Ευβοια Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Ευβοια Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Εύβοια και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

ΧΑΛΚΙΔΑ
Η πρωτεύουσα της Εύβοιας με 53.600 κατοίκους, χτισμένη στο πιο κοντινό σημείο με την ακτή της Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο καθώς και διοικητικό, εμπορικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η πορεία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου ξεκινά τεκμηριωμένα από την 3η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Μάνικας. Τα ανασκαφικά ευρήματα παρουσιάζουν μια πόλη η οποία είχε αρκετούς κατοίκους και γνώρισε την ακμή της κατά την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Καταλήφθηκε διαδοχικά από τους Αθηναίους, τους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς. Το 1470 την κατέλαβαν οι Τούρκοι και η πόλη ελευθερώθηκε μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια το 1830. Η Χαλκίδα ήταν πατρίδα του ρήτορα Ισαίου και του ποιητή Λυκόφρονα, ενώ εδώ πέθανε ο Αριστοτέλης. Ανέδειξε, επίσης, σημαντικότατες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών της σύγχρονης ιστορίας, όπως τον μουσικό Nίκο Σκαλκώτα, τον συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, τον ζωγράφο Δημήτρη Mυταρά καθώς και τους ηθοποιούς Oρέστη Mακρή και Έλλη Λαμπέτη. Απέχει 80 χλμ. B από την Aθήνα και 470 χλμ. NA από τη Θεσσαλονίκη.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος: 22210-61.369
Αστυνομία: 22210-22.100
Τουριστική αστυνομία: 22210-77.777
Τροχαία: 22210-22.513
Λιμεναρχείο: 22210-28.888
Δασαρχείο: 22210-84.444

Μουσεία
Αρχαιολογικό: 22210-25.131
Λαογραφικό: 22210-21.817
Δημοτική Πινακοθήκη: 22210-22031
Δικτυακός τόπος για το Δήμο Χαλκίδας: www.chalkida.gr

Μονή Αγίου Γεωργίου
Αυτή η ιστορική Μονή βρίσκεται στο χωριό Φύλλα ανατολικά της Χαλκίδας. Βυζαντινός. Από το 1934 η Μονή έχει πάψει να λειτουργεί λόγω έλλειψης μοναχών. Ο ναός του μοναστηριού σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού εντυπωσιάζει καθώς ο επισκέπτης αντικρίζει ειδωλολατρικά σύμβολα (υπέροχα κιονόκρανα Δωρικού και Ιωνικού ρυθμού) αλλά και παλαιοχριστιανικά όπως (το σημείο του σταυρού, πλάκες πώρινες με ανάγλυφα κυπαρίσσια, ρόδακες και άλλα)

Σπήλαια της Εύβοιας
Το νησί της Εύβοιας διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια. Τα κυριότερα είναι:
Κάρυστος: Το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, όπου έχουν εντοπιστεί λείψανα νεολιθικής κατοίκησης.
Αιδηψός - Λουτρά Αιδηψού: Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ, κοντά στις πηγές των Αγίων Αναργύρων, όπου ο Σύλλας προσπαθούσε να θεραπεύσει την αρθριτικής μορφής "ποδάγρα" του.
Λιχάδα - Αγιος Γεώργιος: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, ανεξερεύνητο, στη θέση "Πασόγουρνι", στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας.

