Χιος Τι να δειτε | Είστε λίγα κλικ μακριά από τον προορισμό σας!

Χιος Τι να δειτε

go ferry destination
Δρομολόγια πλοίων για Χίο και ακτοπλοικές συνδέσεις απο όλα τα λιμάνια με αναλυτικούς πίνακες αναχώρησης/άφιξης και τιμές εισιτηρίων. Κάντε έγκαιρη κράτηση και επωφεληθείτε των εκπτώσεων και προσφορών της goFerry.gr!

Παραλίες της Χίου
Η Χίος προσφέρει στους λάτρεις της θάλασσας και του ήλιου μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες για όλα τα γούστα, από κοσμοπολίτικες αμμουδιές με όλες τις ευκολίες μέχρι απόμακρους όρμους όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την πρωτόγονη ομορφιά της φύσης. Μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες βρίσκονται κοντά στην πόλη της Χίου, ενώ κάποιες άλλες πιο μακριά. Πολυκοσμικές και δημοφιλείς ή απόμακρυσμένες και άγνωστες, όλες οι παραλίες στη Χίο έχουν κρυστάλινα καθαρά νερά και πεντακάθαρη άμμο ή βότσαλα.

Η αμμουδιά του Καρφά
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη και είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες και θαλάσσια σπορ, καθώς είναι σε μια περιοχή όπου έχουν κτιστεί μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, δωμάτια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα νερά είναι ζεστά και πολύ ρηχά στον Κόλπο του Καρφά, κάνοντας την παραλία κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κατά τη θερινή περίοδο, η παραλία μαζεύει μερικές φορές υπερβολικά πολύ κόσμο καθώς είναι δημοφιλείς τόσο στους ξένους όσο και στους ντόπιους.

Κοντά στον Καρφά βρίσκεται η παραλία του Μέγα Λιμνιώνα, με λιγότερο λεπτή άμμο και πιο πολλούς ντόπιους επισκέπτες. Υπάρχει και εδώ πλήθος από εστιατόρια και καφετέριες. Για να φτάσει κανείς στις παραπάνω παραλίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει λεωφορείο καθώς υπάρχει τακτική συγκοινωνία από την πόλη της Χίου, να πάρει ταξί που είναι αρκετά οικονομικό, ή να νοικιάσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθεί κανείς οποιαδήποτε παραλία της Χίου.

Η παραλία της Δασκαλόπετρας
Βρίσκεται βόρεια της πόλης, δίπλα στην Πέτρα του Ομήρου (Δασκαλόπετρα), το τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Όμηρος. Η παραλία έχει άσπρα βότσαλα και είναι αρκετά δημοφιλής αν και όχι όσο ο Καρφάς. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Δασκαλόπετρα υπάρχει ο όρμος του Λω που συντηρείται από τον τοπικό ναυταθλητικό όμιλο. Υπάρχουν ταβέρνες κοντά στις παραλίες όπου σερβίρεται φρέσκο ψάρι και άλλοι νόστιμοι παραδοσιακοί μεζέδες. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από την πόλη. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει ταξί ή να νοικιάσει όχημα για να φτάσει στη Δασκαλόπετρα.

Οι Νοτιοανατολικές παραλίες
Κοντά στο χωριό Καλλιμασιά, υπάρχουν οι παραλίες της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Αιμιλιανού. Η Αγια Φωτιά, όπως αποκαλείται, έχει λευκά βότσαλα και είναι αρκετά μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη από την παραλία του Αγίου Αιμιλιανού. Έχει επίδης ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες υπηρεσίες ενώ στον Αγιο Αιμιλιανό είναι αρκετά πιο ήσυχα. Περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης υπάρχει η μεγάλη αμμουδιά της Κώμης. Δωμάτια, εστιατόρια και καφετέριες υπάρχουν και εκεί. Μπορεί κανείς να φτάσει στην Κώμη με υπεραστικό λεωφορείο, με ταξί ή νοικιάζοντας κάποιο όχημα.

Η παραλία του Εμπορειού
Μια μοναδική παραλία με στρογγυλά μαύρα βότσαλα (Μαύρα Βόλια). Οι πέτρες έχουν ηφαιστιογενή προέλευση και η παραλία βρίσκεται μεταξύ των κόνων δύο σβησμένων ηφαιστίων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις παραλίες, καθεμία σε έναν μικρό χωριστό όρμο. Η πιο απόμακρη είναι φυσικά και η πιο ήσυχη, ενώ κοντά στην πρώτη παραλία βρίσκονται όλα τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Το νερό είναι εντελώς διάφανο και όχι ιδιαίτερα ζεστό, και βαθαίνει απότομα κοντά στη στεριά. Μπορεί κανείς να φτάσει στην παραλία με υπεραστικό λεωφορείο, με ταξί ή νοικιάζοντας κάποιο όχημα.

