Λεσβος Τι να δειτε

Σίγρι - απολιθωμένο δάσος
Το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, που καλύπτει την περιοχή Σιγρίου-Eρεσού-Άντισσας, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985. Πρόκειται για ένα δασικό οικοσύστημα που απολιθώθηκε, λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής πριν από 15-20 εκ. χρόνια και περιλάμβανε δάση κωνοφόρων και κυρίως πελώριες σεγκόγιες και πρωτοπευκίδες. Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα φυσικά μνημεία του κόσμου (συγκρίσιμο οικοσύστημα αποτελούν σήμερα μόνο τα δάση κωνοφόρων στη Bόρεια Aμερική), το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Απαγορεύεται δια νόμου η απόσπαση και μεταφορά απολιθωμένου υλικού. Το δάσος περιλαμβάνει έξι επισκέψιμα πάρκα στην περιοχή.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: 22530-54.434
Ναοί - Λέσβος
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου
Βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης, οικοδομημένος στο τέλος του 16ου αιώνα σε σχήμα σταυροειδές, τρίκλιτης βασιλικής. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο και στον Ναό φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου-προστάτη της πόλης.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ωραιότερα έργα της Μεταβυζαντινής περιόδου ( 1738 ), ενώ επίσης μεταξύ άλλων ξεχωρίζει η εικόνα του Ιησού είναι ( Μικρασιατικό κειμήλιο του 16ου αιώνα ).
Αγίος Θεράποντας
Αποτελεί επιβλητικό σημείο αναφοράς στην περιοχή του λιμανιού της Μυτιλήνης και είναι ο μεγαλύτερος Ναός της πόλης.
Χτίστηκε το 1860 σε ρυθμό σταυροειδές Βυζαντινό, ενώ ανάμεσα στις αξιόλογες εικόνες ξεχωρίζουν δυο Βυζαντινές, του Ιησού Χριστού (14ος αιώνας ) και του Ιωάννη Θεολόγου ( 15ος αιώνας ).
Ναός Αγίων Θεοδώρων
Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης της Μυτιλήνης και είναι χτισμένη στο άκρο της αρχαίας πόλης.
Οικοδομήθηκε κατά την Βυζαντινή εποχή και ανοικοδομήθηκε το 1759 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, κατόπιν καταστροφής από πυρκαγιά.
Στο εσωτερικό της υπάρχουν καταπληκτικές αγιογραφίες και εκκλησιαστικά ( ξυλόγλυπτα ) αντικείμενα.
Αρχάγγελος Γαβριήλ
Βρίσκεται 6χλμ νότια της Μυτιλήνης, στο προάστιο Καγιάνι ή Ταξιάρχες. Οικοδομήθηκε το 1903 σε Βυζαντινό ρυθμό, σταυροειδή, με τρούλο Γοτθικού ρυθμού.
Ο Ναός είναι πλούσιος σε ιερές εικόνες, σκεύη και τοιχογραφίες και αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.
Παναγία Αγίας Σιών
Βρίσκεται στην κωμόπολη Αγιάσος. Το όνομα της προήλθε από την παλιά εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατά την ιερή παράδοση ο ιερομόναχος Αγάθωνας μετέφερε το 803 από την Ιερουσαλήμ, που ως γνωστόν ονομάζεται Αγία Σιών.
Η σκήτη του Αγάθωνα σύντομα έγινε τόπος προσκυνήματος και πυρήνας διαμόρφωσης της σημερινής κωμόπολης της Αγιάσου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1814. Η εκκλησία στεγάζει Εκκλησιαστικό Μουσείο με μια σημαντική συλλογή χειρογράφων, σκευών και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων. Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.
Παναγία Γλυκοφιλούσα
Βρίσκεται στην Πέτρα χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευθεί 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία. Η εξαίρετα οχυρή του θέση ωθεί στην αναζήτηση της κτίσης του στην περίοδο των συχνών πειρατικών επιδρομών της Υστεροβυζαντινής περιόδου. Εντός της εκκλησίας υπάρχουν σπάνιες Βυζαντινές εικόνες και ένας ωραιότατος επισκοπικός θρόνος. Αποτελεί σημαντικό προσκύνημα του νησιού.
Παναγία Γοργόνα
Παναγία Γοργόνα: Βρίσκεται Β.Δ. της Μυτιλήνης και σε απόσταση 48 χλμ, χτισμένη πάνω σε μικρό βράχο μέσα στη θάλασσα στο γραφικό λιμανάκι της Σκάλας Συκαμινιάς.