Παραλίμνη
Η Παραλίμνη βρίσκεται στην Ανατολική Στερεά, βορειανατολικά του νομού Βοιωτίας, δίπλα στην Υλίκη, ενταγμένη στο πρόγραμμα "Δίκτυο Νatura 2000". Από τα νερά της, αλλά και από παρακείμενες γεωτρήσεις, υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
Η πτώση της στάθμης των νερών της Παραλίμνης, απεκάλυψε στο χώρο της ποικίλα αρχιτεκτονικά λείψανα, όπως μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφούς, γεωμετρικούς και αρχαϊκούς τάφους καθώς επίσης και ένα οικιστικό συγκρότημα που αποτελείται από μια ορθογώνια κατασκευή, η οποία περιβάλλεται από κυκλικό περίβολο, διαμέτρου 12,5μ. Στο Χελονόκαστρο βρέθηκε αρχαϊκός ναός και ακρόπολη, με περιβόλους Μυκηναϊκών και αρχαϊκών χρόνων.
Τα σημαντικότερα ως τώρα ευρήματα, είναι των δυτικών κρασπέδων της Παραλίμνης (προς τα υψώματα του Πτώου), όπου αποκαλύφθηκαν τάφοι κιβωτιόσχημοι και ταφικοί περίβολοι με κεραμική όλων των περιόδων της εποχής του χαλκού, καθώς και της γεωμετρικής και αρχαϊκής, ενώ υπάρχουν και ευρήματα μεταγενέστερων εποχών.Η Παραλίμνη αναφέρεται και από τον Στράβωνα, που την ονομάζει Τροφία ή Τρεφία.

Δρακόσπιτα Στύρων
Τα Δρακόσπιτα είναι ‘Κυκλώπειες’ κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές της νότιας Εύβοιας και συγκεκριμένα του Δήμου Στυρέων. Χτισμένα σε απόκρημνες τοποθεσίες, ογκώδη και επιβλητικά, προκαλούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των επισκεπτών. Δεν έχει διατυπωθεί με ακρίβεια ο σκοπός της κατασκευής αυτών των ιδιόμορφων σπιτιών αλλά ούτε και η χρονολόγηση τους. Το πιο γνωστό και καλοδιατηρημένο Δρακόσπιτο είναι της Όχης το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από τους αρχαιολόγους αρχαίο ιερό στο οποίο λατρεύονταν ο θεός Δίας και η θεά Ήρα.

Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας
Το θέατρο Βρίσκεται στον Οικισμό του δήμου Ερέτριας. Κατασκευαστικά και μορφολογικά παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Διονυσιακό θέατρο των Αθηνών. Σύμφωνα με περιγραφή του Υπουργείου Πολιτισμού: «Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία του είδους. Σύμφωνα με ενδείξεις που παρέχουν τα αρχιτεκτονικά λείψανα της σκηνής, πρέπει να κατασκευάσθηκε αρχικά τον 5ο αι. π.Χ., μετά την περσική καταστροφή και την ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του ήταν ο 4ος αι. π.Χ».

Δάσος Στενής Ευβοίας
Το Αισθητικό Δάσος Στενής, βρίσκεται στη νότια κλιτύα του όρους Δίρφυς. Την ορεινή αυτή περιοχή χαρακτηρίζει ποικιλία κλίσεων, από μικρές έως έντονες. Το μητρικό πέτρωμα του εδάφους αποτελείται από αργιλικούς και κρυσταλλικούς σχιστόλιθους με μεμονωμένες εμφανίσεις ασβεστόλιθων του Περμίου, του Ανώτερου Τριαδικού και του Ιουρασσικού. Η ύπαρξη πολυάριθμων πηγών, μικρών ρυακιών και φαραγγιών, τα οποία διασχίζουν τη δασική έκταση, είναι αξιοσημείωτη. Τα είδη δένδρων που κυριαρχούν είναι τα Pinus halepensis, Castanea sativa, Abies cephalonica (στα μεγαλύτερα υψόμετρα) Quercus sp., και Platanus orientalis.
Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας του συνδυασμού της χλωριδικής ποικιλότητας με τη γεωμορφολογία και τα υδρολογικά της χαρακτηριστικά. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλοί αντιπροσωπευτικοί τύποι οικοτότων, στους οποίους φιλοξενούνται πολυάριθμα είδη φυτών που είναι τοπικά ενδημικά ή ελληνικά ενδημικά. Θα πρέπει να τονισθεί η παρουσία ενδημικών ειδών ασπονδύλων και σπονδυλωτών τα οποία, μολονότι η ακριβής εκτίμηση των πληθυσμών τους δεν έχει γίνει ακόμη, είναι απειλούμενα. Πολλά από τα είδη αυτά έχουν περιορισμένη εξάπλωση.

