Χανια Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Χανια Ιστορια

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Χανιά και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Κτισμένη στην τοποθεσία της μινωικής Κυδωνίας, η πόλη των Χανίων βρίσκεται στον μυχό του ομώνυμου κόλπου, ανάμεσα στις χερσονήσους Ακρωτήρι και Όνυχα. Παλιά πρωτεύουσα της Κρήτης (από το 1847 μέχρι το 1972), τα Χανιά είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο, και πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Τα Χανιά περιλαμβάνουν την παλαιά και τη νέα πόλη. Κυριαρχούν διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί, που μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή της σημαντικής αυτής πόλης. Μετά τους Άραβες και τους Βυζαντινούς κατακτήθηκε από τους Ενετούς το 1252 και παραδόθηκε στους Τούρκους το 1669, πριν ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου Α την 1η Δεκεμβρίου1913. Η παλιά πόλη αποτελεί ένα αυτοτελή οικισμό με ευδιάκριτα όρια που ορίζουν τα ενετικά τείχη που την πλαισιώνουν.
Τα Χανιά συνδέονται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά από το λιμάνι της Σούδας (7 χλμ.). Αεροπορικώς τα Χανιά εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι που απέχει 15 χλμ. ανατολικά από την πόλη.
Η παλιά πόλη, κτισμένη γύρω από το ενετικό λιμάνι, αποτελεί η ίδια μια σχετικά αυτοτελή περιοχή όπου ενετικά κτίσματα και μεταγενέστερα τουρκικά στοιχεία συνθέτουν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο. Ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων με τα ενετικά τείχη να καθορίζουν τα όρια ανάμεσα στην παλιά και τη σύγχρονη εκδοχή της πόλης και τους πολλαπλούς προμαχώνες τους, η παλιά πόλη έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα. Αποτελείται από πέντε συνοικίες που συνδέονται μεταξύ τους και περικλείουν το ενετικό λιμάνι.
Ο σχεδιασμός της οφείλεται στον Βενετό μηχανικό Michelle Sanmichelli. Στην άκρη του βραχίονα, που προστατεύει το λιμάνι προς Βορρά, βρίσκεται ο Φάρος. Κτίστηκε από τους Ενετούς το 1570 και επισκευάστηκε από τους Αιγυπτίους το 1830, οπότε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή.
Στα ανατολικά της Παλαιάς Πόλης βρίσκεται η συνοικία Σπλάντζια (ή Πλάζα), που αντιστοιχεί στον παλιό τουρκικό μαχαλά. Εδώ υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, η μόνη ορθόδοξη εκκλησία που είχε την άδεια να λειτουργεί κατά την εποχή των Βενετών και αργότερα των Τούρκων, καθώς και η Πλατεία Σιντριβανιού.
Η συνοικία Νεώρια (ή Χιόνες) στα βορειοανατολικά αντιστοιχεί στην περιοχή του παλιού λιμανιού της πόλης και στα ενετικά ναυπηγεία του 14ου και του 16ου αιώνα, από τα οποία πήρε το όνομά της η περιοχή.
Στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης, δυτικά από τα Νεώρια, βρίσκεται η συνοικία Καστέλλι. Πρόκειται για μια υπερυψωμένη τοποθεσία της βυζαντινής ακρόπολης όπου αργότερα κτίστηκαν το «παλάτσο» του Βενετού διοικητή και το κονάκι του πασά Χανίων. Οι Ενετοί αποκαλούσαν την περιοχή Castello Vecchio.
Στα νοτιοανατολικά της παλαιάς πόλης βρίσκεται η εβραϊκή συνοικία ή Οβραϊκά. Θυμίζει την εποχή που η ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα των Χανίων είχε υποχρεωθεί από τους Ενετούς να κατοικεί εντός οροθετημένης περιοχής, της judeca, όπου λειτουργούσαν δύο συναγωγές.
Στα όρια των Οβραϊκών, στην οδό Χάληδων, συναντάμε το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων και την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (14ος αιώνας) στην οποία στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, και βορειότερα το τουρκικό λουτρό (χαμάμ). Στη νότια πλευρά των Οβραϊκών και στην οδό Σκρύδλωφ, βρίσκονται τα λεγόμενα Στιβανάδικα (από το στιβάνι την κλασική κρητική μπότα). Ανάμεσα στα καταστήματα δερματίνων ειδών και σουβενίρ επιβιώνουν λιγοστά, πλέον, παραδοσιακά εργαστήρια υποδηματοποιίας.

Έπειτα από αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύφθηκε με βεβαιότητα πως στη θέση της σημερινής πόλης -στη θέση Καστέλλι- ήταν χτισμένη στην αρχαιότητα η Κυδωνία, την οποία έχτισαν οι Κύδωνες, αρχαιότατος λαός που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο. Ο Ηρόδοτος όμως δίνει μια άλλη εκδοχή για τη συνοίκησή της, σύμφωνα με την οποία οι Σάμιοι επαναστάτησαν ενάντια στον τύραννο Πολυκράτη και αφού έδιωξαν τους Ζακύνθιους κατέλαβαν την Κυδωνία και την ανοικοδόμησαν το 519 π.Χ. Σημασία έχει πως η πόλη διατηρήθηκε και στα ρωμαϊκά χρόνια γνωρίζοντας μάλιστα ακμή αφού διέθετε θέατρο και άλλα δημόσια κτίρια. Διατηρήθηκε ακμαία ως την κατάληψή της από τους Άραβες (823-961 μ.Χ.). Η πόλη παρουσίασε ανάπτυξη στο χρόνια της Eνετοκρατίας και αποτέλεσε έδρα του έπαρχου. Στις 11 Αυγούστου 1645 η πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων έπειτα από πολιορκία δύο μηνών. Το 1898 μετά την αποχώρηση του τουρκικού στρατού τα Χανιά ορίστηκαν πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας (1898- 1913). Στο φρούριο Φιρκά υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία και σήμανε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913.

2007 GOFERRY © All rights reserved