Μπαρι Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Μπαρι Ιστορια

go ferry destination
Ακτοπλοικά δρομολόγια απο/για Μπάρι με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Η περιοχή κατοικείται ίσως από το 1500 π.Χ και ιδρύθηκε πιθανότατα από τους Πευκέτιους, αρχαίος λαός που κατοικούσε στην Απουλία. Η ελληνική επίδραση υπήρξε ισχυρή, ενώ από τους Ρωμαίους έγινε σημαντικό λιμάνι που μνημονεύεται ήδη από το 180 π.Χ. Προπύργιο των Σαρακηνών τον 90 αιώνα έγινε το 885 έδρα του Βυζαντινού κυβερνήτη της Απουλίας. Το 1071 καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς (πολιορκία του Μπάρι), ενώ κατά την Α’ Σταυροφορία από το λιμάνι της κατέπλευσαν πολλοί Σταυροφόροι. Το 1558 περιήλθε στο βασίλειο της Νάπολη και το 1860 στο βασίλειο της Ιταλίας. Την ανασυγκρότηση της νέας πόλης ανέλαβε ο Joachim Murat, κουνιάδος του Ναπολέοντα, ο οποίος βάση ενός ορθολογικού σχεδίου συνέταξε το σχέδιο της πόλης.
Ένα σκοτεινό και μέχρι σήμερα σε πολλούς άγνωστο συμβάν έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Γερμανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο λιμάνι του Μπάρι, που ήταν βασικό κέντρο εφοδιασμού των συμμαχικών δυνάμεων με αποτέλεσμα την βύθιση αρκετών πλοίων συμπεριλαμβανομένου και του αμερικάνικου John Harvey το οποίο μετέφερε χλωροαιθυλικό σουλφίδιο (αέριο μουστάρδας) για χρήση σε περίπτωση χημικού πολέμου ενάντια στην Γερμανία. Η επίθεση, που ονομάστηκε «The Little Perl Harbor» είχε μείνει μυστική μέχρι το 1967, όποτε και αποκαλύφθηκε αλλά μέχρι και σήμερα άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων. Έτσι το Μπάρι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε χημικό πόλεμο. Επίσης, ήταν σημείο εκπομπής προπαγανδιστικού φασιστικού ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμπε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα.
Το Μπάρι αποτελείται από την παλαιά πόλη που βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο η οποία χωρίζει το παλιό από το νέο λιμάνι, από την νέα πόλη που εκτείνεται και προς τις δύο πλευρές και από την βιομηχανική περιοχή που εκτείνεται προς το εσωτερικό.

2007 GOFERRY © All rights reserved