Δίρφη
H Δίρφη (ή Δίρφυς) είναι το ψηλότερο από τα δύο βουνά της Εύβοιας (το δεύτερο είναι η Όχη στα νότια), με τις νότιες απολήξεις του να ακουμπούν στην πεδιάδα της Κύμης και το βόρειο τμήμα του να φτάνει μέχρι τον οικισμό Πήλι. Η κορυφή της Δίρφης, η Δέλφη, υψώνεται στα 1.743 μέτρα. Από τα 1.200 περίπου μέτρα και πάνω το βουνό είναι εντελώς γυμνό (αλπική ζώνη), στα χαμηλότερα υψόμετρα όμως η Δίρφη έχει να επιδείξει πλουσιότατη χλωρίδα, που συμπεριλαμβάνει ακόμα και κάποια ενδημικά είδη που απαντούν μόνο στην Εύβοια (όπως ένας είδος τσάι του βουνού, το Sideritis euboea). Ψηλότερα, οι πλαγιές είναι καταπράσινες από τα έλατα, τις οξιές, τις δρύες, τα πεύκα και τις καστανιές, ενώ πιο χαμηλά στις πλαγιές υπάρχουν και οπωροφόρα. Στα ορεινά λιβάδια της Δίρφης ανθίζουν την άνοιξη οι σπάνιοι και πολύτιμοι κρόκοι Crocus sieberi, ενώ υδάτινα ρεύματα αυλακώνουν τα νότια κυρίως τμήματα του ορεινού όγκου της (Πλακόρεμα, Στενιώτικο, Μακρυκάπα κ.ά.), καταλήγοντας σε χαμηλότερα υψόμετρα σε πανέμορφες ρεμματιές, κατάφυτες από πλατάνια.
Τέλος, η Δίρφη μαζί με τις γύρω κορυφές (Πυξαριάς, Ξεροβούνι, Καντήλι κ.ά.) φιλοξενεί στις πλαγιές της πλούσια ορνιθοπανίδα, που περιλαμβάνει – εκτός των κοινών ειδιών (δεντροσταρήθρες, κότσυφες, τσίχλες κ.ά.) πλειάδα αρπακτικών, όπως όρνια, διάφορα είδη αετών και γερακιών.
Στο βουνό υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία, ενώ μπορείτε να πραγματοποιήσετε και ανάβαση στην κορυφή με διανυκτέρευση στο καταφύγιο.

Περιήγηση στη Κύμη Ευβοίας
Αποκαλείται «το μπαλκόνι του Aιγαίου», λόγω της θαυμάσιας θέας στο πέλαγος, ενώ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας (από το οποίο φεύγει το πλοίο για το νησί της Σκύρου). Υπήρξε σημαντικό ναυτικό κι εμπορικό κέντρο, ενώ συνέβαλε αποφασιστικά και στην Επανάσταση του 1821. Είναι η πατρίδα του σπουδαίου γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), ο οποίος ανακάλυψε τη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας, το γνωστό «τεστ Παπ». Περπατώντας στον παραδοσιακό οικισμό, θα δείτε τα χαρακτηριστικά σπίτια, δείγματα «κουμιώτικης» αρχιτεκτονικής (κυρίως νεοκλασικά καπετανόσπιτα), με λεπτομέρειες όπως οι περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών) και οι κτητορικές επιγραφές. Απέχει 87 χλμ. BA από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Τα ερείπια τηςαρχαίας πόλης, κοντά στον σημερινό οικισμό.
Την πλατεία του Αγίου Αθανασίου, με τα λιθόκτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα στενά.
Την εκκλησία τηςΠαναγίας της Λιαουτσάνισσας (1849), που διαθέτει τέμπλο και άμβωνα φιλοτεχνημένο από τον πατέρα του γνωστού Τηνιακού γλύπτη Γ. Χαλεπά.
Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στο Α άκρο της πόλης.
Το Λαογραφικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται παραδοσιακά αντικείμενα του τόπου.
Το Χωνευτικό, μια καταπράσινη τοποθεσία 2 χλμ. ΒΔ, που πήρε το όνομά της από τα πηγαία πόσιμα ιαματικά και χωνευτικά νερά.
Το γυναικείο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (17ου αι.), σε απόσταση 5 χλμ. B, που έχει εκπληκτική θέα.
Τον ιδιόμορφο δρόμο Παραλίας-Κύμης (μήκους περίπου 4 χλμ.), χαραγμένο στα μέσα του 19ου αιώνα, με τις συνολικά 52 στροφές του, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε ως ανάβαση στο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων.

