Κερκυρα Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Κερκυρα Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Κέρκυρα και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι ίσως το πιο γνωστό νησί των Ιόνιων νησιών και ένα από τα δημοφιλέστερα στη Μεσόγειο. Πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά και πηγή έμπνευσης για όλες τις καλές τέχνες, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη, η οποία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές, το θαυμάσιο κλίμα, τις παραλίες και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, την καθιστά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες. Έχει έκταση 591 τ. χλμ. και μήκος ακτών 217 χλμ.
Μια γυναίκα ευθύνεται για το όνομα Κέρκυρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την κόρη του Αίσωπου, την Κόρκυρα, και την έφερε σ’ αυτό το νησί, δίνοντάς του το όνομά της. Αποτέλεσμα του έρωτα, ένα αγοράκι, ο Φαίακας. Αυτός ίδρυσε, στη συνέχεια, το βασίλειο των Φαιάκων, το οποίο ήταν, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην Ιθάκη.
Τη διεθνή ονομασία Κορφού (Corfu) την απέκτησε το νησί από τις δύο ακροπόλεις (βρίσκονταν σε δύο κορυφές) που υπάρχουν στην πόλη της Κέρκυρας. Μια ακόμα αρχαία ονομασία που συναντάμε είναι Δρέπανον, η οποία οφείλεται στο σχήμα της.
Η Κέρκυρα ορίζει τα ελληνικά υδάτινα σύνορα με Ιταλία και Αλβανία. Ακριβώς, λοιπόν, εξαιτίας του στρατηγικού της σημείου, έχει γνωρίσει πολλούς κατακτητές, οι οποίοι, επηρέασαν τον πολιτισμό του νησιού, τα ήθη και τα έθιμα. Οι Βενετοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι στο πέρασμά τους άφησαν πολλά κι έντονα στοιχεία από τον πολιτισμό τους, με αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της δυτικής κουλτούρας στην ελληνική ταυτότητα. Η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1864. Τεράστια ήταν η προσφορά του νησιού στην εκπαίδευση, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την πολιτική. Από την Κέρκυρα κατάγονται ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, οι λογοτέχνες Ανδρέας Μουστοξύδης και Ιάκωβος Πολυλάς, ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο οποίος μελοποίησε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο, και η οικογένεια Θεοτόκη, μέλη της οποίας ήταν σπουδαίοι πολιτικοί και λογοτέχνες. Το 1824 ιδρύθηκε στο νησί το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία. Το 1840 ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Κέρκυρα αριθμεί 18 φιλαρμονικές μπάντες.
Συγκεντρώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού – σχεδόν 30.000 κατοίκους - του νομού Κέρκυρας (Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι). Χωρίζεται στην παλαιά πόλη (το Ξωπόλι, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο παλαιό και το νέο φρούριο) και σε τρία νέα προάστια: το Μαντούκι βορειοδυτικά, το Σαρόκο ανάμεσα στους λόφους Αβράμη και Σωτήρος και τη Γαρίτσα, που ξεκινά από την κολόνα του Ντούγκλα στη νότια παραλία. Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται στην παλιά πόλη, που τα περιμετρικά τείχη δεν της επέτρεψαν να απλωθεί, με αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, στενά δρομάκια (καντούνια) με τις απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες. Είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην Ελλάδα και μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου.

2007 GOFERRY © All rights reserved