Ιος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Ιος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Ίο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Ίος - Eκκλησίες
Στην Ίο υπάρχουν 365 εκκλησίες και ξωκλήσια, χαρακτηριστικό της μεγάλης πίστης των Νιωτών. Μόνο στη Χώρα υπάρχουν 26 μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Πολλές δε από αυτές είναι βυζαντινές και είναι επισκέψιμες μετά από συνεννόηση με τους επιτρόπους τους. Οι κυριότερες εκκλησίες της Ίου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Μητρόπολη του Νησιού), η Παναγία η Γκρεμιώτισσα (στην κορυφή του λόφου της Χώρας, με μοναδική θέα), η Παναγία η Κουντουτιανή, η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία – Μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας της Αμοργού και η μοναδικής αρχιτεκτονικής Αγία Ειρήνη στο Λιμάνι. Επίσης θα ήταν παράληψη για τον επισκέπτη να μην γνωρίσει τα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Καλάμου και του Αγίου Ιωάννη του Πύργου.

Αξιοθέατα - Ίος

 • Τάφος Ομήρου: Η Ίος περηφανεύεται ότι φιλοξενεί στη γη της τον Τάφο του Μεγίστου των Ποιητών , Ομήρου. Αυτό δε, δεν είναι μόνο προφορική παράδοση, αλλά αποδεικνύεται και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Παυσανίας, Αλκαίος, Σκύλαξ, Στράβων, Ευστάθιος, Πλίνιος). Επίσης είναι γνωστό ότι από την Ίο καταγόταν η μητέρα του Ομήρου. Ο Τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, στο βόρειο τμήμα της Ίου, στην κορφή ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με αυτοκίνητο και εκεί ο επισκέπτης εκτός από το μνημείο, μπορεί να θαυμάσει και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. Στα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι να δημιουργηθεί, στον ίδιο χώρο, μια Ακαδημία Ομηρικών Σπουδών, με παγκόσμια ακτινοβολία.
 • Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»: Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι ένα ανοικτό Θέατρο, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων. Το Θέατρο είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που φέρει επίσημα το όνομα του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη. Είναι χωρητικότητας 1.100 θέσεων και εγκαινιάστηκε το 1997 και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Σε αυτό, ο Δήμος Ιητών, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΟΜΗΡΕΙΑ». Όμως και χωρίς να γίνεται εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό. Ο επισκέπτης του θα αποζημιωθεί από την εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, το Λιμάνι, το Μυλοπότα και τα γύρω νησιά, ενώ θα απολαύσει και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
 • Παλαιόκαστρο: Στην βορειοανατολική πλευρά της Ίου βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο «Παλαιόκαστρο». Πρόκειται για κάστρο που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και χρησιμοποιούνταν από τους Βυζαντινούς για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κων-σταντινούπολη προς Κρήτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το κάστρο επικοινωνούσε με ο-πτικά σήματα, με φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Ο χώρος εί-ναι εύκολα προσβάσιμος και ο επισκέπτης πρέπει να πάρει με το αυτοκίνητο ή με το λεωφο-ρείο του ΚΤΕΛ τον δρόμο από Χώρα προς Ψάθη και στον λόφο του Παλαιόκαστρου να α-κολουθήσει το λιθόστρωτο μονοπάτι προς την κορυφή. Εκτός από τα τείχη, τις εγκαταστά-σεις του Κάστρου και την εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά (Νάξο, Ηρακλειά, Αμοργό, Δονούσα).


Ποδηλασία στην Ίο
Η Ίος, λόγω του έντονου ανάγλυφου του εδάφους της, είναι ο ιδανικός τόπος για Mountain Bike. Ο επισκέπτης της μπορεί με το ποδήλατό του να περιηγηθεί σε λόφους βουνά και οροπέδια,, ακολουθώντας χωματόδρομους ή και μονοπάτια και να ανακαλύψει μέρη μοναδικής ομορφιάς και απίστευτα τοπία. Επίσης στην Ίο υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου

Ίος - Αξιοθέατα - Ανεμόμυλοι
Στην βορειοανατολική πλευρά της Χώρας της Ίου βρίσκονται οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι του νησιού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ίος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων που διαθέτει τόσους πολλούς ανεμόμυλους σε μια περιοχή (13 συνολικά). Επισκέψιμοι είναι οι δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιητών και ένας ιδιωτικός. Σημειωτέον ότι οι μύλοι αυτοί είναι πλήρως λειτουργικοί.