Δραστηριότητες
Κολύμπι στο Σουτσίνι, τη Xηλή, την Πλατάνα και στα λιμανάκια έως το Στόμιο.
Ψάρεμα καλαμαριών, τον Αύγουστο.
Ψαροντούφεκο.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δημαρχείο: 22220-24.000
Αστυνομικό τμήμα: 22220-22.555
Δασαρχείο: 22220-22.208
Λιμεναρχείο: 22220-22.606
ΚΤΕΛ: 22220-22.436
Σταθμός ταξί: 22220-23.666 (Κύμη)
Σταθμός ταξί: 22220-22.255 (Παραλία)
Νοσοκομείο: 22220-23.381-5
Λαογραφικό Μουσείο: 22220-22.011

Περιήγηση στη Κάρυστο Ευβοίας
Kάρυστος
Γραφική κωμόπολη και λιμάνι, με πλατείες και λειτουργικό ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο δημιουργήθηκε από πολεοδόμους του βασιλιά Όθωνα. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις περιώνυμες πλάκες Καρύστου, σχιστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Aπέχει 124 χλμ. NA από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στη θέση «Kύλινδροι», πάνω από τους Mύλους.
Τον αναστηλωμένο βενετσιάνικο πύργο (Μπούρτζι) στην ανατολική παραλία της πόλης. Χτίστηκε τον 13ο αι.
Τα απομεινάρια του ενετικού κάστρου (Kαστέλλο Pόσο, 13ου-15ου αι.) πάνω από μικρό δάσος.
Το επιβλητικό δημαρχείο.
Το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα στο οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείομε σημαντικά ευρήματα από την περιοχή.
Τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.
Το περίστυλο μαυσωλείο, που φιλοξένησε τη σορό Ρωμαίου αξιωματούχου.
Το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι της Αγίας Μαύρας.
Τη Μονή των Ταξιαρχών (9ου-12ου αι.) στα Καλύβια και του Αγίου Γεωργίου στο Μετόχι.
Το όρος Όχη, στην κορυφή του οποίου θα βρείτε ένα από τα περίφημα δρακόσπιτα. Πρόκειται για μεγαλιθική κατασκευή, που χρονολογείται από τον 6ο έως τον 2ο αι. π.X.
Τους ορεινούς οικισμούς της Όχης (Kαλύβια, Άγιος Δημήτριος, Πόθι, Γιαννίτσι).
Τον Πλατανιστό (18 χλμ. ΝΑ), όπου σώζεται αναλημματικός τοίχος των ελληνιστικών χρόνων.
Το καταπράσινο τοπίο της Αγίας Τριάδας.
Την Παλαιοχώρα, όπου υπήρχε νεκροταφείο ελληνιστικής εποχής.
Τα γραφικά χωριά του Κάβο Ντόρο Αμυγδαλιά, Δρυμονάρι, Πρινιά κ.ά.
Το φαράγγι Δημοσάρη, που ξεκινά από τις πηγές του ομώνυμου ποταμού, κοντά στο χωριό Μύλοι, και μετά από απόσταση 10 χλμ. Καταλήγει στην παραλία Κολιανού.

Δραστηριότητες
Κολύμπι στην παραλία της Καρύστου καθώς και στις παραλίες Λιβαδάκι, Παλαιοπιθάρα, Μνήματα, Αγία Παρασκευή, Ψιλή Άμμος, Κάβος, Μπούρος, Βαθύ Αυλάκι, Άγιοι, Καλάμι, Κιόνι, Πλατύς Γιαλός και Λιβάδι.