Οι Νοτιοδυτικές παραλίες
Η παραλία των Κάτω Φανών βρίσκεται στην περιοχή όπου ήταν κάποτε κτισμένος ο ναός του Φαναίου Απόλλωνος. Σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, κάποτε υπήρχε εκεί ένα μεγάλο φοινικόδασος. Σήμερα, μόνο λίγα ερείπια από τον αρχαίο ναό παραμένουν δίπλα στην αμμουδιά. Δεν υπάρχουν οικισμοί κοντά και ο δρόμος που οδηγεί εκεί δεν είναι ασφαλτοστρωμένος. Γι'αυτό το λόγο, δεν υπάρχουν εστιατόρια ούτε άλλες υπηρεσίες κοντά και η περιοχή προσφέρεται για ολοήμερο πικ-νικ. Ο καλύτερος τρόπος να φτάσει κανείς στα Φανά είναι νοικιάζοντας αυτοκίνητο ή μια καλή μοτοσυκλέτα. Μετά το χωριό των Μεστών, δίπλα στο λιμάνι των Μεστών (Πασσαλιμάνι) υπάρχει μια μικρή παραλία και μερικά εστιατόρια, ενώ υπάρχει και συγκοινωνία με τα υπεραστικά λεωφορεία.

Οι παραλίες της Δυτικής Ακτής
Η μεγάλη αμμουδιά στο Λιθί έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την παραλία του Καρφά, αν και δεν έχει την ίδια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο χωριό Λιθί, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη και δεν υπάρχουν εκεί μεγάλα ξενοδοχεία, παρά μόνο μερικές καλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και άλλες σπεσιαλιτέ. Τα νερά είναι πολύ ρηχά και ζεστά και επομένως η παραλία προσφέρεται, όπως και ο Καρφάς, για οικογένειες με μικρά παιδιά. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι πολύ αραιά και ο περισσότερος κόσμος έρχεται στο Λιθί με αυτοκίνητο ή μηχανάκι.
Κατά μήκος της Δυτικής ακτής υπάρχουν πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες, με άμμο ή βότσαλα. Ο κεντρικός δρόμος περνάει κοντά από αυτές αλλά σε κάποιες δεν υπάρχει δρόμος που να φτάνει ως τη θάλασσα και έτσι μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτές μόνο περπατώντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η ενοικίαση αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς εκεί. Είναι μια περιοχή όπου αυτός που θα θελήσει να κατηφορίσει με τα πόδια τους την κακοτράχαλη πλαγιά για να φτάσει στη θάλασσα, θα αμειφθεί με την αποκλειστική χρήση και απόλαυση μιας μικρής, απόλυτα καθαρής και γραφικής παραλίας. Η παραλία της Ελίντας είναι η πιο δημοφιλής σε αυτή την περιοχή και επικοινωνεί με το δρόμο.

Οι Βόρειες παραλίες
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια των Καρδαμύλων υπάρχουν οι παραλίες του Γιόσσονα και τουΝαγού. Στο Ναγό υπάρχουν ταβέρνες και τακτική λεωφορειακή συγκοινωνία με την πόλη.

Στα βορειοδυτικά, η παραλία των Λιμνιών κοντά στο χωριό της Βολισσού έχει κοντά εστιατόρια και καφετέριες, ενώ βορειότερα υπάρχει η παραλία της Αγίας Μαρκέλλας, δίπλα στο ομώνυμο Μοναστήρι. Εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από την πόλη (σχεδόν 50 χιλιόμετρα), ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς σε αυτές τις παραλίες είναι ενοικιάζοντας αυτοκίνητο.

Χίος - γιορτή Αγροτουρισμού
Η γιορτή Αγροτουρισμού Χίου διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στο Δημοτικό Κήπο, από το Τμήμα Τουρισμού της ΝΑ Χίου σε συνεργασία με το Δήμο Χίου. Η εκδήλωση έχει κεντρικό θεματικό άξονα την προβολή και προώθηση, μέσω της γνωριμίας με το κοινό, των τοπικών προϊόντων, της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου. Εκτός από την έκθεση και την πώληση των διάφορων προϊόντων, η εκδήλωση πλαισιώνεται από μια σειρά καλλιτεχνικών και εικαστικών εκδηλώσεων σχετικών με την τοπική τέχνη και παράδοση. Στην εκδήλωση συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί παραγωγοί και έμποροι τοπικών προϊόντων, οι συνεταιρισμοί, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι φωτογράφοι, οι ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης και εικαστικών εργαστηρίων, καθώς και οι φορείς όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού.

Νέα Μονή Χίου
Η Νέα Μονή (11ου αι.), είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Xίου επί αιώνες και ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα (συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Στο καθολικό διατηρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινών ψηφιδωτών στη Μεσόγειο! Σε παλιό διώροφο κελί στεγάζεται το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, μεταβυζαντινές εικόνες καθώς και εκκλησιαστικά και λαϊκά κεντήματα.
Μουσείο Νέας Μονής: 22710-79.370

Ναυτικό Μουσείο Χίου
Το Ναυτικό Μουσείο Χίου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τον πλούτο των συλλογών του και με την άρτια πληροφόρηση που παρέχει στους επισκέπτες. Ανταποκρίνεται φιλόδοξα και φιλότιμα στο δύσκολο έργο της καταγραφής μιας τόσο αξιόλογης ιστορίας όπως αυτής των Χιωτών ναυτικών που όργωναν τις θάλασσες και κατέστησαν το νησί σημαντικό εμπορικό και στρατηγικό κέντρο.

Δραστηριότητες στη Χίο
Εκδρομή με σκάφη στις Οινούσσες και στα Ψαρά.
Κολύμπι στις παραλίες Μπέλλα Βίστα, Καρφάς και Κοντάρι.

2007 GOFERRY © All rights reserved