Λειψοι Ιστορια | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Λειψοι Ιστορια

go ferry destination

Νησί που ενδείκνυται για ήσυχες διακοπές, με τοπίο και ανθρώπους που θα σας εμπνεύσουν την εσωτερική ηρεμία. Οι κάτοικοι λένε πως ίσως ήταν ο τόπος αυτός και όχι η Καλυψώ που σαγήνευσε τον Οδυσσέα, όταν βρέθηκε εδώ, παρεκκλίνοντας από την ρότα του κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη.
Οι Λειψοί βρίσκονται στα βόρεια Δωδεκάνησα και είναι το μεγαλύτερο από μια συστάδα νησιών και νησίδων τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, το δίκτυο των οικοτόπων και προστατευόμενων περιοχών με βάση διεθνείς συνθήκες).
Οι Λειψοί βρίσκονται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και κατοικήθηκαν από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο σημερινός, μοναδικός οικισμός του νησιού, ιδρύθηκε το 1669 από έναν Κρητικό ονόματι Ηλία. Οι Λειψοί ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1948. Έχουν έκταση 16 τ. χλμ., μήκος ακτών 35 χλμ. και πληθυσμό 700 κατοίκους. Συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Λέρο και την Πάτμο.
Αξίζει να δείτε
Τη μεγαλόπρεπη εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου, δίπλα στην πλατεία με το Δημαρχείο και το Μουσείο, όπου υπάρχει εικόνα της Παναγίας της Μαύρης του 1500.
Το Εκκλησιαστικό-Λαογραφικό Μουσείο, που περιλαμβάνει εκκλησιαστικά κειμήλια και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή.
Την Παναγιά του Χάρου, σε απόσταση 1,5 χλμ. από τον οικισμό των Λειψών. Είναι η μοναδική εικόνα στην Ελλάδα, στην οποία η Παναγία δεν κρατά το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Το μοναστήρι και η εικόνα χρονολογούνται από το 1600.
Γύρω νησιά
Γύρω από τους Λειψούς, υπάρχουν περίπου 25 ακατοίκητα νησάκια. Τα μεγαλύτερα είναι το Μακρονήσι και το Φράγκο νοτιοδυτικά, η Κουλούρα νοτιοανατολικά, τα Ασπρονήσια ανατολικά, και τα Ρεφούλια στα βόρεια. Αρκετά από αυτά είναι επισκέψιμα με τουριστικά καραβάκια, που πραγματοποιούν εκδρομές.

Το νησί των Λειψών κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους., Σε διάφορα σημεία έχουν βρεθεί αγγεία και επιγραφές των κλασικών χρόνων, που αναφέρουν το νησί ως Λειψία, όνομα που πήρε εξαιτίας του ελλειπτικού σχήματός του. Τον 11ο αιώνα παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό στη Μονή της Πάτμου όπου και παρέμεινε μέχρι το 1522. Αυτή η περίοδος ήταν μάλλον η σημαντικότερη στην ιστορία του και συνοδεύτηκε με την ίδρυση πολλών μοναστηριών, αρκετά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα. Αργότερα στο νησί μετοίκησαν Κρήτες, που ίδρυσαν και το σημερινό, μοναδικό οικισμό του νησιού. Οι Λειψοί ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1948.

2007 GOFERRY © All rights reserved