Εκδηλώσεις
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γιορτή Κρασιού, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος: 22240-22.246
Αστυνομία: 22240-22.262
Λιμεναρχείο: 22240-22.227
Νοσοκομείο: 22240-24.001
Αρχαιολογικό Μουσείο: 22240-25.661

Περιήγηση στο Μαντούδι Ευβοίας
Βρίσκεται σε πανέμορφη περιοχή, με πλατάνια και πολλά τρεχούμενα νερά. Περπατήστε στη μεγάλη πλατεία και στα στενά δρομάκια με τα παλαιά και τα σύγχρονα σπίτια. Εδώ γινόταν εξαγωγή λευκόλιθου και κάποτε λειτουργούσαν μεγάλα μεταλλευτικά εργοστάσια. Απέχει58,5 χλμ. BΔ από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Τη βιβλιοθήκη.
Τα χωριά Κήρινθος και Στροφυλιά, σε απόσταση 4 και 8 χλμ. BΔ, αντίστοιχα. Στο πρώτο βρίσκονται τα σπίτια των οικογενειών Ζαΐμη και Αβέρωφ, ενώ στο δεύτερο υπάρχει η αξιόλογη πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Τα απομεινάρια οχυρώσεων της αρχαίας Κηρίνθου, που σώζονται στην παραλία Πελέκι.
Το χωριό Καλύβια (14 χλμ. ΝΔ), με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και τη βρύση.

Δραστηριότητες
Κολύμπι στις παραλίες Κυμάσι, Αμίτσα, Παλαιό Δαφνοπόταμο και Δαφνοπόταμο, στο Αιγαίο πέλαγος.

Εκδηλώσεις
Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στις 26 Σεπτεμβρίου, που διαρκεί 8 ημέρες.
Καρναβάλι, τις Απόκριες.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, το καλοκαίρι.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος: 22270-23.555
Αστυνομία: 22270-23.333
Λιμεναρχείο: 22270-22.020

Περιήγηση στο Αυλωνάρι Ευβοίας
Όμορφο χωριό, αμφιθεατρικά κτισμένο, με παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια στα οποία διακρίνεται η δεξιότητα και το μεράκι των Ηπειρωτών τεχνιτών. Απέχει 68,5 χλμ. A από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Το Πνευματικό Κέντρο «Ιωάννης Αρ. Τζέμης».
Τον βενετσιάνικο πύργο, στο κέντρο του οικισμού.
Τα Χάνια Αυλωναρίου. Εδώ θα δείτε τις αγιογραφίες της Μονής Αγίου Δημητρίου, έξω από την οποία υπάρχει επιβλητικός αιωνόβιος πλάτανος.
Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, κοντά στο χωριό Άγ. Γεώργιος.
Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους των Λευκών (μεσοβυζαντινής περιόδου).
Τη Λαογραφική Συλλογή, στο χωριό Όριο.
Την εκκλησία της Αγίας Θέκλας, περίπου 2 χλμ. Δ, στον ομώνυμο οικισμό. Διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες (13ου-15ου αι.).
Την Οκτωνιά ή Οχθονιά, σε απόσταση 5 χλμ. BA, με τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση. Εδώ θα επισκεφθείτε το μεσοβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου Καταρράκτου.
Το χωριό Βρύση, 10 χλμ. BΔ, σε τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια και καρυδιές. Έξω από το χωριό, λειτουργεί παλιός νερόμυλος και βρίσκεται η πηγή Κολέθρα, στη ρίζα ενός βράχου.

