτάνα Ιαπετού, άρπαξαν τους Θεούς του Ολύμπου και τους έφεραν στην Κάρπαθο, που το όνομα της θυμίζει ακριβώς αυτό το γεγονός (Αρπάθεοι, Καρπάθεοι, Καρπάθιοι). Ο Όμηρος αναφέρεται στην Ηλιάδα στο νησί με το όνομα Κράπαθο και αναφέρει ότι έλαβε μέρος στην Τρωική Εκστρατεία υπό την αρχηγία του Φειδίπου και του Αντίφου.
Το νησί κατακτήθηκε από Μινωίτες και Μυκηναίους και στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν Δωριείς. Η Κάρπαθος συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, στα Eλληνιστικά χρόνια πέρασε στην κυριαρχία της Ρόδου και τη Pωμαϊκή εποχή ήταν σημαντικός ναύσταθμος του ρωμαϊκού στόλου στη Μεσόγειο. Σημαντική ήταν η θέση της και τα χρόνια του Βυζαντίου. Από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα δέχτηκε συνεχείς επιθέσεις από πειρατές και οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στο εσωτερικό τού νησιού. Τον 10ο αιώνα εντάχθηκε στο θέμα της Κρήτης. Το 1306 πέρασε στη Βενετσιάνικη οικογένεια Κορνάρο. Το 1538 την κατέλαβε ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, που την παρέδωσε στους Τούρκους. Η Κάρπαθος, το 1821, πήρε μέρος στον αγώνα για την ανεξαρτησία, παρέμεινε όμως έξω από την ελληνική επικράτεια όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Το 1912 το νησί κατελήφθη από τους Ιταλούς. Το 1948 ενσωματώθηκε με την Ελλάδα.

2007 GOFERRY © All rights reserved