Ίος - Αξιοθέατα - Ανεμόμυλοι
Στην βορειοανατολική πλευρά της Χώρας της Ίου βρίσκονται οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι του νησιού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ίος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων που διαθέτει τόσους πολλούς ανεμόμυλους σε μια περιοχή (13 συνολικά). Επισκέψιμοι είναι οι δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιητών και ένας ιδιωτικός. Σημειωτέον ότι οι μύλοι αυτοί είναι πλήρως λειτουργικοί.

Αναρρίχηση – Ορεινή Πεζοπορία στην Ίο
Στην Ίο δεν υπάρχει οργανωμένος ορειβατικός όμιλος. Δεδομένου όμως του πλήθους των ορεινών της όγκων, προσφέρεται τόσο για αναρρίχηση όσο και για ορεινή πεζοπορία. Τα ψηλότερα βουνά της είναι ο Πύργος (713 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (514 μ.) και το Βουνί (409 μ.). Ειδικά για τον πεζοπόρο, τα βουνά της Ίου διαθέτουν πάρα πολλά μονοπάτια, που του δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει μια άλλη Ίο, εκείνη που διαθέτει μια ανέγγιχτη ομορφιά. Σημειωτέον ότι υπάρχει και μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα μονοπάτια της Ίου, την οποία μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί από τον Δήμο Ιητών. (Πληροφορίες: Δήμος Ιητών, τηλ. 22860 91505.)

Ιστιοπλοϊα στην Ίο
Η Ίος προσφέρει στους ιστιοπλόους τη δυνατότητα, αφενός να προσορμίζονται στο ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι των Κυκλάδων και αφετέρου την ευκαιρία να ανακαλύψουν δεκάδες υπέροχους όρμους και αμμουδιές. Στην Ίο λειτουργεί επίσης παράρτημα του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θάλασσας (Π.Ο.Ι.Α.Θ.), με τέσσερα ιδιόκτητα σκάφη τύπου Όπτιμιστ. Δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, με μαθήματα ιστιοπλοϊας, από δάσκαλο του Π.Ο.Ι.Α.Θ. για παιδιά ηλικίας 7 – 14 ετών. Πληροφορίες για τα μαθήματα ιστιοπλοϊας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν από τα γραφεία της Τουριστικής Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ίου (Τ.Α.Δ.ΕΠ.Ι.) (Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 22860 91936)

Αρχαιολογικοί Χώροι - Ίος

 • Τάφος Ομήρου:
  Η Ίος περηφανεύεται ότι φιλοξενεί στη γη της τον Τάφο του Μεγίστου των Ποιητών , Ομήρου. Αυτό δε, δεν είναι μόνο προφορική παράδοση, αλλά αποδεικνύεται και από τα κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Ηρόδοτος, Παυσανίας, Αλκαίος, Σκύλαξ, Στράβων, Ευστάθιος, Πλίνιος). Επίσης είναι γνωστό ότι από την Ίο καταγόταν η μητέρα του Ομήρου. Ο Τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Πλακωτός, στο βόρειο τμήμα της Ίου, στην κορφή ενός λοφίσκου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με αυτοκίνητο και εκεί ο επισκέπτης εκτός από το μνημείο, μπορεί να θαυμάσει και μια εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά. Στα σχέδια του Δήμου Ιητών είναι να δημιουργηθεί, στον ίδιο χώρο, μια Ακαδημία Ομηρικών Σπουδών, μεπαγκόσμια ακτινοβολία.
 • Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»:
  Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι ένα ανοικτό Θέατρο, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο και βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων. Το Θέατρο είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που φέρει επίσημα το όνομα του Ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη. Είναι χωρητικότητας 1.100 θέσεων και εγκαινιάστηκε το 1997 και είναι εύκολα προσβάσιμο είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια. Σε αυτό, ο Δήμος Ιητών, διοργανώνει κάθε καλοκαίρι συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «ΟΜΗΡΕΙΑ». Όμως και χωρίς να γίνεται εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη σε αυτό. Ο επισκέπτης του θα αποζημιωθεί από την εκπληκτική θέα προς τη Χώρα, το Λιμάνι, το Μυλοπότα και τα γύρω νησιά, ενώ θα απολαύσει και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
 • Παλαιόκαστρο:
  Στην βορειοανατολική πλευρά της Ίου βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο «Παλαιόκαστρο». Πρόκειται για κάστρο που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και χρησιμοποιούνταν από τους Βυζαντινούς για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κωνσταντινούπολη προς Κρήτη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το κάστρο επικοινωνούσε με οπτικά σήματα, με φωτιές, με κάστρα στη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη. Ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και ο επισκέπτης πρέπει να πάρει με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ τον δρόμο από Χώρα προς Ψάθη και στον λόφο του Παλαιόκαστρου να ακολουθήσει το λιθόστρωτο μονοπάτι προς την κορυφή. Εκτός από τα τείχη, τις εγκαταστάσεις του Κάστρου και την εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά (Νάξο, Ηρακλειά, Αμοργό, Δονούσα
 • Πρωτοκυκλαδικός Οικισμός Σκάρκου:
  Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ίου και στον λόφο Σκάρκος έχει ανασκαφεί από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο Πρωτοκυκλαδικός Οικισμός, ο οποίος χρονολογείται από το 2.800 π.Χ. Τα ευρήματα του εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, είναι σημαντικότατα και δείχνουν μια ανθούσα κοινωνία, με στενές εμπορικές σχέσεις με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων και με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Τα σπίτια του οικισμού είναι διώροφα, ενώ υπάρχουν μεταξύ τους δρόμοι πλάτους 2 μ. και πλατείες. Σήμερα ο χώρος του Οικισμού είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν ειδικής άδειας της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι ανοικτός στο ευρύ κοινό.
 • Τείχη Αρχαίας Πόλης Ίου:
  Στο βορειοδυτικό τμήμα της Χώρας βρίσκονται τα τείχη της Αρχαίας Πόλης της Ίου. Τα τμήματά του που έχουν διασωθεί δείχνουν ότι η Αρχαία Πόλη ήταν προστατευμένη από ισχυρό περιμετρικό τείχος, σχεδόν κυκλώπειων διαστάσεων. Το τείχος είναι εύκολα επισκέψιμο.