Δραστηριότητες
Κολύμπι στη Μουρτερή, την Kορασίδα και τον Kάλαμο.
Εκδηλώσεις
Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Αυλώνος: 22230-32.340
Αστυνομία: 22230-31.276
Αγροτικό Ιατρείο: 22230-31.217

Περιήγηση στο Αλιβέρι Ευβοίας
Aλιβέρι
Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, αλλά σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, το Αλιβέρι είναι βιομηχανική κωμόπολη της Εύβοιας και διαθέτει πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη. Στην πρώτη περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπήρξε, μαζί με την Κάρυστο, το κέντρο των επαναστατών της νότιας Εύβοιας. Επίνειό του είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής. Στη ΝΑ πλευρά απλώνεται η βιομηχανική ζώνη και το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔEH. Απέχει 48,5 χλμ. ΝA από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Τη μικρή καμαροσκέπαστη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), του 14ου αι., στην καρδιά του Αλιβερίου, χτισμένη σε βράχο.
Τις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στον περίβολο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του λόφου.
Τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή Κατακαλού
Την κόκκινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (στην ίδια περιοχή), στην οποία υπάρχει μέρος πρωτοβυζαντινών τοιχογραφιών και είναι χτισμένη με κόκκινη πέτρα και κίονες
Το νεολιθικό οικισμό, στη Δύστο
Τα ερείπια ρωμαϊκών λουτρών στον Κάραβο
Το γραφικό κατάφυτο χωριό Άγιος Ιωάννης που βρίσκεται 6 χλμ. ΒΔ του Αλιβερίου. Δυτικά του ρέει το Παρθενιάτικο ρέμα
Το Ριζόκαστρο στο Μηλάκι, 5 χλμ. ΝΑ του Αλιβερίου, από τα παλαιότερα φρούρια της Φραγκοκρατίας, με στέρνες, αποθήκες, στρατώνες και πύργο- Τον υδροβιότοπο τηςλίμνης Δύστου, μετά το Μηλάκι και το Πράσινο. Αποτελεί
καταφύγιο μεγάλης ποικιλίας υδρόβιων πουλιών. Σε χαμηλό λόφο δίπλα στη λίμνη θα δείτε τα σαράγια, κτίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας
Το νησάκι Kαμήλα, στο ΝΑ τμήμα του όρμου των Αγίων Αποστόλων (στην πλευρά του Αιγαίου πελάγους).

Περιήγηση στο Προκόπι Ευβοίας
Ο ποταμός Κηρέας διαρρέει την εύφορη κοιλάδα με το πλατανοδάσος (η περιοχή παραλληλίζεται με τα θεσσαλικά Τέμπη), μέσα στην οποία βρίσκεται το Προκόπι, που είναι γνωστό κυρίως για τη δημοφιλή στους προσκυνητές εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.Απέχει 49,5 χλμ. B από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία έφεραν το σκήνωμά του, το οποίο φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι που βρίσκεται σε καταπράσινη τοποθεσία. Συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος προσκυνητών, ενώ στις 27 Μαΐου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελείται μεγάλη πανήγυρις
Το αρχοντικό Μπαίκερ.
Το χωριό Δαφνούσσα (5 χλμ. Δ), πάνω από το οποίο υπάρχει μεσαιωνικός πύργος.
Τη θαυμάσια διαδρομή προς τα χωριά Πήλι και Bλαχιά, 13 χλμ. και 27 χλμ. Α, αντίστοιχα.
Τον γιγάντιο γέρικο πλάτανο στον δρόμο προς το Μαντούδι, δίπλα στην όχθη του Κηρέα (θέση «Παρασκευόραμα).
Το φράγκικο κάστρο της Κλεισούρας (13ου-15ου αι.).

Δραστηριότητες
Για κολύμπι θα πάτε στις παραλίες του Μαντουδίου

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Κηρέως: 22270-23.555
Αστυνομία: 22270-41.203
Αγροτικό Ιατρείο: 22270-41.212

Περιήγηση στα Ψαχνά Ευβοίας
Στα Ψαχνά, 16 χλμ. B από τη Xαλκίδα. Κωμόπολη χτισμένη σε πράσινο τοπίο κοντά στη θάλασσα με πολλά διατηρητέα κτίρια. Αξίζει να δείτε τη λιθόκτιστη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κεντρική πλατεία, όπως επίσης τα Μοναστήρια της Παναγίας της Μακρυμάλλης (13ου-15ου αι.) και του Οσίου Ιωάννη του Καλυβίτη (9ου-12ου αι.). Επισκεφθείτε τα χωριά Μακρύκαπα, Πάλιουρα, Αττάλη, Άγιος Αθανάσιος και Τριάδα (όπου σώζεται και ο πύργος του οπλαρχηγού Nικολάου Kριεζώτη). Την εύφορη πεδιάδα διαρρέει ο ποταμός Mεσσάπιος.

