Ελληνικά: 0030 2118008990 (τοπική χρέωση)
Γερμανικά: 0049 22159988995 (τοπική χρέωση Γερμανίας)
Αγγλικά: 0030 2118008990 (τοπική χρέωση)
Βρίσκεστε εδώ :: Goferry » Μπάρι » Ιστορία »


Ιστορία του ΜπάριΗ περιοχή κατοικείται ίσως από το 1500 π.Χ και ιδρύθηκε πιθανότατα από τους Πευκέτιους, αρχαίος λαός που κατοικούσε στην Απουλία. Η ελληνική επίδραση υπήρξε ισχυρή, ενώ από τους Ρωμαίους έγινε σημαντικό λιμάνι που μνημονεύεται ήδη από το 180 π.Χ. Προπύργιο των Σαρακηνών τον 90 αιώνα έγινε το 885 έδρα του Βυζαντινού κυβερνήτη της Απουλίας. Το 1071 καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς (πολιορκία του Μπάρι), ενώ κατά την Α’ Σταυροφορία από το λιμάνι της κατέπλευσαν πολλοί Σταυροφόροι. Το 1558 περιήλθε στο βασίλειο της Νάπολη και το 1860 στο βασίλειο της Ιταλίας. Την ανασυγκρότηση της νέας πόλης ανέλαβε ο Joachim Murat, κουνιάδος του Ναπολέοντα, ο οποίος βάση ενός ορθολογικού σχεδίου συνέταξε το σχέδιο της πόλης.
Ένα σκοτεινό και μέχρι σήμερα σε πολλούς άγνωστο συμβάν έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του  Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Γερμανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο λιμάνι του Μπάρι, που ήταν βασικό κέντρο εφοδιασμού των συμμαχικών δυνάμεων με αποτέλεσμα την βύθιση αρκετών πλοίων συμπεριλαμβανομένου και του αμερικάνικου John Harvey το οποίο μετέφερε χλωροαιθυλικό σουλφίδιο (αέριο μουστάρδας) για χρήση σε περίπτωση χημικού πολέμου ενάντια στην Γερμανία. Η επίθεση, που ονομάστηκε «The Little Perl Harbor» είχε μείνει μυστική μέχρι το 1967, όποτε και αποκαλύφθηκε αλλά μέχρι και σήμερα άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων.  Έτσι το Μπάρι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε χημικό πόλεμο. Επίσης, ήταν σημείο εκπομπής προπαγανδιστικού φασιστικού ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμπε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προς την Ελλάδα.
Το Μπάρι αποτελείται από την παλαιά πόλη που βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο η οποία χωρίζει το παλιό από το νέο λιμάνι, από την νέα πόλη που εκτείνεται και προς τις δύο πλευρές και από την βιομηχανική περιοχή που εκτείνεται προς το εσωτερικό.


/erwtoapanthseis.html
/16-people-gr.html
/giati-goferry.html
Copyright © 2010 goferry.gr® | All rights reserved Powered by: Protostep Ltd.
Web Development & Web Design by webprofile