Ονομάζεται Παναγία Γοργόνα από την ομώνυμη εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία με ουρά γοργόνας (έργο αγνώστου λαϊκού ζωγράφου )
Ι.Ν. Παναγίας «Τρουλλωτής»-Πύργων Θερμής
Βρίσκεται στην περιοχή Ανω Πύργοι Θερμής, στο ανατολικό τμήμα της Λέσβου. Ο ναός ανήκει στην κατηγορία της εγγεγραμμένης σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο και πιθανότατα χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Αποτελεί το παλαιότερο Ορθόδοξο Χριστιανικό κτίσμα, μετά την Μονή Περιβολής, που σώζεται σχεδόν αυτούσιο από την Βυζαντινή εποχή στην Λέσβο. Στην τοιχοποιία του ναού υπάρχουν εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη αρχαιότερων κτισμάτων, από τα οποία ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο μαρμάρινα ανάγλυφα στο νότιο τοίχο του νάρθηκα, που κοσμούνται με ανθρώπινες φιγούρες και μορφές ζώων (ελαφιού και άρκτου), πιθανότατα προερχόμενες από τον πλησίον αρχαίο ναό της Θερμίας Αρτέμιδος. Στο εσωτερικό του υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ος αιώνας) και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα της υστεροβυζαντινής ξυλογλυπτικής στην Λέσβο. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ονομάστηκε «Τρουλλωτή» διότι τον θόλο του τρούλλου κοσμεί η εικόνα της Θεοτόκου Παναγίας και όχι της συνηθέστερης εικόνας του Παντοκράτορα.
Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου-Μανταμάδου
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην κωμόπολη Μανταμάδος. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένη βασιλική και κατασκευάστηκε στους υστεροβυζαντινούς χρόνους. Είναι μικρών διαστάσεων και έχει οικοδομηθεί από λαξευτούς δόμους ροδόχρωμου τραχείτη. Αρχικά σκεπαζόταν με τρούλο, ο οποίος είχε ήδη καταρρεύσει στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν επισκέφτηκε τον ναό ο περιηγητής Newton. Η στέγη ανακατασκευάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών και κάλυψη με κεραμίδια. Στην ανατολική πλευρά ξεχωρίζουν οι τρεις μικρές ημικυκλικές αψίδες του Ιερού, ενώ «τυφλά» αψιδώματα διακοσμούν το βόρειο και νότιο τοίχο. Νεώτερη κατασκευή είναι επίσης το στεγασμένο προστώο, στα δυτικά του ναού. Στους τοίχους του βρίσκονται ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερου ναού και μια ρωμαϊκή επιγραφή.
Πανίδα - Λέσβος
Τα Λεσβιακά δάση προσφέρουν καταφύγιο σε άγρια ζώα και πουλιά, και συγκεκριμένα από τα θηλαστικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σκίουρος ”Sciurus Anomalus” (όχι ο κοινός), ενώ το μεγαλύτερο θηλαστικό είναι η αλεπού. Στα είδη των φιδιών, το μόνο δηλητηριώδες ανήκει στην κατηγορία ”Vipera Xanthina”. Σ΄ό,τι αφορά τα πουλιά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νησιώτικη ορεινή πέρδικα ”Alectoris Chuvar”.
Πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα είναι ο Υγρότοπος του Κόλπου της Καλλονής που περιλαμβάνει τον ίδιο τον Κόλπο αλλά και μεγάλο αριθμό χερσαίων υγροτόπων: τις αλυκές Καλλονής και Πολυχνίτου, αλίπεδα, ρέματα και οι εκβολές τους, καλαμιώνες, πευκοδάσος και ελαιώνες. Στους υγρότοπους του κόλπου μόνο έχουν καταγραφεί 134 είδη πουλιών, 66 από τα οποία είναι μεταναστευτικά.
Ανάμεσα στους πολύ ενδιαφέροντες κατοίκους του είναι τα φλαμίγκο, η αλκυόνα, ο κοκκινοσκέλης, ένα νευρικό πουλί που με το παραμικρό πετιέται ξεσηκώνοντας και τα υπόλοιπα πουλιά και η αβοκέτα, ένα πουλί με ψηλά πόδια και ράμφος που κυρτώνει προς τα επάνω. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται παρατηρητήρια και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος ενώ αντίστοιχα.αυξάνει και ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται την Λέσβο έχοντας ως κύριο σκοπό την παρατήρηση πουλιών.
ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ
Στο Δυτικό τμήμα της Λέσβου, στην ενδιάμεση περιοχή μεταξύ Σιγρίου και Ερεσού, υπάρχει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό Μνημείο της Φύσης, ανεκτίμητης παλαιοντολογικής, γεωλογικής και περιβαλλοντικής σημασίας.
Σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Β.Α.Αιγαίου, προκάλεσε έντονη κίνηση ηφαιστειακών υλικών, τα οποία με μεγάλη ταχύτητα κάλυψαν το υπάρχον δάσος, ενώ κατόπιν η απομόνωση των φυτικών ιστών από τις επιφανειακές συνθήκες, μαζί με την έντονη υδροθερμική κυκλοφορία θερμών πυριτιούχων ρευστών, επέτρεψε την τέλεια απολίθωση της χλωρίδας της περιοχής.
