Καλυμνος Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Καλυμνος Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Κάλυμνο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 111 τ. χλμ., μήκος ακτών 96 χλμ. και 17.000 κατοίκους. Είναι έδρα επαρχίας στην οποία υπάγονται και τα νησιά Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Αστυπάλαια, Αρκοί και Αγαθονήσι. Χαρακτηρίζεται «νησί των σφουγγαράδων» λόγω της ανάπτυξης της σπογγαλιείας τον 19ο αι. Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κάλυμνος παρέμεινε η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να είναι σήμερα γνωστή ως το νησί των σφουγγαράδων Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό μαζί με την Λέρο με την ονομασία Kαλύδναι Νήσοι. Ως πρώτοι κάτοικοί της αναφέρονται οι Kάρες από τη Μικρά Ασία. Το 1306 καταλήφθηκε από τους Ιππότες της Ρόδου μέχρι το 1522, όταν πέρασε στην τουρκική κυριαρχία και αργότερα (1912) στην ιταλική έως το 1948, οπότε ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα. Η Κάλυμνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Πειραιά και της Ρόδου και αεροπορικά με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Στο νησί ταξιδεύουν και υδροπλάνα από την Αθήνα.

Η Κάλυμνος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή και πρώτοι της κάτοικοι ήταν οι Κάρες, που είχαν έρθει από την απέναντι μικρασιατική Καρία. Ακολούθησαν οι Κρήτες και γύρω στο 1000 π.Χ. οι Δωριείς που έκτισαν και την πόλη Άργος. Μετά τους Περσικούς πολέμους, η Κάλυμνος έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες και στη συνέχεια τους Ρωμαίους, ενώ δέχθηκε κατά καιρούς επιδρομές από διάφορους λαούς και πειρατές. Τον 13ο μ.Χ. αιώνα βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Γενοβέζων, που έχτισαν στο νησί δύο κάστρα, για να περιέλθει το 1306 στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, το 1522 στους Τούρκους, το 1912 στους Ιταλούς. Το 1948 ενσωματώθηκε, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα.
Το έδαφός της Καλύμνου είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινό, με εξαίρεση τις κοιλάδες που σχηματίζονται γύρω από την Πόθια, τον Πάνορμο και το Βαθύ.

2007 GOFERRY © All rights reserved