Χιος Ιστορια

Νησί καταπράσινο η «μυροβόλος» Χίος, γνωστή και ως το νησί της μαστίχας, έχει πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη. Πιθανή πατρίδα του Ομήρου, έχει τεράστια ναυτική και πνευματική παράδοση. Κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, γνώρισε διαδοχικούς κατακτητές, δοκιμάστηκε από πειρατικές επιδρομές την περίοδο των βυζαντινών χρόνων έπειτα από μια σύντομη περίοδο ενετικής κυριαρχίας πέρασε στα χέρια της εμπορικής γενοβέζικης εταιρείας Μαόνα (για δύο αιώνες). Τεράστιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε στην Ελληνική Επανάσταση, με τη Σφαγή του πληθυσμού (1822), παρ’ ότι οι Χιώτες δεν έλαβαν αρχικά μέρος στον ξεσηκωμό, καθώς απολάμβαναν τα ιδιαίτερα προνόμια που τους είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι, χάρη στην παραγωγή της μαστίχας. Στα νότια της Χίου καλλιεργείται αιώνες τώρα ο μαστιχοφόρος σχίνος, το δεντράκι που «κεντάνε» οι Χιώτες κι εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα το πολύτιμο ρετσίνι. Η μαστίχα, που παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, καλλιεργείται από τον 1ο αι. μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως τα σχίνα άρχισαν να δακρύζουν όταν εδώ μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους (250 μ.Χ.). Όλες οι εργασίες γύρω από το δέντρο, η συλλογή του ρετσινιού και ο καθαρισμός του γίνονται με το χέρι.
Από τη Xίο κατάγονταν οι πολιτικοί και λόγιοι Aλέξανδρος Mαυροκορδάτος, Aδαμάντιος Kοραής, Nεόφυτος Bάμβας, Γιάννης Ψυχάρης, Eμμανουήλ Pοΐδης, Λάμπρος Πορφύρας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Το νησί έχει έκταση 841,6 τ.χλμ., μήκος ακτογραμμής 213 χλμ. και πληθυσμό 52.000 κατοίκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικά με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.
Δικτυακός τόπος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου: www.chios.gr
Δικτυακός τόπος για τον Δήμο Χίου: www.chioscity.gr
Χίος - Ιστορία
Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές ενδείξεις, η Χίος κατοικούνταν ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους. Γύρω στον 9ο π.Χ. αιώνα, στο νησί κατοικούσαν Ίωνες οι οποίοι, μάλιστα, το 477 π.Χ. προσχώρησαν στη Δηλιακή συμμαχία, φοβούμενοι τις κατακτητικές διαθέσεις των Περσών. Όταν η Δηλιακή Συμμαχία εξελίχθηκε σε ηγεμονία, οι κάτοικοι της Χίου ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να αποσκιρτήσουν, το 354 π.Χ. Στην πορεία των χρόνων, το νησί κατακτήθηκε τόσο από τους Μακεδόνες όσο και από τους Ρωμαίους. Στα βυζαντινά, πια, χρόνια, δεν έπαψε να ελκύει ξένους κατακτητές, όπως οι Σαρακηνοί, που τη λεηλάτησαν τον 8ο μ.Χ. αιώνα.
Βενετοί και Γενουάτες εγκαταστάθηκαν το 13ο αιώνα στο νησί και το κράτησαν υπό την κυριαρχία της μέχρι το 1566, οπότε η Χίος έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Η συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν πολύτιμη. Το ηρωικό νησί συνέβαλε με το ναυτικό πλούτο του στον Αγώνα της ανεξαρτησίας, γεγονός που εξόργισε τους Τούρκους. Το 1822, περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι του νησιού θανατώθηκαν ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι και το γεγονός αυτό συγκλόνισε όλους του ευρωπαϊκούς λαούς, που εμπνέονταν από τα ιδεώδη του ρομαντισμού. Ο σημαντικός Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, στον περίφημο πίνακά του, απεικόνισε την «Σφαγή της Χίου» με τον πιο παραστατικό και συγκινητικό τρόπο, στέλνοντας μηνύματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, ενώ και ο Βίκτωρ Ουγκό αρθρογράφησε για το τραγικό γεγονός με πάθος.
Η Χίος απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.