Σήμερα, μέσω της διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων, με μήκος έως και 20μ., ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών προσεγγίζει τα 3μ. Οι συστηματικές ανασκαφές που γίνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ( 1997 ) σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Λέσβου, φέρνουν στο φως ευρήματα με ιδιαίτερη επιστημονική αξία, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος κορμός απολιθωμένου δένδρου ( Taxodioxylon albertense) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (ύψος 7,02μ. και περίμετρος 8,58μ.).
Επίσης αποκαλύφθηκαν απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων (Protopinaceae) και έχουν προσδιοριστεί αντιπρόσωποι των ειδών: Δάφνη, Πλάτανος, Οξιά, Φοίνικας, Κυπαρίσσι, Σφένδαμος, κ.α. Πέρα όμως των κορμών, έχουν έλθει στο φως απολιθωμένοι καρποί, φύλλα, κλαδιά και ρίζες, τα οποία ήδη εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου.
Μουσεία - Λέσβος
Αρχαιολογικό (Παλαιό Κτίριο): 22510-28.032
Αρχαιολογικό (Νέο Κτίριο): 22510-40.223
Βυζαντινό-Εκκλησιαστικό: 22510-28.916
Λαϊκής Τέχνης: 22510-44.165
Μουσείο Θεόφιλου:
Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ: 22510-23.372
Δραστηριότητες στη Λέσβο
Λουτρό στις ιαματικές πηγές «Θέρμα», στον κόλπο της Γέρας, με θερμοκρασία νερού 39,5° C, που είναι κατάλληλες για ρευματισμούς, αρθριτικές, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.
Κολύμπι στις παραλίες Τσαμάκια, Άγαλμα Ελευθερίας, Κράτηγος, Βίγλα, Άγιος Ερμογένης και Χαραμίδα.
Καταδύσεις σε κοντινές βραχονησίδες.
Άγιος Ευστράτιος
Στην καρδιά του βορείου Αιγαίου, ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα μικρό νησί που προσφέρεται για ήρεμες διακοπές κοντά στην παρθένα φύση. Το τοπίο του συνθέτουν οι όμορφες ακρογιαλιές, οι θαλάσσιες σπηλιές, οι σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί (λόγω του ηφαιστιογενούς εδάφους του) και τα δάση από βελανιδιές. Το λιλιπούτειο νησί έχει έκταση 44 τ. χλμ., μήκος ακτών 30 χλμ. και πληθυσμό 400 κατοίκους.
Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην προϊστορική περίοδο. Ο Άγιος Ευστράτιος οφείλει την ονομασία του στον Όσιο Ευστράτιο τον θαυματουργό, ο οποίος ήρθε από τη Βιθυνία επί Εικονομαχίας και μόνασε εδώ. Το νησί απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1912 και από το 1928 έως το 1963 αποτέλεσε τόπο εξορίας για τους αριστερούς πολιτικούς κρατουμένους. Ο σεισμός του 1968 αλλοίωσε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Λήμνου.
Ο οικισμός του Αγίου Ευστρατίου
Είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού και βρίσκεται στη βορειοδυτική του πλευρά. Στο μικρό λιμάνι, που έχει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα, δένουν αλιευτικά και βάρκες. Από εδώ θα ξεκινήσετε για να γνωρίσετε όλες τις παραλίες του νησιού.
Αξιοθέατα - Άγιος Ευστράτιος
Αξίζει να δείτε:
Τη Μαράσλειο Σχολή, η οποία λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο μέχρι το 1968. Χτίστηκε την περίοδο 1906-1909 με δαπάνη της παροικίας των Αγιοστρατιτών στην Αίγυπτο.
Τις εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, η οποία χτίστηκε το 1727.
Το ξωκλήσι τουΑγίου Μηνά, σε λόφο όπου έχουν εντοπιστεί αρχαία λείψανα. Στο ίδιο σημείο υπάρχει κενοτάφιο εξορίστων (1941-1942) και τάφος Γερμανού αξιωματικού που έχασε τη ζωή του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μνημείο του Νίκου Σιάλμα, υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του, τον Ιούνιο του 1992.
Τις θαλάσσιες σπηλιές και τους ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς κατά μήκος των ακτών του νησιού
Δραστηριότητες στον Άγιο Ευστράτιο
Ο περίπλους του νησιού με σκάφος. Β του Αγίου Ευστρατίου βρίσκεται η βραχονησίδα Άγιοι Απόστολοι, ενώ A το νησάκι Βέλια και η βραχονησίδα Δασκαλιό.
Κολύμπι στην παραλία του οικισμού, στον όρμο Μουρούλια, στην Παναγία, στον Άγιο Αντώνιο, στον Άγιο Δημήτριο, στο Λιδαριό, στο Φτελιό, στα Γουρνιά, στον Άγιο Νικόλαο, στο Αλωνίτσι, στο Νεράκι, στη Φραγκού και στην Τρυπητή.
Ψαροντούφεκο.
Καταδύσεις.