Νιώτικη κουζίνα Ιος
Η νιώτικη κουζίνα περιείχε μια ποικιλία φαγητών και γλυκών, φτιαγμένων από τοπικά προϊόντα (σιτάρι, κριθάρι, όσπρια, λαχανικά και γαλακτοκομικά είδη):
Τα τσιμέτια, άνθη κολοκυθιάς με γέμιση ρυζιού,
Το μάτσι, χειροποίητες χυλοπίτες,
Το μερμιτζέλι, χειροποίητο κριθαράκι,
Η σούγλη, μικρές τηγανίτες από αλεύρι, νερό και λάδι,
Το αράντο με τσιαρίδε, είδος σούγλης, και
Η μαζάλη, κρέμα για παιδιά και ηλικιωμένους,ήταν ορισμένα από αυτά.Από το τραπέζι μεγάλων γιορτών της χριστιανοσύνης, των πανηγυριών, του αρραβώνα και του γάμου δεν έλειπε η σούπα από κρέας, σερβιρισμένη με ζυμαρικά, ρεβίθια ή πατάτες.
Επιπλέον, οι τζάρες τα πήλινα δηλαδή δοχεία με το λάδι, τα κιούπια με το παστωμένο κρέας ή τα σύκα, η σαλαμούρα με το τυρί ή τις ελιές ήταν μεταξύ άλλων τα στοιχειώδη αγαθά που δεν έλειπαν σχεδόν από κανένα σπίτι.
Υπήρχε επίσης ποικιλία τοπικών γλυκισμάτων. Στο τραπέζι του γάμου ως επιδόρπιο προσφερόταν η σάρπη, πηχτό γάλα.
Το παραδοσιακό γλύκισμα, συνδυασμένο με μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, αλλά και τον κύκλο ζωής (αρραβώνας, γάμος, βαφτίσια), ήταν τα παστέλια.
Τα καλασούνια ή καλτσούνια ήταν μυζηθρόπιτες φτιαγμένες από φύλλο, μυζήθρα, μέλι και κανέλα.
Η μοσέντα ή καρπουζόπιτα παρασκευαζόταν από χυμό καρπουζιού, αλεύρι, ζάχαρη, σουσάμι, μέλι και κανέλα. Το γλυκό καρπούζι, από μικρά κομμάτια φλοιού καρπουζιού με μέλι, κανέλα και γαρίφαλλα.
Ο ονομαζόμενος πελτές δεν ήταν άλλος από χυμό κυδωνιού.
Η κολοκυθόπιτα: μικρά κομμάτια κολοκύθας με φύλλο, ζάχαρη και μέλι.
Άλλα γλυκά ήταν τα μελιτίνια, τα αβγοκαλάμαρα, φτιαγμένα από απλή ζύμη,
Τα ξηροτήγανα, που διέφεραν από τα αβγοκαλάμαρα, έχοντας ως επιπλέον συστατικό τους το γάλα και τα αβγά, τα τορτολέτια και τα φοινίκια.
Μετά την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, με μουσική συνοδεία αναχωρούσε το ζευγάρι για το σπίτι της νύφης, όπου θα περίμενε η μητέρα της, προσφέροντας τους από μια κουταλιά μέλι, για «να έχουν γλυκιά, μελένια ζωή». Στο σπίτι κερνούσαν τον κόσμο παστέλια, αβγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, μελιτίνια, καλ(α)σούνια και τσικουδιά.Το κυρίως φαγητό του γάμου ήταν σούπα με βραστό κρέας, συνοδευόμενη από πατάτες, ζυμαρικά ή ρεβίθια. Ως ποτό του γάμου επιλεγόταν το κρασί ή η τσικουδιά. Στο τέλος, προσφερόταν ως επιδόρπιο η σάρπη, κρέμα από γάλα στο οποίο προσέθεταν μαγιά για να πήξει.Το φαγητό και το γλύκισμα φτιάχνονταν σε μεγάλα καζάνια, και τα έξοδα του γάμου τα μοιράζονταν συνήθως εξίσου οι δύο οικογένειες.

