Φολεγανδρος Τι να δειτε

Σπήλαια της Φολεγάνδρου
Στην Φολέγανδρο υπάρχουν δύο σπήλαια: η Χρυσοσπηλιά και το Φαράγγι. Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. και σύμφωνα με την παράδοση τα δύο αυτά σπήλαια επικοινωνούν. Το Σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, όμως είναι ανεξερεύνητο. Βρίσκεται 10 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το εσωτερικό του κοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο αυτό αποτελεί και αρχαιολογικό χώρο καθώς έχουν βρεθεί μέσα στο σπήλαιο λείψανα ανθρώπινων σκελετών, κομμάτια από αγγεία κ.ά. Επίσης πιστεύεται ότι το σπήλαιο αυτό ήταν τόπος λατρείας των αρχαίων Ελλήνων. Η Χρυσοπηλιά βρίσκεται 30΄ από το Καραβοστάση από θαλάσσης και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με καΐκι.
Χρυσοσπηλιά
Η ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΑ. Όπως προέκυψε από πρόσφατα ευρήματα, ήταν τόπος λατρείας. Το σπήλαιο, με ωραίους σταλακτίτες, δεν έχει εξερευνηθεί. Η χρήση του δεν έχει εξακριβωθεί. Βρέθηκαν όστρακα από σπασμένα αγγεία και ανθρώπινα οστά. Στα τοιχώματα είναι γραμμένα αρχαία ονόματα με αργιλική ύλη. Προστατεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σπήλαιο του Γεωργίτση
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Θα πάτε με καΐκι.
Εκκλησίες στη Φολέγανδρο
Οι εκκλησίες που αξίζει να δείτε στη Φολέγανδρο είναι:
Οι εκκλησές της Ελεούσας (1530), της Παντάνασσας και της Αγίας Σοφίας, με τα ξεχωριστά τέμπλα΄. Εδώ βρίσκεται και το μεσαιωνικό κάστρο, κτισμένο από τους Ενετούς του Μάρκου Σανούδου, στα 1212.
Τις εκκλησίες του Aγίου Νικολάου (μητρόπολη), του Ταξιάρχη (με εικόνες της κρητικής σχολής) και τη δισυπόστατη Αγία Αικατερίνη-Άγιος Αντώνιος.
Την εκκλησία της Παναγίας, ανακαινισμένη το 1687 και ξαναχτισμένη το 1821. Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά. Βρίσκεται λίγο έξω από το κάστρο (10-15 λεπτά με τα πόδια), σε τοποθεσία με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.
Φολέγανδρος - παραλίες
Οι παραλίες της Φολεγάνδρου είναι πολλές και διαφορετικές. Άλλες είναι εύκολα προσβάσιμες και για άλλες θα πρέπει να έχετε διάθεση για περπάτημα ή να διαθέτετε σκάφος. Οι κυριότερες παραλίες είναι:
Χοχλίδια – Είναι μια παραλία με άμμο και βότσαλο και βρίσκεται στο λιμάνι του Καραβοστάση. Συνήθως δεν έχει κύμα και από τη μία πλευρά της η θάλασσα είναι ρηχή.
Βάρδια.
Κάτεργο – Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λιμανιού, σε μια ακατοίκητη περιοχή. Δεν έχει πολύ σκιά και είναι μια παραλία με ψιλό βότσαλο. Μπορεί να πάει κανείς είτε με καραβάκια από τον Καραβοστάση, είτε με τα πόδια ξεκινώντας από το Λιβάδι.
Λιβάδι – Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή. Πρόκειται για μια παραλία με ψιλό βότσαλο και άμμο και έχει αρκετή σκιά.
Αγκάλη – Βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή στα νότια του νησιού. Έχει ψιλή άμμο και μπορεί να πάει κανείς είτε με λεωφορείο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με καραβάκι.
Άγιος Νικόλαος – Βρίσκεται κοντά στην Αγκάλη σε μια ακατοίκητη περιοχή. Είναι μια παραλία με μικρό βότσαλο, άμμο και σκιά κάτω από τα αρμυρίκια.
Λιβαδάκι – Η παραλία αυτή βρίσκεται κοντά στο Φάρο της Ασπροπούντας, σε μια ακατοίκητη περιοχή. Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση για αυτή τη παραλία. Δεν υπάρχει πολύ σκιά και η παραλία έχει μικρό άσπρο βότσαλο.
Αμπέλι – Το Αμπέλι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε μια ακατοίκητη περιοχή. Στην παραλία αυτή μπορεί να πάει κανείς μόνο με τα πόδια είτε με ιδιωτικό σκάφος. Είναι μια παραλία με βότσαλο και πέτρα όπου υπάρχει και σκιά.
Άγιος Γεώργιος – Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού σε μια ακατοίκητη περιοχή. Μπορεί να πάει κανείς είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο. Στην παραλία αυτή έχει άμμο και βότσαλα αλλά και σκιά.
Βορεινά – Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, σε μια ακατοίκητη περιοχή όπου μπορεί να πάει κανείς μόνο με τα πόδια. Στην παραλία αυτή έχει την χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου αλλά δεν έχει καθόλου σκιά.
Σερφιώτικο – Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού σε μια ακατοίκητη περιοχή όπου μπορεί να πάει κανείς μόνο με τα πόδια. Στην παραλία αυτή έχει άμμο, βότσαλο και βράχους.
Δραστηριότητες & Αθλήματα στη Φολέγανδρο
Κολύμπι στον Καραβοστάση, τη Βάρδια, το Βιτσέτζο, το Πουντάκι ή το Λατινάκι. Επίσης, στις παραλίες Λιβαδάκι, Αμπέλι, Λυγαριά και στον Άγιο Γεώργιο, που είναι η βορειότερη του νησιού. Με καΐκι θα πάτε στο Κάτεργο, με το ψιλό βότσαλο και τα κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά, αλλά και στο σπήλαιο του Γεωργίτση.
Καταδύσεις.
Ψαροντούφεκο.
Πεζοπορία.