Περιήγηση στη Λίμνη Ευβοίας
Mικρή παραθαλάσσια πόλη, πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου. Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία της θυμίζουν έντονα νησιώτικο οικισμό. Απέχει 80 χλμ. BΔ από τη Xαλκίδα.

Αξίζει να δείτε
Το εκκλησάκι της Zωοδόχου Πηγής με τα ερείπια βυθισμένης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, χτισμένης πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά.
Το Ιστορικό Αρχείο (με έγγραφα από το 1732), που στεγάζεται στο δημαρχείο.
Τα κτίρια της Αστυνομίας και της Εφορίας, τα οποία σχεδίασε ο Τσίλερ.
Το αρχοντικό του Aγγελή Φλώκου, με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου εκτίθενται και αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή.
Τη σκήτη του Αγίου Χριστόδουλου (12ου αι.), στο Δ άκρο του οικισμού, κοντά στην παραλία.
Το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (7ου – 8ου αιώνα), σε απόσταση 10 χλμ. NA. Eίναι περισσότερο γνωστό ως Μονή Γαλατάκη. Στα ΝΑ της Μονής, βρίσκεται το ασκηταριό του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για μικρό μονόχωρο καμαρωτό κτίσμα, μέσα σε φυσικό σπήλαιο.
Το Μουσείο Υδροβιολογίας, στον δρόμο προς τη Μονή, με απολιθωμένα εκθέματα από τον βυθό, όστρακα και ψάρια από τις ελληνικές και ξένες θάλασσες.

Εκδηλώσεις
«Ελύμνια», πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και στα χωριά της Λίμνης, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Καρναβάλι και κυνήγι θησαυρού, τις Απόκριες.
Πανηγύρι της Παναγίας της Λιμνιάς, στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος: 22270-31.215
Αστυνομία: 22270-32.111
Λιμεναρχείο: 22270-31.496
Αγροτικό Ιατρείο: 22270-32.222
Ταξί: 22270-32.000
Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο: 22270-31.335

Περιήγηση στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας
Στη Νέα Αρτάκη, 8 χλμ. B από τη Xαλκίδα. Πρόκειται για το μέρος (πρώην τσιφλίκι του Βουδούρη) όπου εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας. Φημίζεται για τις πολυάριθμες ψαροταβέρνες της.

Περιήγηση στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας
Στο Βαθύ Αυλίδας, 10 χλμ. N από τη Xαλκίδα (στις στερεοελλαδίτικες ακτές). Εδώ βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Αυλίδας, με τον περίφημο ναό της Αρτέμιδος.

Περιήγηση στο Βασιλικό Ευβοίας
Στο Bασιλικό, 8 χλμ. ΝA από τη Xαλκίδα. Ο οικισμός απλώνεται στο ιστορικό Ληλάντιο Πεδίο, που είναι ο πλέον «πολύκαρπος κάμπος» (Κ. Παλαμάς) της Εύβοιας. Στο εσωτερικό του αξίζει να δείτε την παλαιά πλατεία με τα αρχοντικά, τον φράγκικο πύργο και την εκκλησία της Παναγίας. Σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του Λευκαντιού. Στο Ληλάντιο Πεδίο, ΒΑ από το Bασιλικό, βρίσκονται τα Φύλλα, με το ενετικόκάστρο του Λικαριού (Καστέλλι, 13ου-15ου αι.), καθώς και το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη πίσω από το ιερό της εκκλησίας της Παναγίας, ενώ στο χωριό Μύτικας (3 χλμ. ΒΔ), οι δίδυμοι φράγκικοι πύργοι.

2007 GOFERRY © All rights reserved