Παραδοσιακά Προϊόντα - Ίος
Στην Ίο ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων. Όλα τους είναι αγνά, παράγονται με οικολογικές μεθόδους και διακρίνονται για την ποιότητά τους. Αναλυτικά ο επισκέπτης μπορεί να βρει:
Κρέατα
Τα κρέατα της Ίου είναι ονομαστά για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους και είναι επίσης
παντελώς ασφαλή και υγιεινά, προερχόμενα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Αναζητήστε στα κρεοπωλεία του νησιού τα ντόπια κατσικάκια και αρνάκια αλλά και μοσχαρίσιο κρέας.
Τυριά
Η Ίος διαθέτει πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα αλλά και βοοειδή) η οποία συντελεί και στην πολύ μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυριών. Τα τυριά της Ίου είναι ονομαστά και εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες, τόσο στα γύρω νησιά όσο και στην Αθήνα και θα ήταν σφάλμα να φύγετε από το νησί μας χωρίς να τα δοκιμάσετε. Στην Ίο παράγεται λευκό κεφαλοτύρι αλμυρό και πικάντικο ή πιο ήπιας γεύσης, το «ξινό», ένα πολύ μαλακό λευκό τυρί, το «σκωτύρι», ένα μίγμα τυριών, μυζήθρας και αρωματικών (μοιάζει με την κοπανιστή Μυκόνου) και η γλυκιά μυζήθρα. Αναζητήστε τα από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.
Γλυκά
Η Ίος διαθέτει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών. Αυτά είναι: το παραδοσιακό παστέλι (από νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι), τα αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα (οι γνωστές δίπλες), τα καλσούνια (τηγανιτές μπουκιές από φύλλο, γεμιστές με μίγμα από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη), οι μυζηθρόπιτες ή μελιτίνια (πιτάκια με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη και αρωματισμένες με μαστίχα), τα αμυγδαλωτά (από τριμμένη αμυγδαλόψυχα, αυγά και ζάχαρη, αρωματισμένα με ανθόνερο) και τα παστωτά σύκα (ξερά σύκα δεμένα με σουσάμι). Αναζητήστε τα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού.
Μέλι
Η Ίος διαθέτει αναπτυγμένη μελισσοκομία και παράγει καταπληκτικό μέλι, κυρίως από θυμάρι που αφθονεί στο νησί. Ειδικά η ποικιλία «Μαγιώτικο», που παράγεται από τα άνθη του Μαίου, διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα, γεύση και χρώμα της. Ζητήστε το από τους μελισσοκόμους του νησιού και από τα σούπερ μάρκετ.
Ποτά
Στην Ίο μπορείτε να βρείτε κρασί που παράγεται από μικρούς παραγωγούς και με οικολογικές μεθόδους και να εκτιμήσετε την υψηλή του ποιότητα. Επίσης μπορείτε να βρείτε και την παραδοσιακή νιώτικη τσικουδιά, ένα ποτό που παράγεται με απόσταξη και είναι δυνατότερη ακόμα και από την κρητική. Αναζητήστε τα από τους μικρούς παραγωγούς του νησιού.
Κάπαρη – Ρίγανη
Η κάπαρη και η ρίγανη είναι φυτά που βρίσκονται σε αφθονία στην Ίο και θα τα συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις των αυθεντικών γεύσεων. Μπορείτε να τα αναζητήσετε από τους ντόπιους παραγωγούς αλλά θα αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη αν τα μάζευε μόνος του, κάνοντας μια βόλτα στις εξοχές της Ίου.

2007 GOFERRY © All rights reserved